Dlaczego tak jest, że mimo, iż kobieta dość ładna, wykształcona, nie głupia, wchodzi notorycznie w toksyczne związki? Dlaczego niektórych ludzi ciągnie do nieodpowiednich osób ?
Dlaczego tak jest, że mimo, iż kobieta dość ładna, wykształcona, nie głupia, wchodzi notorycznie w toksyczne związki? Dlaczego niektórych ludzi ciągnie do nieodpowiednich osób ?
Sama jest toksyczna?
Ilaila napisał/a:Dlaczego tak jest, że mimo, iż kobieta dość ładna, wykształcona, nie głupia, wchodzi notorycznie w toksyczne związki? Dlaczego niektórych ludzi ciągnie do nieodpowiednich osób ?
Sama jest toksyczna?
Toksyk przyciąga toksyka ?
4 2023-06-08 22:11:46 Ostatnio edytowany przez Darcy (2023-06-08 22:18:39)
Darcy napisał/a:Ilaila napisał/a:Dlaczego tak jest, że mimo, iż kobieta dość ładna, wykształcona, nie głupia, wchodzi notorycznie w toksyczne związki? Dlaczego niektórych ludzi ciągnie do nieodpowiednich osób ?
Sama jest toksyczna?
Potrzebują toksyny. Spokojny unika.
Zauważ podobne zjawisko - trole przyciągają troli oraz krytykanctwo - to także jest toksyczne.
Ilaila napisał/a:Darcy napisał/a:Sama jest toksyczna?
Chyba większość ludzi ma jakieś toksyczne zachowania.
Darcy napisał/a:Ilaila napisał/a:Toksyk przyciąga toksyka ?
Ja nie mam. Wlasnie,ze mniejszosc jest toksyczna. Jak masz grupe osob to zazwyczaj jedna max dwie osoby w danym towarzystwie sa toksyczne
Darcy napisał/a:Ilaila napisał/a:Toksyk przyciąga toksyka ?
Nieprawda, ja jestem przykładem.
Ilaila napisał/a:Darcy napisał/a:Potrzebują toksyny. Spokojny unika.
Dokladnie ja tez... kazdy ma wady. Natomiast bycie toksykiem to zupelne inna rzecz
Darcy napisał/a:Ilaila napisał/a:Chyba większość ludzi ma jakieś toksyczne zachowania.
Dokladnie ja tez... kazdy ma wady. Natomiast bycie toksykiem to zupelne inna rzecz
To czym tak naprawdę jest toksyczność ?
JuliaUK33 napisał/a:Darcy napisał/a:Nieprawda, ja jestem przykładem.
To czym tak naprawdę jest toksyczność ?
Toksycznosc jest to psychiczne niszczenie drugiej osoby
Toksycznym ludziom zawsze coś nie pasuje, nawet jeśli będziesz się starał. Mam podejście, że to ich indywidualny problem, mają problem sami ze sobą.
w skrócie:
1. Wychowanie - wpojone wzorce.
2. Problemy psychiczne - zaburzenia.
3. Niedojrzałość emocjonalna - potrzeba atencji i silnych emocji.
Ilaila napisał/a:Dlaczego tak jest, że mimo, iż kobieta dość ładna, wykształcona, nie głupia, wchodzi notorycznie w toksyczne związki? Dlaczego niektórych ludzi ciągnie do nieodpowiednich osób ?
w skrócie:
1. Wychowanie - wpojone wzorce.
2. Problemy psychiczne - zaburzenia.
3. Niedojrzałość emocjonalna - potrzeba atencji i silnych emocji.
A czy przykre wydarzenia z życia mogą mieć też na to wpływ ?
A czy przykre wydarzenia z życia mogą mieć też na to wpływ ?
Podciągnij to pod wychowanie (doświadczenie).
Jednak osobowość rozwija się do 20 r. ż., dlatego tu trzeba podejść ostrożnie.
15 2023-06-08 23:39:06 Ostatnio edytowany przez JohnyBravo777 (2023-06-08 23:55:50)
Bo podstawowa motywacja ludzi nie jest pociag do madrych i odpowiedzialnych ludzi.
Podstawowa motywacja jest ucieczka od stresu.
Wiec jesli czlowiek ma w zyciu duzo dyscypliny i zasad moralnych (ktore z natury rzeczy wymagaja dodatkowego wysilku / stresu) to widzac ignoranta, ktory nikim sie nie przejmuje i zwyczajnie robi co mu sie podoba, mowi co mu slina na jezyk przyniesie a mimo to jakos zyje - taki styl zycia i sam ignorant kojarzy mu sie z wolnoscia (a wolnosc jest szalenie atrakcyjna).
Ten czlowiek moze nie rozumiec (a w warunkach bardzo wysokiego stresu - nie chce rozumiec) ze te same cechy ignoranta, ktore sa zrodlem przyciagania (luz wynikajacy z braku przejmowania sie kimkolwiek innym), sa rownoczesnie zrodlem cierpienia (bo nie skloni ignoranta, ktory nikim sie nie przejmuje do refleksji nad tym, ze kogos krzywdzi).
Ciekawostka w kontekscie osob, ktore uwazaja sie za "sapioseksualne" jest to, ze one w rzeczywistosci posiadaja pociag seksualny nie do osob madrych a do osob, ktore maja takie same opinie jak oni.
Bo dla ludzi, ktorzy nie stosuja zadnej sprecyzowanej metody dochodzenia do prawdy (czyli praktycznie wszyscy oprocz lepszych naukowcow) - prawda jest to co jest zgodne z ich wlasnymi przekonaniami.
Przypomnij sobie o tym nastepnym razem gdy ktos wyrazi opinie zgodna z twoja a Ty mimowolnie odpowiesz "masz racje"
Ilaila napisał/a:A czy przykre wydarzenia z życia mogą mieć też na to wpływ ?
Podciągnij to pod wychowanie (doświadczenie).
Jednak osobowość rozwija się do 20 r. ż., dlatego tu trzeba podejść ostrożnie.
Z samotności chyba też niektórzy zgadzają się na takie toksycznie relacje
A kim dla Ciebie jest ta kobieta?
Jeśli to Ty sama, to chyba najlepiej wiesz, ci Ci takie zwiazki dają? I dlaczego w nie wchodzisz.
Jak nie Ty, to co Cię to obchodzi w jakie związku wchodzą inni?
Ciekawostka w kontekscie osob, ktore uwazaja sie za "sapioseksualne" jest to, ze one w rzeczywistosci posiadaja pociag seksualny nie do osob madrych a do osob, ktore maja takie same opinie jak oni.
Bo dla ludzi, ktorzy nie stosuja zadnej sprecyzowanej metody dochodzenia do prawdy (czyli praktycznie wszyscy oprocz lepszych naukowcow) - prawda jest to co jest zgodne z ich wlasnymi przekonaniami.
Przypomnij sobie o tym nastepnym razem gdy ktos wyrazi opinie zgodna z twoja a Ty mimowolnie odpowiesz "masz racje"
Nie do końca się z tym zgodzę. Oczywiście pewne opinie muszą się zgadzać, ale przyczyną będzie raczej sam związkowy kontekst znajomości (pewne rzeczy muszą być zgodne albo przynajmniej - nie wykluczać się wzajemnie) albo, hm, waga + skrajność tych opinii, które będą miały wpływ na ocenę charakteru raczej niż inteligencji. Czyli nie na zasadzie: "jesteś głupi, bo nie zgadzasz się ze mną", tylko raczej "jesteś inteligentny, ale Twoje zasady/poglądy/przekonania sprawiają, że całe zainteresowanie wyparowało". Przykładowo: poznaję geniusza, przyciąga mnie jego inteligencja, a potem słyszę, że nie podałby ręki osobie homoseksualnej. I tu nie chodzi o to, że on "nie ma racji" czy nie myśli dokładnie tak, jak ja (bo gdyby rozbić ten temat na czynniki pierwsze, to mógłby mieć zupełnie inne zdanie w wielu kwestiach "składowych", moglibyśmy sobie dyskutować albo nie, zostać przy swoich zdaniach albo nie, żaden problem), nie jest to też nic związanego z sapioseksualnością. Palant, buc, cwaniak, manipulator itd. też mogą być inteligentni czy mieć dużą wiedzę w jakiejś dziedzinie, ale niekoniecznie chcesz ich widzieć w domu czy w łóżku.
19 2023-06-09 11:19:18 Ostatnio edytowany przez Legat (2023-06-09 11:20:18)
Jeżeli już piszemy na totalnym poziomie ogólności. Wbrew temu co się potocznie twierdzi, kobiety nie szukają tych spokojnych, wyważonych i grzecznych.
Dlaczego się tak dzieje? Tutaj bodajże Wielokropek napisała kiedyś jedno z mądrzejszych zdań o kobietach. Mianowicie. Gdyby kobiety umiały same sobie zapewnić emocje, nie szukały by ich u facetów.
Jeżeli już piszemy na totalnym poziomie ogólności. Wbrew temu co się potocznie twierdzi, kobiety nie szukają tych spokojnych, wyważonych i grzecznych.
Dlaczego się tak dzieje? Tutaj bodajże Wielokropek napisała kiedyś jedno z mądrzejszych zdań o kobietach. Mianowicie. Gdyby kobiety umiały same sobie zapewnić emocje, nie szukały by ich u facetów.
Albo zdanie mnie przypisane zostało niedokładnie zapamiętane, albo - jeśli faktycznie napisałam taką bzdurę - mój rozum poszedł wtedy na spacer.
Ja się staram odcinać, gdy zauważam że związek na pewno będzie toksyczny