Pogorszenie w długotrwałym związku. Co robić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Pogorszenie w długotrwałym związku. Co robić?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1 Ostatnio edytowany przez BurritoMD (2021-07-15 12:32:33)

Temat: Pogorszenie w długotrwałym związku. Co robić?

Dzień dobry,

To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość smile

Jesteśmy z dziewczyną w ponad 2.5-letnim związku. Oboje mamy 24 lata, ja studiuję medycynę, ona właśnie obroniła pracę dyplomową. Do tej pory układało się między nami fantastycznie. Wiadomo, że co jakiś czas się o coś sprzeczaliśmy, ale na dłuższą metę dogadywaliśmy się świetnie.

Niedawno mieliśmy natomiast mały kryzys - ja miałem ciężką sesję egzaminacyjną i po 8h dziennie musiałem siedzieć w książkach, ona pisała pracę dyplomową. Często się kłóciliśmy, nie mieliśmy czasu dla siebie. Okres ten niedawno się skończył, więc myślałem, że wszystko wróci między nami do normy (tak jak wcześniej po innych stresujących momentach).

Niestety sprawy mają się gorzej. Ona znalazła wakacyjną pracę, w której poznała wiele nowych ludzi, wpadła w wir nowych znajomości. Nawet po pracy ciężko jest ją odciągnąć od telefonu, na którym pisze z nowymi znajomymi. Nie okazuje mi czułości, zarówno psychicznej jak i fizycznej, mimo że staram się jak nigdy. Rozmawialiśmy o tym i powiedziała, że to pewnie przez stres i pracę tak ma. Jednocześnie mówi, że żałuje i nie wie skąd wynika ta zmiana. Nawet nasi znajomi zaczynają zauważać jej dziwne zachowanie.

Ja z kolei stałem się wobec niej dużo mniej ufny z powodu tak drastycznej zmiany zachowania. Kiedy ostatnio przyszedłem do jej pracy zobaczyłem, że tylko tam jest osobą, którą do tej pory znałem. Często rozmawia z nowymi znajomymi, śmieje się, jest ożywiona. Po powrocie do domu jakby gaśnie, jest za przeźroczystą ścianą. Boję się ją stracić, mimo że czuję, że dalej jest między nami uczucie (a przynajmniej ja to czuję).

Co robić?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pogorszenie w długotrwałym związku. Co robić?

No sam sobie odpowiedziałeś. Zastanów się czy w tej pracy nie poznała nowego świeżego kolegi do którego poczuła miętę. Nie mówię, że cię zdradza. Może się zafascynowała. A może po prostu chce zakończyć związek ale nie wie jak.
Ja bym ją przycisnął i karty na stół, poważna rozmowa, nienawidzę stanów zawieszenia, wykańczają mnie psychicznie.

3

BurritoMD napisał/a:

Co robić?

Gotowej recepty tu nie dostaniesz, bo takowej nie ma. Nie wiemy co do końca jest powodem zmian w zachowaniu Twojej dziewczyny. Może kogoś interesującego poznała, a może praca ją tak wyczerpuje, że na wieczór (jak jest z Tobą), energii jej brak. Prawda taka, że takie przełomowe momenty jak pierwsza praca (nawet okresowa) to też nowe doświadczenia i poniekąd stres. Nowe wyzwanie, środowisko, ludzie. Żeby jakoś w tym odnaleźć trzeba, a przynajmniej wskazane by zadbać o dobre relacje. Może stąd to pisanie?
Ja bym nie wyrokowała, tylko póki co radziła więcej wyrozumiałości i obserwację.
Ty przecież jak miałeś ciężką sesję, też ją poniekąd od siebie odsunąłeś. Teraz jesteś po i masz jak mniemam nadmiar wolnego czasu, podczas gdy ona wręcz przeciwnie. Ma pracę, nowych znajomych i pewnie dlatego czujesz nieswojo.
Dotąd mieliście, jak podejrzewam, podobny tryb życia, nauka, wolny czas, choć pewnie w różnych proporcjach.
Czysto teoretycznie gdybyś i Ty miał jakąś okresową pracę, nowych znajomych, inaczej byś podchodził do tego jak ona teraz zachowuje bo pewnie też byś wracał padnięty i/lub z jakimiś osobami z pracy był w kontakcie.
Wasze drogi trochę rozminęły, co jest z jednej strony naturalną rzeczą ale też sprawdzianem dla jakości Waszej relacji.

4 Ostatnio edytowany przez kamiloo86 (2021-07-15 23:06:57)

Trzeci rok w związku jest w większości wypadku kryzysowy (potwierdza to wiele badań), fakt że u Was wypadł jeszcze ten okres egzaminacyjny i w okresie stresu tak na prawdę nie potrafiliście siebie wspierać a tylko była między Wami walka sprawiło że wytworzyło się wiele negatywnych emocji, ona skumulowała ten stres i jak pojawił się wentyl w postaci nowej pracy i ludzi to musiała to odreagować, niestety w takim okresie i to jeszcze wakacji łatwo stracić głowę dla kogoś kto wygeneruje teraz te dobre emocje, nie straszę i nie twierdzę że to ten przypadek ale widziałem to wielokrotnie w swoim życiu i spotkało zarówno mnie jak i wielu moich znajomych (obojga płci więc reguły tu nie ma). Jeżeli nie odkleja się od telefonu i wychodzi do roboty z bananem na ustach + unika kontaktu fizycznego i W Twojej obecności jest przygaszona to potencjalnie może wygaszać relację między Wami. Ale jej nie kończyć bo ktoś nowo poznany (jeżeli to w ogóle ma miejsce a nie chodzi po prostu o zabawę z nowymi ludźmi) może być po prostu wakacyjna zajawką. Tak na prawdę nie wiele możesz zrobić, lepiej brać na klatę że może być różnie i też skupiaj się na sobie.

5 Ostatnio edytowany przez Airuf (2021-07-16 12:51:45)

Nowa praca, nowi ludzie, być może nowy adorator - to jej dodaje energii. A po pracy stary Ty.
Jeżeli się tym zachłyśnie to będzie koniec.
Jak plany na wakacje? Jakiś wspólny wyjazd?
Rozmawialiście o tym, ona wie co czujesz, podała potencjalne powody..  a co ustaliliście w kwestii zmiany tego stanu? Czy tego w rozmowie już nie było?

6

Dzięki wszystkim za pomoc. Wydaje mi się, że za bardzo się zaangażowałem w znalezienie problemu, którego nie ma. Po kilkunastu dniach pracy z nowymi ludźmi wszystko powoli wraca do normy. Sporo o tym pogadaliśmy i to chyba głównie było spowodowane zachłyśnięciem się relacjami z nowymi ludźmi po długim okresie siedzenia w domu (COVID). A że ona jest ekstrawertyczna, to po prostu naładowała się pozytywną energią.
Dziękuję jeszcze raz za takie zaangażowanie w dyskusję

P.S. Ktoś wie jak zamknąć temat?

7

Nie zamykamy tematów na życzenie.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Pogorszenie w długotrwałym związku. Co robić?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024