Prawo pracy-Dyscyplinarka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Prawo pracy-Dyscyplinarka

Witam. Mam takie pytanie , czy pracodawca ma prawo straszyć pracownika dycyplinarką? czy też pracodawca musi udwodnić taką dycyplinarkę czy nic nie musi w tej sprawie,Proszę o radę, i pomoć.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Prawo pracy-Dyscyplinarka

Musi uzasadnic nie moze sie rzadzic jak chce . A ja nie mam szefa i miec nie bede

3

Nelly92 napisał/a:

Witam. Mam takie pytanie , czy pracodawca ma prawo straszyć pracownika dycyplinarką? czy też pracodawca musi udwodnić taką dycyplinarkę czy nic nie musi w tej sprawie,Proszę o radę, i pomoć.

Musi być jakaś podstawa do zwolnienia dyscyplinarnego, udowodniona wina pracownika.
Pracownik zawsze może też odwołać się do Sądu Pracy jeśli uważa, że na zwolnienie dyscyplinarne nie zasłużył, regulaminu nie złamał, żadnego poważnego przewinienia nie popełnił.
W moich zakładach pracy były zwolnienia dyscyplinarne z powodu spożywania alkoholu w godzinach pracy, kradzieży mienia zakładowego.
Natomiast przypadkowe zniszczenie mienia o znacznej wartości potraktowane było  łagodnie.

4

Jak prawnie wygląda wypowiedzenie jak się ma w zakładzie 10 lat przepracowane

5

Wiem że 3 miesięcznie a może taki cwaniak pracodawca sobie zmienić na miesiąc?

6

Na wszystkie pytania odpowiedzi znajdziesz w sieci.

7

Nelly92 napisał/a:

Wiem że 3 miesięcznie a może taki cwaniak pracodawca sobie zmienić na miesiąc?

Zwolnienie dyscyplinarne jest ze skutkiem natychmiastowym raczej.

8

Dzień dobry, mam takie pytanko czy jak pracownik złoży wypowiedzenie i podda przyczynę z winy pracodawcy to coś zmienia w sensie po otrzymaniu świadectwa pracy i dalej?

9

Nelly92 napisał/a:

Dzień dobry, mam takie pytanko czy jak pracownik złoży wypowiedzenie i podda przyczynę z winy pracodawcy to coś zmienia w sensie po otrzymaniu świadectwa pracy i dalej?

Normalnie otrzyma świadectwo pracy, w którym nie podaje się przyczyny wypowiedzenia.

10

Chodzi o to czy wtedy od pierwszego dnia przysługuje mi się kuroniówka?

11

Nelly92 napisał/a:

Chodzi o to czy wtedy od pierwszego dnia przysługuje mi się kuroniówka?

Co to.jest kuroniowka? Pierwsze slysze.  Moze Ci o chorobowe chodzi?. Poczytaj w kodeksie pracy

12

Pracodawca musi podac przyczyne zwolnienia i to na pismie.  Mozesz sie od niej odwolac do sadu pracy

13

„Pracownik, który w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy/stosunek służbowy za wypowiedzeniem, prawo do zasiłku nabywa się po upływie 90 dni od dnia zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy.„

Czyli, jeśli ze świadectwem pracy zgłosisz się w urzędzie zaraz po jego otrzymaniu, to kuroniówkę dostaniesz jak wyżej.

Dlatego szukaj pracy, Prawo do zasiłku nie mówi, że ten zasiłek dostaniesz, bo urząd będzie też proponował pracę.
Jednym słowem zasiłku od ręki nie dostaniesz.

14

wieka napisał/a:

„Pracownik, który w okresie 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się w powiatowym urzędzie pracy rozwiązał stosunek pracy/stosunek służbowy za wypowiedzeniem, prawo do zasiłku nabywa się po upływie 90 dni od dnia zarejestrowania się w powiatowym urzędzie pracy.„

Czyli, jeśli ze świadectwem pracy zgłosisz się w urzędzie zaraz po jego otrzymaniu, to kuroniówkę dostaniesz jak wyżej.

Dlatego szukaj pracy, Prawo do zasiłku nie mówi, że ten zasiłek dostaniesz, bo urząd będzie też proponował pracę.
Jednym słowem zasiłku od ręki nie dostaniesz.

W Polsce pewnie bardziej oplaca sie pracowac niz byc na zasilkach

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024