Poirot i Panna Marple (ekranizacje powieści Agathy Christie) - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Poirot i Panna Marple (ekranizacje powieści Agathy Christie)

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Poirot i Panna Marple (ekranizacje powieści Agathy Christie)

https://cdn.c21media.net/wp-content/uploads/2020/04/itv0320_itvstudios_c21screeningroom_suite_poirot_v01.jpg

Dwa różne seriale, ale bazują na twórczości Agathy Christie, więc niech będzie o nich w jednym temacie. Jak ktoś chce popisać o książkach lub filmach to zapraszam. Sama jestem wielką fanką tych kryminałów. David Suchet i Geraldine McEvan są genialni w swoich rolach.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Poirot i Panna Marple (ekranizacje powieści Agathy Christie)

Urzekł mnie w nich klimat starej Anglii.

3

W sensie brudu, smrodu i ubóstwa?  smile

Ja tam lubię Christie. Czyta się lekko i to najważniejsze.

4

W sensie bogatych strojów i biżuterii, a przede wszystkim lokajów, służących i pokojówek. Obiadów nie musieli gotować  smile

5

Kocham. Jakie są wasze ulubione książki/filmy? Moje: Morderstwo w Orient Expresie, Śmierć na Nilu i Morderstwo odbędzie się... Przyjaciółka Poirota z porzednich sezonów Ariadna Oliver też była fajna, taka roztrzepana pisarka kryminałów - dobrze zagrana rola, bo poczułam od razu sympatię.

6

Lunai9 napisał/a:

Kocham. Jakie są wasze ulubione książki/filmy? Moje: Morderstwo w Orient Expresie, Śmierć na Nilu i Morderstwo odbędzie się... Przyjaciółka Poirota z porzednich sezonów Ariadna Oliver też była fajna, taka roztrzepana pisarka kryminałów - dobrze zagrana rola, bo poczułam od razu sympatię.

W zasadzie nie mam specjalnie ulubionych. Podobają mi się imiona bohaterów nawiązujące do mitologii: Herkules, Dafne, Ariadna i tytuły przypominające dziecinne wyliczanki. Ciekawe jest jak Poirot się zakochuje - "Podwójny trop".

7

Lunai9 napisał/a:

Dla mnie dwie jej książki są na absolutnym podium.

"I nie było już nikogo", czasami pod tytułami "Dziesięciu Murzynków" "Dziesięciu żołnierzyków". Przytłaczający klimat odciętej od świata wyspy i zbliżającego się przeznaczenia. Grałam też w grę oparta na tej książce, i była super.

"Świadek oskarżenia". To antologia naprawdę świetnych opowiadań, raczej o tematyce paranormalnej. Jeśli ktoś lubi klimat seansów spirytystycznych i historii grozy z myszką, to polecam. Czytałam ją kilka razy.

8

Nie oglądałam jeszcze "I nie było już nikogo" tylko kiedyś czytałam. Wielokrotnie. Bardzo chcę zobaczyć adaptację, bo książkę pochłonęłam prawie na raz.

9

Warto wspomnieć drugą pannę Marple czyli Julię McKenzie, która zastąpiła w tytułowej roli Geraldine McEvan (w czwartym sezonie). Powiem tak: serial na tym nie ucierpiał, ale według mnie McEvan to najlepsza Marple. Po prostu tak ją sobie wyobrażałam.
Wolę też Pannę Marple od Poirota, który jest wyniosły i zarozumiały (rozumiem taki jego styl). Jane Marple żyje sobie skromnie i za darmo pomaga rozwiązywać zagadki.

10 Ostatnio edytowany przez Excop (2024-11-11 14:31:04)

Moja ulubiona pozycja Pani Christie, to szereg opowiadań zawartych w tomie  "12 prac Herkulesa".
Chcący odejść już na emeryturę dociekliwego detektywa, nawiązując do jednego z herosów staro grecko-staro rzymskich, podejmuje się rozwiązania 12 zagadek kryminalno-politycznych i społecznych ówczesnego królestwa brytyjskiego.
Moim zdaniem adaptacje filmowe nigdy nie oddadzą ducha oryginału literackiego.
Wyobraźnia czytelnika, sama komponuje filmowe, że się tak wyrażę, określenie, "co autor miał na myśli". smile

11

Adaptacje nie zastąpią książek/opowiadań, ale fajnie, że są. Niektóre odcinki/filmy podbiły jakościowo te słabsze dzieła pani Christie. Np. Tajemnica Bladego Konia podobała mi się bardziej w wersji na srebrnym ekranie. Zacna seria. Oglądało się na Epic Drama.

12 Ostatnio edytowany przez Salomonka (2024-11-13 13:46:37)

Jest jeszcze wersja Panny Marple z Joan Hickson. Ja przeczytałam już chyba wszystko co napisała Agatha, oglądam też każdą nową adaptację jej książek. Właściwie każda jest dobra, choć każda ma swoj klimat i trochę inną atmosferę i to jest fajne. Nawet ostatnio znalazłam francuską wersję z dwoma detektywami, z taką nutką komediową. Muszę powiedzieć że z taką trochę  niepewnością podchodziłam do tej serii, ale zaskoczenie było duże i to na plus. smile Polecam.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ŚWIAT FILMU » Poirot i Panna Marple (ekranizacje powieści Agathy Christie)

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024