Partnerka podejrzewa u mnie autyzm i postawiła ultimatum - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Partnerka podejrzewa u mnie autyzm i postawiła ultimatum

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

1 Ostatnio edytowany przez carlitos98 (2025-10-05 11:13:47)

Temat: Partnerka podejrzewa u mnie autyzm i postawiła ultimatum

Moja dziewczyna nie przyjęła zaręczyn.
Powiedziała że nie ma siły i chce się wycofać.
Twierdzi że podejrzewa u mnie spektrum autyzmu.
Odsunęła się ode mnie. Potrzebowała przestrzeni.
Zakomunikowała po wielu dniach rozmów i pisania wiadomości że ona musi wiedzieć czy mam spektrum czy też nie.
Chce wiedzieć czy ewentualne dziecko może po mnie dziedziczyć gdyby okazało się że jestem autystykiem.
Stwierdziła że od kilku miesięcy podejrzewa to u mnie.
Ona jest pedagogiem.
Mam 31lat , ona 29.
Świetnie funkcjonuje na codzień. Mam dobrą i stabilną pracę. Rozwijam się zawodowo. Uczę cały czas. Nie mam nałogów. Jestem rodzinny.
Zarzuca mi problemy w zrozumieniu i komunikacji. Szukanie co jakiś czas wolnej przestrzeni dla siebie i uciekanie w samotność na kilkanaście godzin.
Wypomina braki w spontaniczności i to że nie zaskakuje.
Twierdzi że nie czuła nigdy żeby to ja przejął inicjatywę.
Tak być może tak było zawsze ale chciałem się właśnie oświadczyć.

Bardzo chciałem mieć rodzinę i dziecko. Jesteśmy 1,5 roku razem. Czułem że to odpowiedni moment.

Bardzo przeżyłem moment jej wycofania.
Tydzień nie mogłem normalnie funkcjonować.
Przez tydzień w ogóle odcięła się ode mnie mimo że próbowałem.

Postawiła ultimatum że musi znać diagnozę jeśli ma wiedzieć czy chce ze mną żyć.
Czuję się jak odmieniec. Jak ktoś dziwny i nie zrozumiany.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Partnerka podejrzewa u mnie autyzm i postawiła ultimatum
carlitos98 napisał/a:

Zakomunikowała po wielu dniach rozmów i pisania wiadomości że ona musi wiedzieć czy mam spektrum czy też nie.
Chce wiedzieć czy ewentualne dziecko może po mnie dziedziczyć gdyby okazało się że jestem autystykiem.
Ona jest pedagogiem.
Mam 31lat , ona 29.
Świetnie funkcjonuje na codzień. Mam dobrą i stabilną pracę. Rozwijam się zawodowo. Uczę cały czas. Nie mam nałogów. Jestem rodzinny.
Zarzuca mi problemy w zrozumieniu i komunikacji. Szukanie co jakiś czas wolnej przestrzeni dla siebie i uciekanie w samotność na kilkanaście godzin.

Bardzo chciałem mieć rodzinę i dziecko. Jesteśmy 1,5 roku razem. Czułem że to odpowiedni moment.

Postawiła ultimatum że musi znać diagnozę jeśli ma wiedzieć czy chce ze mną żyć.

I to ma być podstawa? Według tej kretynki pewnie introwertyzm = autyzm. Nie wspomnę, że jak ktoś żyje na totalnym spontanie, to umiarkowana spontaniczność (czy okazyjna) będzie przez niego odbierana jako brak spontaniczności.

3

Gówniany z niej pedagog skoro tak rozegrała ta sytuacje. Nawet jeśli by podejrzewała albo byłyby ku temu jakieś przesłanki to nie tedy droga żeby nie przyjmować oświadczyn itp. Moim zdaniem to wymówka bo po prostu nie chce z tobą być.
Bo nie jesteś spontaniczny i nie sprawiasz jej niespodzianek ? Nie każdy musi być spontaniczny albo domyślny co nie oznacza ze jesteś w spektrum autyzmu.

Po pierwsze daj sobie spokój z ta "narzeczona" bo żadnego życia wspólnego tam nie będzie. Zresztą ona pewnie już poluje na kogoś innego. Jestem pewna ze powód nieprzyjęcia oświadczyn jest inny a ten autyzm to tylko aby oczy zamydlić.
Dwa jeśli rzeczywiście myślisz ze mógłbyś być w spektrum to możesz iść na badania ale takie rzeczy robi się dla siebie a nie dla jakiejś pseudo pedagożki latawca.

4

carlitos98 napisał/a:

Ona jest pedagogiem.
Mam 31lat , ona 29.

Nie ma w tym nic złego, że ona chce wiedzieć jaki masz problem, tylko jest pytanie dlaczego wcześniej jej odpowiadałeś.
Sam dla siebie powinieneś się zdiagnozować, żeby wiedzieć czy to jest introwertyzm czy  autyzm, czy jesteś wycofany z innego powodu, jeśli do tej pory sam nie wiesz.

5 Ostatnio edytowany przez Solaris (2025-10-05 12:29:48)

Który to już wątek o tym samym, 4? I dlaczego ciągle zmieniasz nick?

Bartek999
darekg99
Tomekg89

Jak zapominasz hasła to sobie zapisuj tongue

6

nie rozumiem, dlaczego niektóre dziewczyny mają parcie na kontakt non stop. naturalne jest dla niektórych osób, że w ciągu dnia zajęte są różnymi życiowymi czynnosciami i nie piszą, czy dzwonią do siebie co pięć minut. W książce "Kobiety są z Wenus, mężczyźni z Marsa" autor pisze, że normalne jest dla mężczyzn, że są na pewnych "sprężynach", co sprawia, że oddalają się do swoich jaskiń na jakiś czas, potem wracają do kobiet. Jakbym miala sie non stop facetem zajmować, to bym oczadziała. Kobiety też potrzebują się oddalić i pobyć w samotności, by zachować zdrowie psychicznie. A nie są autystkami, ani introwertykami. a poza tym często harmider w pracy sprawia,, że człowiek lubi wypocząć z dala od innych poświęcając czas swoim przyjemnościom.

7

Problemem nie jest autyzm, problemem jest PODEJRZENIE o autyzm. Jak kobieta coś podejrzewa i stawia ultimatum, to oznacza zawsze kłopoty. wink

A na poważnie, naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie, aby osoby w spektrum tworzyły udane, szczęśliwe związki i rodziny.
Narzeczona boi się, że dziecko, które przyjdzie na świat, też zostanie sklasyfikowane jako autystyk? Jeśli tak, to co?
NIC, bo dziecko kocha się ZAWSZE, bez względu na to, jak je ktoś kiedyś zdiagnozuje czy sklasyfikuje.

Całe szczęście, że czasy się zmieniają i ludzie stają się coraz bardziej świadomi NEURORÓŻNORODNOŚCI.

Jeśli pani pracuje w szkole i boi się osób w spektrum, to znaczy, że nigdy nie powinna znaleźć się w zawodzie. Z dwóch powodów - po pierwsze kuleje jej wiedza na temat osób neuroatypowych, po drugie nauczyciel to też OSOBOWOŚĆ - jeśli ma problem z neurotypowymi dziećmi czy dorosłymi, nie jest otwarta na drugiego człowieka, niech poszuka pracy gdzie indziej. Odbędzie się to z pożytkiem dla niej i społeczności szkolnej.

Lubisz odpocząć z daleka od innych ludzi, bodźców, a szczególnie hałasu?
JA TEŻ.

Lubię czasem pobyć sama w ciszy. Czasem dłużej czasem krócej.
Daję tylko znać moim bliskim, że potrzebny mi reset, żeby się nie ZAMARTWIALI I NIE DOMYŚLALI, że może coś nie tak.
(w ramach otwartej komunikacji i wzajemnego szacunku, btw).

A niespodzianki lubię zapowiedziane.

Może jestem introwertyczna, a może ktoś mnie zdiagnozuje jako autystyczną.

Jakie to ma znaczenie?
Dla mojego narzeczonego żadne.

8

Zobaczyłem że ona bardzo wystraszyła się tego że mogę być w spektrum.
Powiedziała że nie wie czy jest gotowa tak żyć i czy chciałaby żeby jej dziecko odziedziczyło  dysfunkcje.
Powiem szczerze że strasznie to mnie wszystko zabolało.

9

carlitos98 napisał/a:

Nie życzę tobie źle, ale też bym nie chciała być z kimś kto nie umie przejąć inicjatywy i jest po prostu nudny do tego stopnia, ze czuję się przy nim jakbym miała 90 lat. Tak to nie. I nie wiem czy znajdziesz zainteresowaną tobą szczerze dziewczynę przy takim zestawie atrybutów.
Co do jej obaw, może są słuszne, może nie, pamiętaj, ze nie musisz się diagnozować, bo ona tak powiedziała, jeśli nie czujesz, ze to ci w niczym nie przeszkadza. Natomiast co do obaw o dziecko, to też jej się nie dziwie, w końcu każdy normalny chciałby mieć jak najbardziej zdrowe dziecko. Dziewczyna jest odpowiedzialna najwyraźniej.

10 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2025-10-06 11:53:33)

Tak bardzo jest wazne dla Ciebie to czego Ty chcesz, ze chcialbys sie zareczyc mimo, ze ona nie czuje sie z Toba komfortowo?
I temat jest o Tobie, ze to Ty sie czujesz niezrozumiany? big_smile

Czemu sie nie zdiagnozowales?

11

Przez rok nie usłyszałem że jestem nudny i nie chce być ze mną z jakiegoś powodu.
Dwa tygodnie temu jeszcze rozmawialiśmy o potencjalnej wspólnej przyszłości.
Rozmawialiśmy o chęci posiadania dziecka.

12

carlitos98 napisał/a:

Przez rok nie usłyszałem że jestem nudny i nie chce być ze mną z jakiegoś powodu.
Dwa tygodnie temu jeszcze rozmawialiśmy o potencjalnej wspólnej przyszłości.
Rozmawialiśmy o chęci posiadania dziecka.

Dlaczego nie odpowiadasz, czy jest coś na rzeczy jeśli chodzi o autyzm?

13

Nie mam pojęcia czy coś jest na rzeczy... Ona twardzi że tak i dostrzega pewnej objawy.
Nigdy nie miałem żadnych problemów w szkole, pracy czy życiu codziennym.
Jestem introwertykiem.
Mam dobrą pracę . Pracuję dużo. Jestem odpowiedzialny i uporządkowany.
Nie ma w moim życiu miejsca na przypadek .

14 Ostatnio edytowany przez wieka (2025-10-06 15:22:24)

carlitos98 napisał/a:

Nie mam pojęcia czy coś jest na rzeczy... Ona twardzi że tak i dostrzega pewnej objawy.
Nigdy nie miałem żadnych problemów w szkole, pracy czy życiu codziennym.
Jestem introwertykiem.
Mam dobrą pracę . Pracuję dużo. Jestem odpowiedzialny i uporządkowany.

To mogłeś jej uświadomić, że twoje zachowanie wynika z introwertyzmu, a diagnoza autyzmu u dorosłych jest bardzo trudna, tym bardziej jak nie ma widocznych symptomów.
Tak czy tak myślę, że z introwertykiem też jej nie po drodze i mogła dojść do wniosku, że nie chce z tobą przejść przez życie.
Pozostaje się z tym pogodzić, może trafić z deszczu pod rynnę, ale to jej życie…w  myśl powiedzenia jak sobie pościelisz tak się wyśpisz.
Jakie objawy wg niej sugerowały u Ciebie autyzm?

15 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2025-10-06 15:50:31)

carlitos98 napisał/a:

Pracuję dużo. Jestem odpowiedzialny i uporządkowany.

Powyzsze sugeruje autyzm.

Wieka, naprawde nie widzisz roznicy miedzy introwertykiem - osoba, ktora dochodzi do swoich przekonan poprzez wewnetrzny a nie zewnetrzny (ekstrawertyk) dialog a osoba, ktora ma autyzm - jest sztywna umyslowo i potrzebuje miec wszystko uporzadkowane i nie radzi sobie gdy sytuacje wymagaja wiekszego dynamizmu, subtelnosci i nieszablonowego podejscia?

16

https://cbt.pl/poradnie/introwertyzm-a- … c-objawow/
Przeczytaj sobie ten artykuł, ciekawa jestem czy zobaczysz do czego ci bliżej?

17 Ostatnio edytowany przez Nowe_otwarcie (2025-10-06 16:48:46)

Jprdl, weszła dyżurna para zjebów: psuedofilozofina pod szafą chowany i wieka, która każdemu się stara "przyklepać" jakiś defekt psychiczny/traumę czy cokolwiek "do przepracowania ze specjalistą". Przyznaj się wieka: przekwalifikowałaś się na psychologa (bo poczułaś możliwość wyciśnięcia z tego niezłej kasy na jeleniach) i dbasz żeby biznes się kręcił? wink

@carlitos98: Olej tę dwójkę. Zagrywka Twojej (raczej niedoszłej, bo widać że stara się wymiksować ze związku w białych rękawiczkach, tak by wina za rozstanie nie spadła na nią) narzeczonej to nierzadko spotykany pocisk od partnerek introwertyków wobec ich partnerów (tym częściej występujący im częściej ma miejsce związek introwertyka z ekstrawertyczką, zwłaszcza ekstrawertyczką typu narcyz, która nigdy nie widzi winy w sobie i nigdy się do niej nie przyzna). Reakcję oczywiście zainicjowała Twoja próba poproszenia jej o rękę. Niestety, nie łudź się: tu raczej nie będzie już dobrze.

18

Nowe_otwarcie napisał/a:

Jprdl, weszła dyżurna para zjebów: psuedofilozofina pod szafą chowany i wieka, która każdemu się stara "przyklepać" jakiś defekt psychiczny/traumę czy cokolwiek "do przepracowania ze specjalistą". Przyznaj się wieka: przekwalifikowałaś się na psychologa (bo poczułaś możliwość wyciśnięcia z tego niezłej kasy na jeleniach) i dbasz żeby biznes się kręcił? wink

@carlitos98: Olej tę dwójkę. Zagrywka Twojej (raczej niedoszłej, bo widać że stara się wymiksować ze związku w białych rękawiczkach, tak by wina za rozstanie nie spadła na nią) narzeczonej to nierzadko spotykany pocisk od partnerek introwertyków wobec ich partnerów (tym częściej występujący im częściej ma miejsce związek introwertyka z ekstrawertyczką, zwłaszcza ekstrawertyczką typu narcyz, która nigdy nie widzi winy w sobie i nigdy się do niej nie przyzna). Reakcję oczywiście zainicjowała Twoja próba poproszenia jej o rękę. Niestety, nie łudź się: tu raczej nie będzie już dobrze.

MEWA PIERDOLISZ MOJĄ KOBIETĘ

.

To idz się zbadać dla swietego spokoju o może przy okazji porobisz sobie inne badania

20

Julia life in UK napisał/a:

To idz się zbadać dla swietego spokoju o może przy okazji porobisz sobie inne badania

Julcia, słoneczko (tak, wiem: jak mi Rozrabiaka teraz jebnieeeeee...!): to nie on ma udowadniać, że nie jest wielbłądem (zwłaszcza że ta akcja wydaje się jedynie pretekstem) wink

21

Julia life in UK napisał/a:

A TY SIĘ BADAŁAŚ BO POWINNAŚ BYĆ W PSYCHIATRYKU

22

carlitos98 napisał/a:

......Bardzo przeżyłem moment jej wycofania.

Przedstawiasz sytuację tak, jakbyś co najmniej nie wiem jaką krzywdę jej zrobił, bo o ile zrozumiałam o nic nie poszło, tylko o jej jakieś podejrzenia i insynuacje.

Jeśli się kogoś naprawdę kocha, nie robi mu się z życia kosmicznej czarnej dziury, nawet jeśli ma się jakieś wątpliwości co do jego osoby. Tym bardziej, że to tylko wątpliwości, nic sprawdzonego i pewnego. Nie powiedziałeś, że nie poddasz się diagnozowaniu, a ona potraktowała cię jak intruza który podstępem chce wtargnąć do jej życia, oraz wymusić na niej rodzenie obciązonych genetycznie dzieci.
Moim zdaniem badaniom możesz się naturalnie poddać, ale partnerkę wybrałeś źle i powinieneś się z tego układu wycofać jak najszybciej. Nie będziesz miał w niej oparcia w życiu, żadnego partnerstwa, co już widać i słychać. Chyba że chcesz żyć w układzie, gdzie na komendę będziesz spełniał zachcianki partnerki, bo jak nie... To aut.

23

wieka napisał/a:

Fajny artykuł. W związku potrzebne jest ZROZUMIENIE drugiego człowieka.
Szacunek, akceptacja i odpowiednie wsparcie - a to ostatnie wynika z WIEDZY właśnie, o czym wcześniej wspominałam.

Caffissimo1 napisał/a:
wieka napisał/a:

Fajny artykuł. W związku potrzebne jest ZROZUMIENIE drugiego człowieka.
Szacunek, akceptacja i odpowiednie wsparcie - a to ostatnie wynika z WIEDZY właśnie, o czym wcześniej wspominałam.

To prawda

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Partnerka podejrzewa u mnie autyzm i postawiła ultimatum

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024