Gdzie w Krakowie znajdę odpowiedni gabinet? Lepiej udać się w tym celu do dentysty czy do salonu medycyny estetycznej? Jaką metodę polecacie, żeby efekt był dlugotrwały (albo stały najlepiej )
do dentysty i osobiscie polecam metode nakladkowa - bylo juz kilka tematow odnosnie wybielania...
Zdecydowanie tak jak na pisała poprzedniczka. Wybielanie zębów tylko u dentysty, a metoda nakładkowa to obecnie chyba najbardziej skuteczna i polecana przez lekarzy. Ja robiłam jakiś roku temu w Scandinavian Clinic i efekt mnie zaskoczyl - zęby naprawdę są wyraźnie bielsze i jak na razie nic sie z nimi nie dzieje, nie ciemnieją, nie mam żadnych przebarwień. Bardzo polecam, poczytaj sobie na ich stronie więcej na ten temat
...zależy od wrażliwości, wybielanie przynajmniej dla mnie było niefajne, zęby są bardzo wrażliwe, odczuwałam takie ..prądy przeszywające nawet jak wyciągałam powietrze... Trzeba wtedy uważać co się je, bez ostrych, twardych, zimnych itp na czas wybielania, biała dieta, stosowałam pastę na przewrażliwione żeby wtedy... po wybielaniu z czasem przechodzi. Powtarzanie w zależności jak ciemnieją... rzadko teraz pije cole, czerwone wino, rzadko buraczki itp - jadam inne rzeczy, coś za coś ale i tak jestem zadowolona... Aha z czasem może wystąpić większa przezierność szkliwa więc nie przesadzać, dlatego tylko pod okiem fachowca...
5 2023-08-01 18:00:23 Ostatnio edytowany przez cześka8 (2023-08-01 20:11:54)
Ja akurat nie mówiłam o wybielaniu białej kości zębów jak powyzej.... Opalescence jak najbardziej - pod okiem specjalisty oczywiscie.
Co innego wybielać zęby z... osadu z papierosów, kawy, czekolady czy...lodów - tu faktycznie szczotkowanie specjalistyczna pasta już dużo da, a co innego wybielać kość która jest szara bądź żółta bo taka już jest..
specjalistycznych past stricte do "wybielania" jest na pęczki, ale są one z reguły do usuwania przebarwień które powstają z czasem. Mając szarą bądź żółta kość pasty do usuniecia przebarwień (tak samo jak usunięcie kamienia jeśli się go ma) niewiele zmienia ... opalescence wytrawia szkliwo i rozjaśnia jego kolor (niewłaściwe stosowanie powoduje przezierność tego szkliwa, więc lepiej nie przesadzać samemu), i wybiela nawet szara bądź żółta kość. Oczywiście dentysta zaproponuje najpierw usunięcie kamienia, wyleczenie zębów, dziąseł, wyprostowanie zębów wszystko po kolei... Aczkolwiek u mnie obyło się bez prostowania, mam dedykowane nakładki (są też z apteki dla "prostych" zębów).
Autorka faktycznie nie doprecyzowała dlaczego chce wybielić... Są osoby od urodzenia z innym odcieniem zębów a niestety niektorzy sądzą ze to z braku higieny...
a mnie już od podstawówki posądzali o palenie papierosów (częste antybiotykoterapie zabarwiły szkliwo), od szorowania zębów różnymi cudpastami w młodości (+ papka z sody, cytryny, truskawek, banana, węgla i czego tam jeszcze) mam tylko gigantyczna lwia zmarszczke na czole... Jasna karnacja podkreślała ten... naturalny urok. Czasami trzeba sporo zapłacić by mieć to co inni, no ale warto ..
oczywiście - pasta na przebarwienia wynikłe np czerwonym winem, papierosamiz kawa da radę bo usuwa z wierzchu, ale na kość która jest ciemna bo taka już jest to nie poradzi, tu tylko głębsze odbarwianie.. Mnie podawali antybiotyki jak byłam mała, jak nie miałam stałych zębów, po prostu tetracyklina żeby trwałe zabarwiła w momencie ich wzrostu, na to za bardzo nie ma rady... od małego miałam niefajny uśmiech pomimo zadbanych zębów, ze skutecznym wybielaniem musiałam czekać do 18 bo wcześniej żaden dentysta nie chciał się podjąć.... Mówimy o całkiem różnych przyczynach wybielania, na mnie żadna cud pasta nie działa - tylko żel opalescence był skuteczny, lampy nie próbuje bo wiem że nie jest tak dobra .
... dawno bylo, ale chyba ten różowy - 2tygodnie na noc, ciężko było, prądy szły przez zęby, ale warto... nie słyszę już głupich docinek, uśmiecham się bez stresu, to co reszta ma za fri... Dobrze że jest możliwość , z wiekiem jednak ciemnieją, liczę się z powtórkami.. stąd nadal białe wino, by jak najrzadziej - też radze... rzucić palenie ;]