Witam, może tu uzyskam odpowiedź. Sprzedaję swoje rzeczy prywatne, dzieci i męża na jednej z platform sprzedażowych. Zazwyczaj są to małe sumy miesięcznie, 400zl, 500zl 200zl itp. zdarzyło się, że w jednym miesiącu sprzedałam kilka markowych rzeczy i łączna suma wyszła około 2000zl. Czy powinnam to zglosic? Zakładać działalność gospodarczą tylko dlatego że w jednym miesiącu wyszło powyżej limitu 1745zl a potem ją zamykać to bez sensu skoro wiem że kolejne miesiące już takie nie będą (o ile w ogóle będą ) . To były moje prywatne rzeczy które mam od 1-2 lat ale nie mam na nie paragonów, no nie sądziłam że trzeba. Czy ktoś z was sprzedaje też internetowo swoje rzeczy i przekroczył 1745zl? Nie traktuje to jako działalnośći nierejestrowanej. Raczej jako miejsce, gdzie mogę się pozbyć rzeczy, których nie będę używać już , nie chodzę po lumpach i nie sprzedaje w necie, nigdy nie sprzedałam za więcej niż za ile kupiłam
Temat: Sprzedaż prywatnych rzeczy
Zobacz podobne tematy :
Odp: Sprzedaż prywatnych rzeczy
najlepiej dowiedz się w urzędzie skarbowym, np. mailowo lub na infolinii, bo oni robią czasem kontrolę sprzedających na platformach, ale wydaje mi się że jak nie jest to dochód regularny to nie będą się czepiać
zarabianie w internecie ---> www.ankiety.net.pl