Czy psychoterapia pomaga? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy psychoterapia pomaga?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1 Ostatnio edytowany przez Klaudia999 (2021-12-28 15:22:04)

Temat: Czy psychoterapia pomaga?

To ciężka praca nad sobą.  Ale niektórym się wydaje, że to tylko pogawędki z psychoterapeuta. Czy psychoterapia pomogła Wam przepracować problemy?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy psychoterapia pomaga?

Zależy. Pomaga czyli co? Pewnie zależy jakiego efektu oczekujesz, na kogo trafisz, jak będziesz pracować...

Psychoterapia pokazała mi wiele rzeczy, o których nie wiedziałam - głownie o sobie, moich relacjach, emocjach, poglądach. Wiele z nich to bardzo odkrywcze, szokujące rzeczy... Czy pomaga? Na krótką metę jest trudna, żmudna, irytująca, wywołuje strach, złość, różnego rodzaju nieprzyjemne doświadczenia. Na dłuższą metę pozwala widzieć bardziej prawdziwą wersję siebie. Więcej rozumiem, wiem i umiem.

3

Klaudia999 napisał/a:

To ciężka praca nad sobą.  Ale niektórym się wydaje, że to tylko pogawędki z psychoterapeuta. Czy psychoterapia pomogła Wam przepracować problemy?

Jeżeli cały czas podważasz to, co mówk terapeuta, to nie ma sensu.

4

ja mam klopot z akceptacją rzeczy.. których nie mogę zaakceptować, zaczełam psychoterapię - w koncu chyba trafiłam na fajną babkę (3osoba) ale czy pomaga... dopiero kilka spotkań, nie wiem..  nie podważam co mowi, grzebie w przeszłości - w większosci rzeczy z których zdaję sobie sprawe.. narazie, nic nie odkrywamy.. czekam, łatwo nie będzie.. no bo jak zaakceptować cos czego nie mozemy zaakceptować.. tu by się przydał przeszczep mózgu, no ale poki co probuje kolejny raz.. trzeba probować, bo co pozostaje..

5

To też zależy komu co jest i na co cierpi ,na moje oko psychoterapia przynosi efekt poprawy samopoczucia po kilku miesiącach
w moim akurat przypadku to po paru latach ,ale na pewno pierwsza dawka terapii na samym początku mnie bardziej zmotywowała i dała kopa ,rożnie to jest inni mozolnie dochodzą do siebie ,bywają trudne momenty w terapii o których pisała Monoceros.

6

No właśnie jak zaakceptować coś co się nie mieści w moich granicach.  A dla innych może to wcale nie być problem. Przeszczep mózgu?  Dobre.

7

.. no to... trzeba popracować nad granicami... nie mam pojęcia jak... hmm

8

Klaudia999 napisał/a:

No właśnie jak zaakceptować coś co się nie mieści w moich granicach.  A dla innych może to wcale nie być problem. Przeszczep mózgu?  Dobre.

Ale nasze granice są mobilne i możemy je przesuwać. Możemy nad sobą pracować, przecież o to chodzi w psychoterapii.
Granice zawsze są czymś, co nas blokuje, ogranicza, ale też trzyma w strefie komfortu. Kluczem jest zadecydowanie, które rzeczy są dla nas i dla ludzi dookoła ok, a nad którymi warto popracować, bo dzięki temu będzie nam w życiu lepiej.

9 Ostatnio edytowany przez Klaudia999 (2021-12-29 19:54:25)

Gorzej jak są w związku dwie osoby i mają różne granice.
Nie mogłam pójść na umówiona wizytę.  I poinformowała terapeutę. Dała mi delikatnie do zrozumienia, że według  regulaminu powinnam zapłacić za wizytę.
Czy to biznes na kasę?  A gdzie chęć pomocy?

10

Klaudia999 napisał/a:

Nie mogłam pójść na umówiona wizytę.  I poinformowała terapeutę. Dała mi delikatnie do zrozumienia, że według  regulaminu powinnam zapłacić za wizytę.

No ale dla niej to jest praca. Jeżeli poinformowałaś na tyle późno, że nie była w stanie znaleźć nikogo na godzinę, którą zwolniłaś, to pozbawiłaś ją zarobku za ten czas.
Przecież ona nie pracuje jako wolontariusz.
Ty byś chciała, żeby Ci w pracy nie zapłacili, bo akurat nie masz co robić?

W związku tym bardziej trzeba mieć otwartą głowę na to, które granice można ruszyć.

11

Klaudia999 napisał/a:

Regulamin to regulamin. Wyobraź sobie drugą stronę, masz działalność, zarabiasz w tygodniu 1500zł, ale trzech klientów w tygodniu odwołało spotkania, z czego dwóch godzinę przed... ani wrócić do domu, ani spotkać się z przyjaciółką, termin zblokowany, a ZUS trzeba zapłacić tak czy inaczej.

Moja chęć pomocy przekłada się na to, że poświęcam czas na to, żeby być z ludźmi, rozmawiać z nimi, wchodzić w relację, dawać im narzędzia do bycia zdrowszymi, podnosić swoje kompetencje, uczyć się jak działa człowiek... To, że potrzebuję również spłacić szkołę, kredyt i kupić dziecku prezenty pod choinkę nie oznacza, że nie pomagam ludziom.

12 Ostatnio edytowany przez Klaudia999 (2021-12-29 21:19:31)

Ale ja się zwijalam z bólu...  nogę zwichnelam na lodzie na chodniku. Jak tylko było to możliwe to powiadomilam ja.

13

Klaudia999 napisał/a:

Ale ja się zwijalam z bólu...  nogę zwichnelam na lodzie na chodniku. Jak tylko było to możliwe to powiadomilam ja.

No i dobrze, dałaś znać. Ale to nie zmienia tego, że ona straciła zarobek za ten czas.

14 Ostatnio edytowany przez Klaudia999 (2021-12-29 21:24:18)

Ok. To czemu regulamin nie przewiduje takich nagłych zdarzeń? Życie to życie.

15

A ona miała regulamin, który powinnać znać, oraz ustalony cel, na który w tym tygodniu miała przeznaczone pieniądze z waszego spotkania. Mnie tam pani w ZUSie nie będzie pytać, czemu nie zrobiłam przelewu na czas. Umów trzeba się trzymać, a jeśli chce się je zmieniać - rozmawiać o tym wcześniej, a nie jak już się ją przekroczy.
Stawiasz ją w trudnej sytuacji, bo w ten sposób nie zachowujesz się jak klientka, tylko ktoś, kto oczekuje pomocy charytatywnej. Nie ma nic złego w braniu pieniędzy za usługi.

16 Ostatnio edytowany przez Klaudia999 (2021-12-29 21:45:53)

Tu nawet nie chodzi o pieniądze.  Bo i tak zrobilam przelew . Ale ta Pani wiedząc jaka jest sytuacja i gdzie jestem dzwoniła czy już zrobiłam. A byłam jeszcze w szpitalu.

17

Klaudia999 napisał/a:

Tu nawet nie chodzi o pieniądze.  Bo i tak zrobilam przelew . Ale ta Pani wiedząc jaka jest sytuacja i gdzie jestem dzwoniła czy już zrobiłam. A byłam jeszcze w szpitalu.

Może wyczuła Twoje wielkie oburzenie na to, że oczekuje zapłaty?
Nie dogadasz się z tą terapeutką. Nie ma szans.

18

Takie rzeczy zwykle są ustalane na samym początku terapii. Rzeczywiście jako klientka mogłaś poczuć się dotknięta tym, ze terapeutka sugeruje że ta kasa należy jej się pomimo że nie mogłaś skorzystać z sesji... Szkoda że nie ustaliła z Tobą reguł na samym początku

19

Klaudia999 napisał/a:

Dziwne zachowanie, jej brak zrozumienia sytuacji. Regulamin oczywiscie warto znac. Z tego co pamietam to u mnie bylo mozliwe odwolanie jakos na dzien przed (czego chyba nigdy nie zrobilam). A zaplata za sesje, na ktorwj klient sie nie pojawił przy okazji kolejnej.. Jak jej sie wszystko wali przez jedna nie zaplacona w terminie sesje i musi ludzi po szpitalach scigac to sorry.. Wypadki sie zdarzają..

20

Klaudio nie jest przypadkiem tak że pod pretekstem konfliktu z terapeutką chcesz się wycofać z terapii ?

21

Nie chce przerywać terapii. To wiem napewno.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy psychoterapia pomaga?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024