Borderline i zazdrość - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Borderline i zazdrość

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 10 ]

1 Ostatnio edytowany przez Pograniczna (2020-07-14 10:08:11)

Temat: Borderline i zazdrość

Witam!
Jestem osobą ze zdiagnozowanym zaburzeniem osobowości typu borderline. Jednym z moich problemów jest chorobliwa zazdrość. I tutaj zwracam się z pytaniem i prośbą o porady do osób z tym zaburzeniem, osób zazdrosnych oraz osób mających zdrowe spojrzenie na świat. Co o tym myślicie, jak sobie radzicie w podobnych sytuacjach?
1. Wyjście "do ludzi" - powoduje we mnie potworny stres. Nie umiem przestać kontrolować wzroku mojego męża. Jeśli tylko zauważę, że zerka na jakąś kobietę to czuję się zraniona, nie umiem pohamować złości. Boli mnie to, że inna kobieta może mu się podobać. Nie umiem ocenić, czy mój mąż przesadnie ogląda się i wyszukuje wzrokiem atrakcyjnych kobiet czy to moje złudzenie, ale zdarzyło się wielokrotnie, że go przyłapałam na wpatrywaniu w biust czy tyłek innej. Przyznał się, że faktycznie tak robił.
2. Strony przeglądane w internecie - mój mąż uwielbia stronę Joe Monster. Są tam normalne artykuły, ale są tam także np. gołe cycki. Mąż założył nawet konto, żeby mieć dostęp do treści +18. Kiedyś szukając czegoś w internecie w podpowiedziach pojawił się u niego jeden z artykułów typu "Kobiety z dużymi cykami". Od tego czasu mam manię. Przeglądam historię jego przeglądarki i widzę, że od czasu do czasu wchodzi na tego typu artykuły. Mieliśmy kiedyś na ten temat dyskusję, obiecał, że skoro mnie to rani to przestanie, ale niestety była to pusta obietnica. Wciąż lubi popatrzeć na nagie kobiety, podniecać się nimi.
3. Przegladanie profili na Facebooku - próbował mi wmawiać, że jest ciekaw ludzi itp., ale zauważyłam, że jedynymi profilami jakie przegląda są profile kobiet.

To niestety tylko kilka powtarzających się elementów mojego życia. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Borderline i zazdrość
Pograniczna napisał/a:

Witam!
Jestem osobą ze zdiagnozowanym zaburzeniem osobowości typu borderline. Jednym z moich problemów jest chorobliwa zazdrość. I tutaj zwracam się z pytaniem i prośbą o porady do osób z tym zaburzeniem, osób zazdrosnych oraz osób mających zdrowe spojrzenie na świat. Co o tym myślicie, jak sobie radzicie w podobnych sytuacjach?
1. Wyjście "do ludzi" - powoduje we mnie potworny stres. Nie umiem przestać kontrolować wzroku mojego męża. Jeśli tylko zauważę, że zerka na jakąś kobietę to czuję się zraniona, nie umiem pohamować złości. Boli mnie to, że inna kobieta może mu się podobać. Nie umiem ocenić, czy mój mąż przesadnie ogląda się i wyszukuje wzrokiem atrakcyjnych kobiet czy to moje złudzenie, ale zdarzyło się wielokrotnie, że go przyłapałam na wpatrywaniu w biust czy tyłek innej. Przyznał się, że faktycznie tak robił.
2. Strony przeglądane w internecie - mój mąż uwielbia stronę Joe Monster. Są tam normalne artykuły, ale są tam także np. gołe cycki. Mąż założył nawet konto, żeby mieć dostęp do treści +18. Kiedyś szukając czegoś w internecie w podpowiedziach pojawił się u niego jeden z artykułów typu "Kobiety z dużymi cykami". Od tego czasu mam manię. Przeglądam historię jego przeglądarki i widzę, że od czasu do czasu wchodzi na tego typu artykuły. Mieliśmy kiedyś na ten temat dyskusję, obiecał, że skoro mnie to rani to przestanie, ale niestety była to pusta obietnica. Wciąż lubi popatrzeć na nagie kobiety, podniecać się nimi.
3. Przegladanie profili na Facebooku - próbował mi wmawiać, że jest ciekaw ludzi itp., ale zauważyłam, że jedynymi profilami jakie przegląda są profile kobiet.

Nie dasz rady sama, potrzebujesz dobrej terapii.

To, że lubi patrzeć, to nie znaczy, że już Cię nie kocha i pragnie kogoś innego. Patrzeć to nic złego.

3

Na szczęście chodzę na terapię, która pozwala mi powoli uczyć się swoich zachowań.

4

Pograniczna napisał/a:

Na szczęście chodzę na terapię, która pozwala mi powoli uczyć się swoich zachowań.

Więc jesteś na dobrej drodze.
Do psychiatry też chodzisz regularnie, przyjmujesz jakieś leki?

5

Nie, w sumie zaczęłam terapię, bo jestem DDA. Z czasem moja terapeutka stwierdziła osobowość zależną, dopiero tydzień temu (chociaż sama to u siebie podejrzewałam) dostałam diagnozę borderline. Czekam na dalsze kroki.

6

Pograniczna napisał/a:

Nie, w sumie zaczęłam terapię, bo jestem DDA. Z czasem moja terapeutka stwierdziła osobowość zależną, dopiero tydzień temu (chociaż sama to u siebie podejrzewałam) dostałam diagnozę borderline. Czekam na dalsze kroki.

Rozumiem. Mamy trochę podobną sytuację. Też jestem DDA, swoje kroki skierowałam najpierw do psychiatry, który zdiagnozował zaburzenia osobowości typ impulsywny. Dostałam leki.

Potem znalazłam terapeutkę na własną rękę. I to był strzał w dziesiątkę. Mam wzloty i upadki, ale radzę sobie.

P.S. Powinnaś potwierdzić diagnozę u lekarza psychiatry.

7

A czy w sytuacjach, które opisałam czujesz podobnie czy tego nie doświadczasz? Jak długo jesteś na terapii? Czy przyjmujesz cały czas leki?

8

Pograniczna napisał/a:

A czy w sytuacjach, które opisałam czujesz podobnie czy tego nie doświadczasz? Jak długo jesteś na terapii? Czy przyjmujesz cały czas leki?

Nie miałam problemów z chorobliwą zazdrością, ale wpadałam w panikę, jak mąż nie odpowiadał mi na smsy przez np. 30 minut. To sytuacja przykładowa. Lęk przed rozstaniem i odrzuceniem mnie terroryzował przez większość życia.

Leków już nie przyjmuję, ale brałam przez jakieś półtora roku - dwa lata. Antydepresanty + coś na spanie, bo miałam dość poważne zaburzenia snu.

Na terapię chodziłam przez 7 miesięcy, potem musiałam przerwać ze względów finansowych. Wcześniej był psycholog na NFZ, ale to była pomyłka.

9

Ja chodzę na prywatną terapię od roku. Wcześniej przez klika miesięcy na NFZ, ale pod kątem DDA. Niestety, nie zdało to egzaminu.
A mogę zapytać, jak w tym wszystkim odnajduje się Twój mąż?

10

Pograniczna napisał/a:

Ja chodzę na prywatną terapię od roku. Wcześniej przez klika miesięcy na NFZ, ale pod kątem DDA. Niestety, nie zdało to egzaminu.
A mogę zapytać, jak w tym wszystkim odnajduje się Twój mąż?

Na początku było mu ciężko, bo nie rozumiał moich pretensji do niego, moich wybuchów złości.
Ale jest mądrym cierpliwym człowiekiem, który naprawdę mnie kocha, więc wspiera mnie. Kiedy zapominam się i wracają „stare nawyki” - ostrzega mnie i wtedy się reflektuję.
Żyjemy z dnia na dzień i staramy się radzić sobie.

Edit: był czas przed podjęciem terapii, że mąż miał mnie tak dość, że przestał mnie zauważać. Nie widział mnie. To właściwie było moją siłą napędową...

Posty [ 10 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Borderline i zazdrość

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024