Cześć
Niedługo czeka mnie mój ślub i powoli zaczynam się załamywać ze względu na liczbę gości. Policzyliśmy naszych gości, przy dobrych wiatrach będzie to maksymalnie 50 osób. Czy Waszym zdaniem opłaca się robić wesele na tyłu gości czy lepiej dać sobie spokój, odwołać zespół i zrobić z tego zwykły obiad?
A chcecie obiad czy zabawę (wesele).
Ilość zaproszonych osób nie ma tu znaczenia, to jest impreza dla was.
Goscie sa tylko dodatkiem.
Jak chcesz przeżyć wesele, to zróbcie wesele.
A jak chcesz zaoszczędzić, i pieniądze wydać na podróż poślubną, to zrób obiad.
Zakładaliśmy i wszystko rezerwowaliśmy pod kątem wesela: salę, zespół i kamerzystę. O podróży poślubnej myśleliśmy jako krótkim wyjeździe, gdziekolwiek w Polsce. Tylko teraz dopadły mnie myśli, że chyba w ogóle niepotrzebnie to wszystko organizowaliśmy, że może lepszy byłby obiad dla rodziny niż małe wesele
A co to za różnica małe czy duże wesele? Wszystko przeliczasz na pieniądze... Mniejsze, to niej wydasz i mniej dostaniesz, duże więcej dostaniesz ale i więcej wydasz.
Planując wesele chyba wiedzieliście mniej więcej ile gości będzie?
Wiedzieliśmy. Natomiast nie spodziewałam się po mojej chrzestnej, że odmówi bo zarezerwowała sobie wyjazd do Włoch w tym samym czasie... Żebyście nie myśleli, że jestem roszczeniowa, ale o weselu i jego terminie informowaliśmy już w zeszłym roku. Ona była jedną z osób, które ,,od lat" nie mogła doczekać się kiedy w końcu sobie kogoś znajdę i wyjdę za mąż. Teraz odmówiła przez pośrednika w postaci babci, sama nie odbiera telefonów ani nic. Może to mnie tak podłamalo, że odmówiło 6 osób na które liczyłam, że będą.
Wiedzieliśmy. Natomiast nie spodziewałam się po mojej chrzestnej, że odmówi bo zarezerwowała sobie wyjazd do Włoch w tym samym czasie... Żebyście nie myśleli, że jestem roszczeniowa, ale o weselu i jego terminie informowaliśmy już w zeszłym roku. Ona była jedną z osób, które ,,od lat" nie mogła doczekać się kiedy w końcu sobie kogoś znajdę i wyjdę za mąż. Teraz odmówiła przez pośrednika w postaci babci, sama nie odbiera telefonów ani nic. Może to mnie tak podłamalo, że odmówiło 6 osób na które liczyłam, że będą.
Być może, że to miało wpływ, ale te 6 osób, nie wpłynie na wielkość wesela i nie przejmuj się.
Ciesz się, bo to jest najpiękniejszy dzień małżeństwa ![]()
7 2026-06-08 10:32:19 Ostatnio edytowany przez almajata (2026-06-08 10:32:41)
Ja będę miała wesele na 60 osób, większość to rodzina, tylko 4 koleżanki w tym z osobami towarzyszącymi i do tego od strony starego 3 facetów z osobami towarzyszącymi z którymi pracuje. Panieńskiego nie robię, dla mnie jest zbędny. Spędzimy pewnie ten czas razem w domu jedząc pizze czy robiąc cokolwiek innego. do tych 60 osób jeszcze wlicza się fotograf, kamerzysta i Dj, więc nasze wesele też będzie małe. Ważne żebyście zrobili tak jak Wam się będzie podobać.
) bo to przecież wasz dzień. A z atrakcji oczywiśćie drewniana fotobudka https://ohmywood.com.pl/