Brak czułych słów z Jej strony - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Brak czułych słów z Jej strony

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1

Temat: Brak czułych słów z Jej strony

Cześć,

Jestem z dziewczyną pół roku. Od ponad miesiąca mieszkamy razem.

Ona ma 26 lat, ja mam 30 lat.

Mam z nią pewien problem nie mówi do mnie czułych słów typy "Kocham Cię". Parę razy pytałem ją dlaczego tak jest.

Powiedziała, że włada innym językiem miłości i nie umie tak mówić, woli okazywać to w inny sposób. Kupiła mi np. czekoladki z napisem "I love you".

Dla mnie to spory problem, bo lubię takie rzeczy, ale nie potrafi się w tej kwestii w sensie mówienia takich rzeczy się otworzyć.

Między nami jest dosyć dobre życie seksualne.

Czy brak tych czułych słów z jej strony powinien być dla mnie niepokojący?

Pozdrawiam,
Marek

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Foxterier (2022-03-12 01:18:52)

Odp: Brak czułych słów z Jej strony

Nie powinien być, tak jak Twoja partnerka powiedziała ludzie mają różne metody okazywania sobie uczuć (Chapman nazwał je właśnie "językami miłości"). Są to:

1) Kontakt fizyczny - spontaniczne przytulanie, głaskanie, trzymanie za rękę w kinie
2) Słowa - tutaj są właśnie wyznania typu kocham cię wink
3) Spędzanie wspólnie czasu
4) Podarki - drobne rzeczy typu kwiaty bez okazji, kupienie biletów do kina, od czasu do czasu jakaś kolacja na mieście bądź normalny prezent na urodziny. Często niestety mylony z byciem materialistą
5) Uwzględnianie partnera w swojej przyszłości - planowanie wspólnych wakacji, zakupu domu, poznanie rodziców

Każdy ma indywidualne preferencje ale sporo też zależy od kręgu kulturowego, na południu Europy i wiele bardziej okazuje się miłość słowami i kontaktem fizycznym niż w Polsce. Też zależy jakie kto wzorce wyniósł w domu i czy mówienie "kocham Cię" było powszechne czy przychodzi z trudem.

Twoim językiem miłości jest słowne potwierdzenie, jeżeli partnerka ma z tym problem nie próbowałbym naciskać. Patrząc na czekoladki to ona idzie bardziej w opcję 4 czyli podarki, trochę jak koty które przynoszą nam różne gadżety od liścia po mysz big_smile Fajnie że ją zapytałeś i dostałeś w sumie dość jasną odpowiedź bez kręcenia, oznacza to że macie dobrą komunikację w związku:)

3

zy brak tych czułych słów z jej strony powinien być dla mnie niepokojący?

Moim zdaniem nie. Fajnie to wyjaśniła osoba powyżej.
Ja jestem zdecydowanie w kategorii kontaktu fizycznego oraz spędzania czasu razem. Nie mowie mojemu partnerowi kocham cię przy każdej okazji. Ale byłam kiedyś z facetem który był podobnie jak ty, ze trzeba mówić, i miałam przesyt kocham cię i po czasie, nie znaczyło to już nic prócz zwykłych słow.
Zawsze czyny a nie słowa.

4 Ostatnio edytowany przez wieka (2022-03-12 11:19:14)

A wydawałoby się, że to kobiety oczekuja tych słów... ale czyny są ważniejsze niż słowa...
A jeśli już, to słowo samo musi wychodzić z jej ust, bez Twoich oczekiwań, tym bardziej bez nacisków. Może też nie czuje tego na 100%, zbyt krótko się znacie.
Sam też do znudzenia nie powtarzaj tego kocham, bo naprawdę ona to czuje i może się czuć przytloczona tym słowem, tym bardziej jak jest dla niej mniej ważne. A jak Ty mówisz kocham, to automatycznie oczekujesz tego samego, czyli to już jest presja, więc wyluzuj.

Generalnie te słowo jest nadużywane.

Często kobiety piszą, dzisiaj jeszcze mówił, że kocha, a jutro odszedł... Być może ona też ma podobne doświadczenie.

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Brak czułych słów z Jej strony

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024