Chłopak mojej kumpeli od 5 lat pracuje w korpo. Zachwyt jaki dają mu stabilna pozycja, stanowisko kierownicze i służbowy samochód odmieniło tego poniekąd sympatycznego prostego chłopaka w zesputego korposzczura. Tak się składa, że jego dziewczyna to moja przyjaciółka z dzieciństwa. Wczoraj wieczorem wbiła do mnie na chatę cała rozdygotana, zwierzyła mi się ze swojego problemu.
Nie mam pomysłu jak ją pocieszyć i uspokoić, bo bidulka jest w kryzysie. Prosiła mnie o dyskrecje, stąd od razu pomyślałam o forum na którym kiedyś mi pomogłyście.
Osobiście proponowałam jej rozmowę z jej chłopakiem ale ona już nie ma do niego siły. Powiem teraz po krótce co się od niej dowiedziałam.
Poznali się na jakiejś imprezie firmowej. Wiadomka. Alko, dobra zabawa no i towarzystwo. Zapoznała tam jakiegoś menagera, czy jakoś podobnie pod 30-stkę zdaję się. Kilka razy się widzieliśmy, wydawał mi się naprawdę miły, szarmancki, dobre maniery, komplementy i do tego nieziemsko przystojny. Awansu dorobił się szybko, jeździ jakimś niemieckim samochodem (z segmentu premium) mieszka w prestiżowej dzielnicy ma drogie ciuchy. Ideał. Cieszyłam się jak wariatka, że ona (kobietka również pod 30stkę) znalazła w końcu swoją drugą połówkę. Jedyną rysą na jego wizerunku jest rozrywkowy tryb życia- wódeczka, koniaczek, imprezki do białego rana. Ale że moja kumpelka (znamy się od liceum) jest z nim zadurzona, wybacza mu tę przywarę i przymyka oko.
Ostatnio jednak przeżywa kryzys bo jego koledzy z pracy i koleżanki robią sobie comiesięczne wyjście po pracy ze swoimi ukochanymi. Z relacji koleżanki- towarzystwo jest do szpiku kości zakłamane, zespute. Jak to się mówi- własną babcie by sprzedali i to za parę groszy. Świństwa, donoszenie, obrażanie, gnojenie drugiego człowieka. On nie widzi w tym problemu mówi że ci ludzie są spoko, ze to są jego ziomki i super ludzie z którymi zawsze ma ochotę spędzać czas. Za to z nią już nie ma takiej ochoty mimo czułych sms-kow na dobranoc ładnych słówek, czekoladek oraz ogromnej dawki wsparcia. Moja kumpela jest osobą powiedzmy to sobie szczerze nie z tego świata. Jak to ja jej powtarzam powinna sie urodzić 100 lat temu- jest niezwykle lojalną, uprzejmą i taktowną osobą. W życiu kieruje się maksymą- nie czyń drugiemu co tobie nie miłe. Nie pasuje do korpo, nie ma grubej skóry, pancerza, wszystkim się przejmuje. Jest panna z dobrego domu a zakochała się w wstrętnym karierowiczu. Zal mi jej bardzo bo widzę jak cierpi.
Ale to jeszcze nie wszystko. Ona jest w nim chyba na zabój zakochana, bo ja bym tak nie mogła. Serio. Opowiadała mi ostatnio jak one źle ją potraktowały. Otóż (oni pracują w jednej firmie i tworzą parę) podkapowały ją do jej przełożonego tak że ona ma przekopane. Są dla niej mega niemiłe. Zwykłe szare pracownice, szeregowe (ona też). Powiedziała o tym swojemu chłopakowi a on do niej, żeby się nie przejmowała bo oni tak mają, ale słowem nic do nich nie powie bo pracujemy razem i musimy być razem w zgodzie. Poza tym on lubi wszystkich i na nikogo się nie obrazi nawet jak go potraktują jak szmatę Dwa dni temu "towarzystwo" wyszło z propozycją spotkania po pracy. I powiem Wam że świnia z tego głupka dosłownie. Z uśmiechem na ustach, w jej obecności wiedząc jakie to podłe żmije powiedział: Z wami zawsze coś tam że nawet na koniec świata czy jakoś tam. To co, kiedy pijemy, w takim zacnym gronie gorzałeczka zawsze spoko. Moja kumpela słowem się do niego nie odezwała i dusiła to w sobie. Do czasu kiedy mi to wygarnęła Co jej poradzić. Co o tym myślicie. Na szczerą rozmowę z chłopakiem nie ma co liczyć, twierdzi że będzie to samo, pocieszy kupi czekoladki zasypie komplementami i powie że ona tak jest dla niego całym światem.
1 2022-10-28 19:10:09 Ostatnio edytowany przez Sigrida (2022-10-28 19:12:48)
Dać sobie spokój, to nie Twoje życie.
Generanie źle się rozmawia o kimś, tym bardziej, że chcesz robić za pośrednika przez forum, bez sensu.
Jeśli prosi Cię o radę, to możesz powiedzieć jej tylko to, co sama myślisz o tej sytuacji.
Od kiedy oni się znają, od tych pięciu lat? Skąd ona wie, że kiedyś był "sympatycznym chłopakiem"? Pytasz, jaką radę możesz jej dać - a jak myślisz, z tego tekstu właściwie wynika, że on nie ma żadnych zalet poza wyglądem i samochodem.
Btw, czy tutaj naprawdę chodzi o Twoją koleżankę, a nie o Ciebie?
Szczerze mówiąc zgubiłam się gdzieś w połowie, bo strasznie chaotycznie to napisałaś.
Moim zdaniem w pracy nie ma przyjaźni. Niech chodzą na te super popijawy, uśmiechają się i tyle. Przecież tam nie trzeba a nawet nie powinno się poruszać jakichś osobistych spraw. Wchodzą sobie wszyscy do dupy, bo to się przyda do awansu.
Koleżanka niech to potraktuje tak samo. Patrzy, jest grzeczna, a potem się zmywa do domu i nara.
I tak samo przychylam się do tego, że nie ma sensu tego jakoś mocno omawiać na forum, skoro koleżanki tu nie ma.
5 2022-10-28 19:40:56 Ostatnio edytowany przez Szeptuch (2022-10-28 19:41:10)
I tak nic nie zrobisz,jak sama napisałaś,jest ona w nim zakochana na zabój.
Wiec nic co powiesz i tak nie zmieni jej postrzegania jego.
a co gorsza może zmienić postrzeganie ciebie, bo sobie wkręci ze chcesz jej go odbić.
Zapoznała tam jakiegoś menagera, czy jakoś podobnie pod 30-stkę zdaję się. Kilka razy się widzieliśmy, wydawał mi się naprawdę miły, szarmancki, dobre maniery, komplementy i do tego nieziemsko przystojny. Awansu dorobił się szybko, jeździ jakimś niemieckim samochodem (z segmentu premium) mieszka w prestiżowej dzielnicy ma drogie ciuchy. Ideał.
znalazła w końcu swoją drugą połówkę
Koleżanka poleciała na kase i image i niech nie dorabia do tego teorii o "drugiej połówce"
Nie mam problemu z wybieraniem na partnera takiego osobnika, ale trzeba mieć trochę oleju w głowie, by wiedzieć z czym to się wiąże i co dostajemy w pakiecie. Ona co sobie myślała, skoro od początku wiedziała, że to karierowicz- imprezowicz? I teraz wielki żal, bo nie ma romantycznego big love i rycerstwa?
Powiedz koleżance, że "widziały gały, co brały" i niech albo zaakceptuje, albo zakończy znajomość. Trzeciej drogi nie ma.
Z Twej relacji wynika, że przyjaciółka z lat dziecinnych/z liceum (nieprawidłowe skreślić), a obecna kumpela przyszła do Ciebie wygadać się, nie po radę.
Awansu dorobił się szybko, jeździ jakimś niemieckim samochodem (z segmentu premium) mieszka w prestiżowej dzielnicy ma drogie ciuchy. Ideał.
Cech idealnego mezczyzny do zwiazku sie chyba obie z instagrama uczylyscie.
Jedyną rysą na jego wizerunku jest rozrywkowy tryb życia- wódeczka, koniaczek, imprezki do białego rana.
Eee tam, to taka drobna ryska.
jest niezwykle lojalną, uprzejmą i taktowną osobą. W życiu kieruje się maksymą- nie czyń drugiemu co tobie nie miłe. Nie pasuje do korpo, nie ma grubej skóry, pancerza, wszystkim się przejmuje.
Protagonistka z Kopciuszka byla przy niej bezduszna, uprzywilejowana kapitalistka.
Ale że moja kumpelka jest z nim zadurzona, wybacza mu tę przywarę i przymyka oko.
Ona jest w nim chyba na zabój zakochana, bo ja bym tak nie mogła
Ta, na zaboj to ona zakochana jest.
W tym samym co kazda inna prostytutka z wyboru.
9 2022-10-28 20:53:02 Ostatnio edytowany przez Sigrida (2022-10-28 20:54:46)
Nie tu nie chodzi o mnie. Ja jestem singielka z wyboru. I dobrze mi z tym. Może rzeczywiście nie będę się wtrącać ale jakoś nie mogę przejść obojętnie ale chyba będę musiała. Ja już mam taki charakter ze od razu jak coś się dzieje to zastanawiam się jak pomoc.
10 2022-10-28 21:00:10 Ostatnio edytowany przez Sigrida (2022-10-28 21:16:18)
Szczerze mówiąc zgubiłam się gdzieś w połowie, bo strasznie chaotycznie to napisałaś.
Moim zdaniem w pracy nie ma przyjaźni. Niech chodzą na te super popijawy, uśmiechają się i tyle. Przecież tam nie trzeba a nawet nie powinno się poruszać jakichś osobistych spraw. Wchodzą sobie wszyscy do dupy, bo to się przyda do awansu.
Koleżanka niech to potraktuje tak samo. Patrzy, jest grzeczna, a potem się zmywa do domu i nara.I tak samo przychylam się do tego, że nie ma sensu tego jakoś mocno omawiać na forum, skoro koleżanki tu nie ma.
Przepraszam za zapytanie ale jak ma się chodzenie na popijawy do awansu. Przecież to ze wypije się i przy tym pogada o głupotach i pogodzie jakieś głupoty nie zbliży do siebie ludzi ani nie sprawi ze źródła się jakieś kontakty. U mnie w pracy liczy sie to jak kto pracuje i jakie ma sie osiągnięcia. To samo lizusostwo ze ktoś powie ze to są jego mega ziomki i nasmaruje to chyba za mało by to rzutowało na karierę. Wyszło na to ze mam jednak normalnych przełożonych u siebie
Lady Loka napisał/a:Szczerze mówiąc zgubiłam się gdzieś w połowie, bo strasznie chaotycznie to napisałaś.
Koleżanka niech to potraktuje tak samo. Patrzy, jest grzeczna, a potem się zmywa do domu i nara.I tak samo przychylam się do tego, że nie ma sensu tego jakoś mocno omawiać na forum, skoro koleżanki tu nie ma.
Przepraszam za zapytanie ale jak ma się chodzenie na popijawy do awansu. Przecież to ze wypije się i przy tym pogada o głupotach i pogodzie jakieś głupoty nie zbliży do siebie ludzi ani nie sprawi ze źródła się jakieś kontakty.
Chodzi o środowisko. Wiadomo, że współpracownicy nie załatwią awansu, ale można ich urobić żeby nie przeszkadzali, a przynajmniej mieć nad nimi jako taką kontrolę.
Lady Loka napisał/a:Szczerze mówiąc zgubiłam się gdzieś w połowie, bo strasznie chaotycznie to napisałaś.
Przepraszam za zapytanie ale jak ma się chodzenie na popijawy do awansu. Przecież to ze wypije się i przy tym pogada o głupotach i pogodzie jakieś głupoty nie zbliży do siebie ludzi ani nie sprawi ze źródła się jakieś kontakty. U mnie w pracy liczy sie to jak kto pracuje i jakie ma sie osiągnięcia.
Chodzi o zachowywanie relacji w pracy. Tu pogadają o pogodzie, a przy okazji jakiegoś zadania będą wiedzieć, z kim się trzymać bardziej, z kim się przy tym piwie siedziało, albo kogo się lubi bardziej, bo z kim się spędziło więcej czasu. I to wszystko się przedkłada potem na to, co się dzieje w kontaktach międzyludzkich w pracy, jeżeli jest jakaś zależność między ludźmi.
czy tutaj naprawdę chodzi o Twoją koleżankę, a nie o Ciebie?
Pomyslałam to samo.
jak ludzie prezentują odmienne postawy moralne, to ciagle będa spiny.
Przychodzi z tym do Ciebie, to jej powiedz,co Ty byś zrobiła na jej miejscu i już. Co ona zrobio, to jej sprawa
Tu nie ma żadnych postaw moralnych, tylko dorosłość vs. dziecinada.
Autorka dość rozwlekle się rozpisała o rzekomym 'karierowiczu', ale na dobra sprawę nie ma tam nic o jakimkolwiek braku moralności.
Po prostu Autorka nie rozumie, ze z ludźmi z pracy lepiej żyć dobrze niż źle, ona by wolała aby facet strzelał fochem wobec każdego, kto krzywo na niego popatrzy.
Super recepta na życie, polecam.
Autorka tez nie rozumie, ze korpo to nie PGR, gdzie tradycyjnie kryło się wtopy innych, bo w korpo każdy błąd wychodzi i jest analizowany, wiec nikomu się nie usmiecha nadstawiac dupy za innych. I słusznie. Facet to rozumie, Autorka najwyrazniej nie.
Poza tym on lubi wszystkich i na nikogo się nie obrazi nawet jak go potraktują jak szmatę Dwa dni temu "towarzystwo" wyszło z propozycją spotkania po pracy. I powiem Wam że świnia z tego głupka dosłownie. Z uśmiechem na ustach, w jej obecności wiedząc jakie to podłe żmije powiedział: Z wami zawsze coś tam że nawet na koniec świata czy jakoś tam. To co, kiedy pijemy, w takim zacnym gronie gorzałeczka zawsze spoko. Moja kumpela słowem się do niego nie odezwała i dusiła to w sobie. Do czasu kiedy mi to wygarnęła Co jej poradzić. Co o tym myślicie. Na szczerą rozmowę z chłopakiem nie ma co liczyć, twierdzi że będzie to samo, pocieszy kupi czekoladki zasypie komplementami i powie że ona tak jest dla niego całym światem.
Twoja koleżanka chyba liczyła na specjalne traktowanie przez to "cudo" które zdobyła. Chce być adorowana aby te "podłe żmije" zwinęły się z zawiści Oj, nieładnie
Chyba jakieś niedowartościowanie z niej wychodzi. To nie wróży dobrze temu związkowi, tak czy siak.
Przeciez oni do siebie kompletnie nie pasują.
Przeciez oni do siebie kompletnie nie pasują.
Tak i?
Widać jej to pasuje.
jak ludzie prezentują odmienne postawy moralne, to ciagle będa spiny.
Przychodzi z tym do Ciebie, to jej powiedz,co Ty byś zrobiła na jej miejscu i już. Co ona zrobio, to jej sprawa
. Dziś wieczorem się spotykamy, mam zamiar wyciągnąć ja na jakieś ciacho i kawkę to z nią porozmawiam o tym. Tylko nie chce jej oceniać ze zle ulokowała swoje uczucia. Ja osobiście mysle ze ona desperacko dąży do związku a facet to zapewne mr nice guy albo flirciarz. Kiedyś miałam w pracy takiego „adoratora” bo po pierwsze jestem singielka z wyboru i nie interesują mnie awanse jakiś przypadkowych biurowych amantów.
Sigrida napisał/a:Poza tym on lubi wszystkich i na nikogo się nie obrazi nawet jak go potraktują jak szmatę Dwa dni temu "towarzystwo" wyszło z propozycją spotkania po pracy. I powiem Wam że świnia z tego głupka dosłownie. Z uśmiechem na ustach, w jej obecności wiedząc jakie to podłe żmije powiedział: Z wami zawsze coś tam że nawet na koniec świata czy jakoś tam. To co, kiedy pijemy, w takim zacnym gronie gorzałeczka zawsze spoko. Moja kumpela słowem się do niego nie odezwała i dusiła to w sobie. Do czasu kiedy mi to wygarnęła Co jej poradzić. Co o tym myślicie. Na szczerą rozmowę z chłopakiem nie ma co liczyć, twierdzi że będzie to samo, pocieszy kupi czekoladki zasypie komplementami i powie że ona tak jest dla niego całym światem.
Twoja koleżanka chyba liczyła na specjalne traktowanie przez to "cudo" które zdobyła. Chce być adorowana aby te "podłe żmije" zwinęły się z zawiści
Oj, nieładnie
Chyba jakieś niedowartościowanie z niej wychodzi. To nie wróży dobrze temu związkowi, tak czy siak.
Nie wiem co drzemie w niej ukrycie, ale po wielu latach najlpierw przyjaźni a potem kumpelstwa (nasze więzi troszkę się podupadły w pewnym okresie) znam ja na tyle dobrze ze ręczę za nią ze nie jest interesowną. Tylko jak sama stwierdza skoro była między nimi jakas chemia czułości i uczucie to on powinien ja wspierać a nie zadawać się z zesputymi ludźmi którzy traktują ludzi jak śmieci w dodatku kopia pod nią dołki. To w końcu to jego dziewczyna powinna być dla niego priorytetem a nie jakieś pety. Tak jej moge powiedzieć ze ja radzę rzucić tego typa w jasna ciasna i nie marnować sobie życia. Trudno najwyżej strzeli focha.
21 2022-10-29 18:09:26 Ostatnio edytowany przez Sigrida (2022-10-29 18:27:06)
Tu nie ma żadnych postaw moralnych, tylko dorosłość vs. dziecinada.
Autorka dość rozwlekle się rozpisała o rzekomym 'karierowiczu', ale na dobra sprawę nie ma tam nic o jakimkolwiek braku moralności.
Po prostu Autorka nie rozumie, ze z ludźmi z pracy lepiej żyć dobrze niż źle, ona by wolała aby facet strzelał fochem wobec każdego, kto krzywo na niego popatrzy.
Super recepta na życie, polecam.Autorka tez nie rozumie, ze korpo to nie PGR, gdzie tradycyjnie kryło się wtopy innych, bo w korpo każdy błąd wychodzi i jest analizowany, wiec nikomu się nie usmiecha nadstawiac dupy za innych. I słusznie. Facet to rozumie, Autorka najwyrazniej nie.
. Poruszony tu został ciekawy temat. To ze ktoś popełnia kardynalne błędy rozumiem. Ale środowiska pracy są różne. Ja pracowałam w przedsiębiorstwie zatrudniającym 50 osob i tam byłam świadkiem mobbowania młodej dziewczyny przez kółko wzajemnej adoracji 40 plus. Tak sie składa ze jedna z tych kobiet poleciła tam córkę swojej psiapsiolki po szkole z wykształceniem kierunkowym. Te starsze kobiety strasznie na nią jechały, wrzeszczały kontrolowały każdy jej ruch coś paskudnego. A ona trzymała z nimi, smieszkowała i wlazila im do tyłków. Byłam kiedyś świadkiem sytuacji jak pod firma czekały razem na autobus i ta młoda miała do niej żal ze ona toleruje zachowania tych panius i przyzwala po cichu na ten mobbing. Na co ona do niej ze one są super babki i one po pracy chodzą na biurowe ploty przy kawusi i nic na to nie poradzi bo to jej jedyne bliskie osoby czy coś tam. Mam wrażenie ze społeczeństwo znieczula się coraz bardziej. Dziękować Bogu ze w swojej obecnej pracy mam normalny zespół ludzi bez chorej rywalizacji, rajdu po knajpach, zakłamania choć daleko od ideału to poprawnie o stabilnie. Ja jestem zdania ze osoby które wchodzą każdemu w tyłek nie szanują się i próbują żyć zgodnie w pracy ze wszystkimi znieczulając się na krzywdę kolegi czy partnerki są nic nie warte. I to zamierzam jej powiedzieć. Jeżeli ja wiem ze polecając kogoś do pracy czy w przypadku mojej kumpeli zabiegać o jej względy i być z kimś w relacji wiedząc w jakim środowisku się obracamy musimy być świadomi ze obu stron nie zadowolimy. I tak ja nie trzymam z ludźmi którzy krzywdzą innych, kopia dołki, nie latam z nimi po pracy do knajpy nie wchodzę im do tyłka. Pracuje i i mój szef i koledzy wiedza ze jestem profesjonalna w tym co robię a jeśli ktoś ze współpracowników przegina to ostro protestuje. Stawiam granice. Nie muszę żyć ze wszystkimi w zgodzie. Jestem szczera.
Nie wiem co drzemie w niej ukrycie, ale po wielu latach najlpierw przyjaźni a potem kumpelstwa (nasze więzi troszkę się podupadły w pewnym okresie) znam ja na tyle dobrze ze ręczę za nią ze nie jest interesowną. Tylko jak sama stwierdza skoro była między nimi jakas chemia czułości i uczucie to on powinien ja wspierać
Może się koleżance chemia z miłością pomyliły? To, że jest chemia, że fajnie się związek rozwija pod względem przyciągania, nie oznacza, że tam jest jakieś wyższe uczucie, ani to, że świeżo poznany osobnik powinien wspierać cokolwiek. Człowieka poznaje się z czasem i po czynach, a on dał się poznać już dość dobrze, więc nie wiem, czemu ona tak uparcie to przeżywa, skoro doskonale wiedziała za kogo się bierze.