Polecenie literatury: bezsenność, lęk, rozstanie, przyszłość - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Polecenie literatury: bezsenność, lęk, rozstanie, przyszłość

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Polecenie literatury: bezsenność, lęk, rozstanie, przyszłość

Cześć, ze zdignozowanymi stanami depresyjnymi zmagam sie od prawie dekady. Byłam u lekarzy, mialam przepisany lek Triticco, który brałam w paru kilku-mięsięcznych epizadach. W ostatnim, brałam go stale przez 1.5 roku, jednak nie uspokajał już mnie, problemy ze snen były nadal. W okresie lata/ wczesnej jesieni 2024 przyczyny moich leków (sytuacja zawodowa, problemy finansowe oraz ogólne samorozwój, rozwój świadomości) uległy polepszeniu, miałam też problem z zakupem leku zagranicą wiec najpierw zmniejszac dawki, aż przestałam go brać ostatecznie 2 miesiące temu. Wtedy jednak nastąpiło rozstanie. Sen początkowo był w miarę ok, zdarzały się sporadyczne wybudzenia. Obecnie jednak, znowu budzę się w środku nocy, czasem uda mi się dospać do rana, czasem się tylko wiercę parę godzin aż czas wstać. Chciałabym nie wracać do tego leku, zakupiłam jednak melatoninę, którą dopiero od paru dni biorę, czekam na efekty. Terapia w moim wypadku jest trudna organizacyjnie (choć oczywiście i na nią się skieruję jesli nie dam rady inaczej, ale będzie to najwcześniej za kilka miesięcy).

Chodzi mi obecnie o autoterapię więc chciałabym poprosić o polecenie jakiejść dobrych książek w temacie lęków, umartwiania się, braku spokoju....

Jestem teraz 2 miesiace po rozstaniu z partnerem, gdzie miałam duże nadzieje na założenie rodziny, które początkowo podzielał. Poznając jednak mnie bliżej stwierdził, że nie odpowiadam mu i generalnie zachwiało to moim poczuciem własnej wartości. Czytając świetną książkę "Partnerstwo bliskości" jasno mi się ukazało, że byliśmy parą o stylach przywiązywania się ja - lękowym, on-unikjacym, co sukcesywnie doprawadzało do tego, że ja nie miałam w nim wsparcia i zaangażowania, a starając się je uzyskać, coraz bardziej oddalał się, finalnie czułam się jak wróg. Mimo to, tęsknię za stabilizacją bycia w związku, bo jednak wiele nas łączyło, poczucie humoru, profesja, mieliśmy też potrzeby fizycznej bliskości, przytulania się... Jednak skoro się skończyło, próbuję sobie radzić najlepiej jak umiem.

Spokojny sen nie chce przyjść...  O ile zasypiam w miarę ok, to w nocy wybudzam się i martwi mnie przyszłość: boję się, że nigdy nie założę rodziny, że znowu pojawią problemy finansowe i stale będę się kręcić w miejscu. Obecnie też chcę się przebranżowić i trudno mi obrać kierunek, opcje są nieskończone, a ja całe życie w zasadzie nie umiem zdefiniować co chciałabym w życiu robić. Ostanie 10 lat pracowałam w szkoleniach sportowych, ale jestem tym już znudzona i zmęczona. Ukończyłam studia kulturoznawcze, które nie dają zawodu, więc szukam szkoleń/ studiów podyplomowych, ale i tak nie wiem dokładnie jakich. Mam trochę oszczędności, ale boję sie że się skończą, mimo, że teoretycznie jestem zabezpieczona na ok rok. Próbowałam już pracy w korporacji 3 razy i za każdym razem uciekałam szybko bo jednak powtarzalność i bezcelowość codziennych zadań mnie wypalały. Nie umiem uspokoić tych myśli. Po kiepsko przespanej nocy nie mam sił na cokolwiek, zrobienie sobie herbaty staje się wyzwaniem.  W ciągu dnia, gdy koncentruję się na zadaniach jest lepiej, ogólnie czuję, że w miarę radzę sobie z depresyjną naturą jaką posiadam. Ale dosłownie boję nocy.

Liczę, że gdzieś się książka, która podobnie jak "Partnestwo bliskości" pomaga mi uporać się z rozstaniem, mogłby pomóc z moimi lękami. Jeśli znacie takową, serdecznie proszę o polecenia.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Polecenie literatury: bezsenność, lęk, rozstanie, przyszłość

Ile masz lat?  27 z nicku to Twój wiek?

Powiem Ci tak, nie baw się w samoterapeutyzowanie literaturą psychologiczną bo to może wyrządzić wiecej szkody niz pożytku, dopisywaniem historii, przypisywaniem sobie diagnoz i etykietowania i chowania za definicjami. Tak w prawdzie z sobą nie staniesz, szukaniem uzasadnień co do stylów przywiązania też nie bo nasz mózg lubi wybiórczo spostrzegać pewne rzeczy i jak się zaprzemy to wszystko "zdefiniujemy" by było nam łatwiej.

Jak się rozstaliście to pewnie bolało. Dałaś upust łzom, smutkowi, emocjom, przeżyłaś żałobę po związku? Czy racjonalizowalaś, tłumiłaś uczucia i jak to napisalaś- że sobie radziłaś najlepiej jak umiesz? Od tłumienia stanów psychicznych się choruje. Nie tylko psychicznie.

Triticco czyli trazodon przyjmowałam okresowo na niemożność spania, miałam wtedy somaty i dużo wymiotowałam, nie spałam po nocach. Uważam go za słaby lek generalnie, ale jak wiadomo na każdego leki działają inaczej i jak kiedyś czytałam to wielu go chwali.

Nie baw się w samozwańczego terapeutę. Jeśli mialaś diagnozę, leki i tak dalej to idź po pomoc a nie bawisz się w lekarza i Boga jednocześnie. Jesteś chora i tyle.

3

Przejrzyj sobie stronę Empiku w dziale psychologia. Można też zajrzeć na stronę Wydawnictwa PWN, tam też się zdarzają książki dotyczące lęku.
Na trudne momenty ktoś polecił mi książkę "Człowiek w poszukiwaniu sensu" V. Frankla, poza nią po polsku jest wydanych kilka innych jego książek. Poza tym jeśli chodzi o twój stan, to poczytałabym też książki Yaloma. Chociaż tych nie czytałam, tylko opisy wyglądają zachęcająco.

4

Powinnaś spotkać się najpierw ze specjalistą. Nie czekaj z tym do końca świata. Im dłużej to trwa tym bardziej szkodzisz samej sobie. Literatura to w tej chwili Twój najmniejszy problem. Na to zawsze przyjdzie czas.

5

R_ita2 napisał/a:

Ile masz lat?  27 z nicku to Twój wiek?

Jak się rozstaliście to pewnie bolało. Dałaś upust łzom, smutkowi, emocjom, przeżyłaś żałobę po związku? Czy racjonalizowalaś, tłumiłaś uczucia i jak to napisalaś- że sobie radziłaś najlepiej jak umiesz? Od tłumienia stanów psychicznych się choruje. Nie tylko psychicznie.
.

37 lat, konto zakładałam tutaj dekadę temu.

Nie, nic nie wypłakałam po nim. A dobrze mi to by zrobiło. Ale nie mam jak, komu się wypłakać... Nie ma wokół mnie żadnych ludzi. Zresztą... mam chyba teraz tak odpychająca energię z wnętrza, że odpycham. Stare przyjaciółki mieszkają gdzie indziej, jak ktoś wpadł na święta to z rodzinami siedzieli, nie ze mną. Jestem zupełnie sama.

Byłam u psychologa (ktory zna mnie od 4 lat), niestety robię u niego takie wizyty raz na pół roku, ceny mnie przytłaczają. Powiedział tylko, że dobrze się stało, że ten związek już nie trwa. Mam wrażenie też, że ta moja relacja z tym psychologiem też się wypaliła, bo cała rozmowa to jakby przegadywanie siebie nawzajem było.

Nie wiem jak sobie pomóc. Sama poszukiwania terapii na NFZ są czasochłonne, a mam kiepskie doświadczenie, bo jak kiedyś taką rozpoczęłam to była to psycholog bez doświadczenia, wszystko było płaskie i puste, a onlinowe spotkania skracała praktycznie do ledwo 30 min, nic mi to nie dało.

Jakąś katolicka grupa wsparcia może by była najlepsza... w ogóle jakaś grupa. Jacyś ludzie. Ludzie. Ktokolwiek.

6 Ostatnio edytowany przez Marthe (2025-01-09 18:29:07)

W jednym watku forumowiczka poleciła taką stronę:

Tutaj masz spis meetingów online https://dda.org.pl/mityngi-online/

Można tam mieć kontakt z ludźmi.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STRES, LĘK, NERWICA, DEPRESJA » Polecenie literatury: bezsenność, lęk, rozstanie, przyszłość

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024