Partner i jego stany - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Partner i jego stany

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Partner i jego stany

Moje Drogie,
mój partner znajduje się od jakiegoś czasu na rozdrożu. Doszedł do miejsca, w którym musi zadecydować co zrobić z życiem zawodowym i nie potrafi się zdecydować, przez co jest bardzo zdołowany. Ogólnie od dłuższego czasu wykazuje stany depresyjne i borderline, ale to wyczytuję tylko z własnej wiedzy - nie jestem lekarzem. Do tego dochodzi lunatykowanie, ale to lunatykowanie nie występuje zawsze. Robi to tylko w stanach wyjątkowego stresu albo po długich rozłąkach ze mną (na przykład z powodu samotnego wyjazdu). W czasie lunatykowania siedzi i mówi do mnie, czasem nawet logicznie rozmawia, choć nie zawsze po polsku (często mówi do mnie po angielsku lub niemiecku, a po ostatnim powrocie z Finlandii zaczął mówić mi wyuczone zdania po fińsku, głównie "kocham Cię"). Dziś obudził mnie patrząc mi głęboko w oczy i gładząc moją twarz. Rano praktycznie nic nie pamiętał. Od kilku dni jest totalnie zamknięty w sobie. Jego libido wynosi zero, czułości ogranicza do minimum i głównie siedzi zamknięty w swoich myślach. Jestem osobą bardzo wrażliwą, więc to odtrącenie mnie boli i chciałabym temu jakoś zaradzić. Nie chodzi mi o seks, bo bez niego mogę wytrzymać, ale to jego otępienie jest okropne. On sam z siebie nie pójdzie do specjalisty, bo często albo nie ma na takie coś ochoty albo nie wie co miałby powiedzieć i od czego zacząć, więc wychodzi z założenia, że nic mu nie jest. Jedyne co mogę na razie zrobić to być obok, mówić dobre słowa i przytulać, ale chciałabym pomóc mu jakoś z tego wyjść. Mogę przeboleć budzenie mnie w środku nocy, ale ciągła apatia wpływa fatalnie na moją kondycję psychiczną.
Kiedyś odszedł ode mnie na krótki czas, bo nie wiedział co się dzieje z jego życiem. Teraz, kiedy nie wie co z pracą, robi jakby to samo, choć zapewnia mnie, że między nami jest ok i to tylko przez stres. Ja go bardzo kocham i niesamowicie cierpię. Nie potrafię nawet skupić się na pracy.
Proszę Was o jakiekolwiek wsparcie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Partner i jego stany

A gdybyś to Ty, ze swoim problemem, poszła do specjalisty?

3

Wielokropek napisał/a:

A gdybyś to Ty, ze swoim problemem, poszła do specjalisty?

Ja to swoją drogą, ale jak mam rozumieć to, że jeszcze tydzień temu mnie całował, kochał i prawie nosił na rękach, a od niedzieli jest skrajnie osowiały i całuje mnie jak ciotkę na imieninach? Rozumiem, że jest zestresowany, ale to nie powinno wpływać na naszą relację.

4

Jak masz to rozumieć? Przeczytaj swój pierwszy post, w nim opisałaś przyczyny jego zachowań.

Nie powinno być wojen. A są.
Nie powinno być nienawiści. A jest.
Nie powinno... .

Jego stres wpływa na waszą relację. Nie ma w tym niczego nadzwyczajnego.

5

I mam znosić to, że nawet nie chce mnie całować? Rozumiem, że może mieć kilka dni totalnego doła, ale co jeśli to będzie trwać miesiące? Przede wszystkim to on potrzebuje leczenia, ale nie wiem jak go przekonać. Każda wzmianka o leczeniu kończy się: po co mi to, nic mi nie jest, sama sobie idź, szkoda pieniędzy, etc.

6 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2021-09-29 20:59:57)

Jest kilka rozwiązań:
1. namówić go na wizytę u lekarza
2. zmusić go do tej wizyty
3. niezależnie od tego czy on skorzysta z pomocy lekarskiej, pójść do specjalisty ze swoimi problemami
4. rozstać się, bo być może jego stan będzie trwał miesiące.

Niestety mogą to być początki choroby psychicznej. Nie jestem lekarzem, ale z opisanych objawów można przypuszczać, że może to być schizofrenia paranoidalna albo coś pokrewnego. Stan może się pogarszać w bardzo szybkim tempie.
Konieczna jest jak najszybsza diagnostyka u specjalisty. Choroba wykryta na wczesnym etapie pozwala na skuteczne leczenie. Koniecznie powiadom o swoich obserwacjach najbliższą rodzinę.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Partner i jego stany

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024