Czy różnica wieku ma znaczenie dla związku? Chodzi o wiek 19lat(ona) i 29lat (on).
Ale również tak ogólnie pytam? Czy wam to przeszkadza czy wręcz przeciwnie ? Czy wiek ma znaczenia czy to tylko liczba ?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Różnica wieku w związku
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy różnica wieku ma znaczenie dla związku? Chodzi o wiek 19lat(ona) i 29lat (on).
Ale również tak ogólnie pytam? Czy wam to przeszkadza czy wręcz przeciwnie ? Czy wiek ma znaczenia czy to tylko liczba ?
Chyba zależy. 10 lat różnicy, gdy dziewczyna ma 19, a facet 29, to może być sporo. Ale taka sama różnica 10 lat później - 30 i 40 lat, to już nie będzie jakoś dziwić.
A więcej nie piszę, bo się nie znam xD
Mnie nie przeszkadza. Jak ludziom z sobą dobrze, rozumieją się, kochają, wspierają i szanują, to wiek nie ma znaczenia.
Nie. Chyba że jesteś strasznie dziecinna to na początku tak.
W Waszym wieku tak, przeszkadza. Bo jesteście na całklwicie różnych etapach życia i to będzie Wam wychodziło na każdym kroku.
Jak najbardziej na tym etapie różnica byłaby istotna. Z czasem granice wieku się zacierają, ale 19 lat kontra 29 to jednak trochę inne priorytety życiowe..
No jak dla mnie spora różnica wieku . Mając 19 lat ma się inne podejście do życia , a w wieku 29 lat też inne. Choć nie znam was.
Wiek metrykalny nie zawsze idzie w parze z dojrzałością emocjonalną.
Czasami lepiej dogadają się ze sobą osoby ze sporą różnicą wieku niż równolatki.
Wszystko zależy od tego jakie kto ma oczekiwania od drugiej osoby, od związku.
To, że chłopak ma 29 lat nie znaczy, że nie ma mentalności nastolatka.
A dziewczyny w wieku 19 lat mają nieraz osobowość dojrzałej matrony.
Jeśli odczuwasz różnicę wieku to dobrze, bo może być też tak, że nie odczujesz albo jeszcze gorzej, będziesz miała wrażenie, że jakaś kukułka podrzuciła Ci nie Twoje jajeczko.
Wiek metrykalny nie zawsze idzie w parze z dojrzałością emocjonalną.
Czasami lepiej dogadają się ze sobą osoby ze sporą różnicą wieku niż równolatki.
Wszystko zależy od tego jakie kto ma oczekiwania od drugiej osoby, od związku.
To, że chłopak ma 29 lat nie znaczy, że nie ma mentalności nastolatka.
A dziewczyny w wieku 19 lat mają nieraz osobowość dojrzałej matrony.
Nie zgodzę się z tym, tzn. są to bardzo rzadkie wyjątki od reguł rozwojowych. Wiele płaszczyzn dojrzewania psychologicznego człowieka rozwija się do 25 roku życia a nawet dłużej (np. zewnętrzne umiejscowienie kontroli vs wewnętrzne umiejscowienie kontroli). 19-latka nawet bardzo "dojrzała" na pierwszy rzut oka zazwyczaj jest na zupełnie innym momencie rozwoju emocjonalnego niż statystyczny 29-latek. Oczywiście wywołuje to wiele sprzeciwu bo ten motyw bycia bardziej dojrzałym niż metryka pokazuje jest bardzo częsty, zwłaszcza u kobiet, natomiast częsciej pokazuje to dysfunkcje wyniesione z domu (np. nadopiekuńczość, potrzeba kontroli, brak umiejętności stawiania granic, upośledzone odczuwanie radości bądź jej niemożność) niż faktyczna dojrzałość emocjonalna.
19-latka vs 29-latek to dla mnie duża różnica i zupełnie inna niż między 25-latką a 35-latkiem.
Wyjątki się zdarzają, ale z reguły ktokowleik, kto ma 30 lat myśli o innych rzeczach, niż osoba w wieku lat 19. Można sobie paplać o miłości, zgodności czy nie wiadomo czym, ale etap rozwoju psychofizycznego na jakim się dana osoba znajduje jest nieubłagalny. Inne priiorytety, plany czy etapy życiowe, na których się ktoś znajduje mogą być poważną przeszkodą. Potem, stopniowo, te granice się zacierają.
Tak, wiek od zawsze ma dla mnie znaczenie i od zawsze wolę młodszych. Może to nietypowe, ale tak po prostu zawsze wolałam i czułam się z tym dobrze. Mój narzeczony jest 20 lat młodszy, ale mentalny wiek jego jest wyższy niż metrykalny. Jest dojrzały i może dlatego nasz związek trwa już 6 lat. Wcześniej nie byłam w trwałych związkach (choć zdarzały się próby) i różnica wieku była odczuwalna, tylko że zawsze traktowałam to jak plus. Nie oczekiwałam od faceta dojrzałości, miał być młodszy z całym tego bagażem.
Ale to jak kto lubi, wiem że jestem w mniejszości. Choć nawet te moje koleżanki które wolały starszych albo rówieśników, koło 40-tki dostrzegały młodszych. Słyszałam kiedyś, że każda dojrzała kobieta powinna przejść romans z młodszym. Ja nie wiem, bo u mnie to reguła, a nie przygoda czy doświadczenie, ale znam koleżanki które traktowały to jako doświadczenie i były zadowolone. No i nie stałam się taka dopiero w pewnym wieku, bo wolałam tak zawsze, nawet jako nastolatka miałam 2-3 lata młodszych chłopaków.
Wiem że większość kobiet ma inne upodobania i inne oczekiwania od faceta, więc jak najbardziej dla innych taka różnica wieku, gdzie facet jest 10 lat starszy, może być atutem. Choć ja w takim układzie nie czułabym się bezpiecznie, obawiałabym się dominacji faceta. Choć sama też nie byłam nigdy typem dominy, młodszych wybierałam nie po to, by ich zdominować. 29-19 to jest różnica spora i na pewno odczuwalna, ale dla kogoś, kto ma oczekiwania określone, może to być atut. Sama sobie musisz odpowiedzieć na pytanie, jakie masz oczekiwania.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Różnica wieku w związku
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024