Różnica wieku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: Różnica wieku

Witam, mam 20 lat i studiuję...mam problem ze swoim partnerem który ma 28 lat. Głównie chodzi oto że ostatnio zebrało mu się na odwagę powiedzieć mi że pragnie założyć rodzinę wziąść ślub i mieć poukładane życie. Problem tkwi w tym że mówił to tak jakby chciał ode mnie odejść i zrobić to z kimś innym powiedzial że chce żebym skończyła studia i zrobiła karierę. Emocje były tak wielkie że po prostu pękłam i zaczęłam ryczeć jak dziecko. Ogólnie nie jestem jeszcze gotowa na tak duży krok w swoim życiu chciałabym skończyć studia A dopiero później myśleć poważnie o życiu.  Studia będą trwać jeszcze 3 lata i nie wiem co się w tym czasie wydarzy. Z drugiej strony wiem że w jego wieku ludzie myślą takimi kategoriami ale jesteśmy razem prawie 2 lata i wiedział że dopóki nie skończę studiów to raczej nie będę myśleć o założeniu rodziny. Ta sytuacja mnie przytłacza nie wiem co mam robić . Proszę o pomoc doświadczone osoby które dobrze znają życie i będą potrafiły mi pomóc rozwiązać problem.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Różnica wieku

Odpowiedź jest prosta. Nie rób niczego na siłę i wbrew sobie. Skoro nie chcesz teraz zakładać rodziny, to nie zakładaj.

3 Ostatnio edytowany przez jjbp (2020-12-16 10:12:17)

Ale czekaj to on wprost powiedział że chce się z Tobą rozstać?

4

Szkoda że się rozplakalaś. Trzeba było go wziąć za fraki i zapytać twardo o co mu chodzi. Jest starszy ale to nie znaczy że ma się nad Tobą wymądrzać. Nie on Ci będzie układał życie. 2 lata temu nie wiedział że jesteś 8 lat młodsza?
Należy  Ci się sprawozdanie z tych jego przemyśleń i szczerość?
Co to była za akcja: poznał inną?
Zazdrość o Twoje życie poza nim i chce Cię nagle zaklepać?
Nagle się w nim ojcowskie zapędy obudziły?
Ma pracę, mieszkanie?
Co on na to że się rozpłakalas?

5

Nie powiedział tego wprost ale zaczął mówić że na studiach poznam ludzi itd. A on nie może tyle czekać na mnie aż ja skończę studia bo ma prawie 30 lat i chce założyć rodzinę.
Puściły we mnie emocje.
Ma pracę i mieszkanie ale w sumie i tak więcej czasu spędza u mnie .
Widziałam że miał szklanki w oczach ale sam mnie uspokajał o kazał mi przestać płakać. Cały czas myślę o tym i nie daje mi to spokoju po tej rozmowie nie jest już tak samo.

6

Vanessa204 napisał/a:

Nie powiedział tego wprost ale zaczął mówić że na studiach poznam ludzi itd. A on nie może tyle czekać na mnie aż ja skończę studia bo ma prawie 30 lat i chce założyć rodzinę.
Puściły we mnie emocje.
Ma pracę i mieszkanie ale w sumie i tak więcej czasu spędza u mnie .
Widziałam że miał szklanki w oczach ale sam mnie uspokajał o kazał mi przestać płakać. Cały czas myślę o tym i nie daje mi to spokoju po tej rozmowie nie jest już tak samo.

No dobra, a w druga strone? Kochasz go? Chcesz z nim byc? Myslalas o nim jako o partnerze na cale zycie?

Nie pisze tego po to, zeby jakos Cie teraz przekonywac do slubu, ale moze warto to po prostu chociaz przemyslec?
Jak nie jestes gotowa i przemyslisz, to mu po prostu powiedz, ze nie jestes gotowa i zobaczysz, co on z tym zrobi. Czy bedzie sklonny jeszcze poczekac czy nie.
Tez to nie jest tak, ze ten slub bylby za miesiac. Mozecie sie zareczyc np. za pol roku i slub wziac za dwa lata, a zawsze to podjecie jakiegos zobowiazania i decyzja o spedzeniu razem przyszlosci.

Tylko po prostu musisz to z nim wszystko omowic. Pogadajcie o tym, jak to widzicie, kiedy slub, jak szybko po slubie on chce dzieci, kiedy Ty chcesz myslec o dzieciach, pogadajcie o Twoich studiach, o tym jak widzisz swoje zycie zawodowe, gdzie byscie mieszkali i zobaczcie po prostu czy jestescie w stanie wypracowac jakies wspolne rozwiazanie czy nie.
Ale nie placz w trakcie tej rozmowy, po prostu przedyskutujcie. Moze da sie spotkac gdzies w polowie skoro obojgu Wam na sobie zalezy.

7

Często myślałam o tym jak będzie wyglądać nasze życie. Na początku związku wiadomo wszystko pięknie ładnie teraz to jest taka rutyna wraca do domu je obiad i od razu się kładzie.  Jak stare małżeństwo.  Nie ukrywam że mnie to denerwuje. Szczerze to nie wiem jakie będzie najlepsze wyjście z tej sytuacji. Chciałbym żeby mógł wybór był trafny ale po tej sytuacji nawet nie wiem co będzie załóżmy po Nowym Roku .

8

Vanessa204 napisał/a:

Często myślałam o tym jak będzie wyglądać nasze życie. Na początku związku wiadomo wszystko pięknie ładnie teraz to jest taka rutyna wraca do domu je obiad i od razu się kładzie.  Jak stare małżeństwo.  Nie ukrywam że mnie to denerwuje. Szczerze to nie wiem jakie będzie najlepsze wyjście z tej sytuacji. Chciałbym żeby mógł wybór był trafny ale po tej sytuacji nawet nie wiem co będzie załóżmy po Nowym Roku .

To jest kolejna rzecz do przegadania ktora mozesz dorzucic do tych punktow, ktore juz Ci dalam wink

9

Dziękuję za odpowiedzi...byly naprawdę pomocne muszę się zebrać w sobie i szczerze z nim porozmawiać.

10

Ja od siebie dodam jeszcze żebyś boże broń nie szła na układ zakładania rodziny teraz albo w super bliskiej przyszłości ze strachu przed utratą partnera. To jest to samo co robienie sobie dziecka żeby ratować małżeństwo przed rozwodem. Przepis na katastrofę jeszcze z udziałem niewinnej ofiary sad A wiem, że w strachu i pod presją ludzie zgadzają się na różne rzeczy

11

A przeszło Ci przez myśl, że ta cała "potrzeba stabilizacji" to temat zastępczy? Przecież to schemat stary jak świat. Facet spotyka się z młodziutką dziewczyną, której tylko "fiu-bdździu" w głowie. Potem spotyka starszą - bliższą swoim aktualnym potrzebom emocjonalnym i zwyczajnie zainteresowaniom. Taki facet znajduje wówczas w swojej dotychczasowej partnerce milion wad - większość tam, gdzie są największe różnice względem nowego przedmiotu westchnień.
Przejawiał wcześniej podobne potrzeby? Temat stabilizacji był już wcześniej podejmowany?

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024