Witam,nie wiem czy zamieściłam temat w dobrym wątku,mam nadzieję że nikomu się nie naraziłam,przechodzę do sedna
Niestety od jakiegoś czasu moja siostra dziwnie się zachowuje,mówi do siebie,robi przy tym bardzo dziwne miny,jest to przerażające a gdy pytam się co robi mówi że nic,że o co mi chodzi...
Można do niej mówić po sto razy i tak niektóre rzeczy w ogóle do niej nie docierają przez co jest strasznie uciążliwa w domu,mama już traci do niej nerwy..
Zawsze była bardzo spokojna i wycofana ale teraz mam wrażenie jakby całkowicie się wycofała z życia.
Oto moje pytanie:co zrobic żeby taka osobę zaprowadzić do psychiatry, gdyż jestem pewna że siostra w życiu się nie zgodzi na taki krok,boimy się że może chorować na schizofrenie i nie chcemy żeby cierpiała ..bardzo proszę o odpowiedź co najlepiej zrobić w takim wypadku jak przekonać siostrę żeby poszła do lekarza i czy można w takim wypadku pójść do lekarza razem z nią?
Temat: Co robić?
Zobacz podobne tematy :
Odp: Co robić?
Jeśli siostra ma mniej niż 18 lat to chyba możecie zaciągnąć ją tam siłą, na zasadzie "jestem twoim rodzicem a ty nie jesteś pełnoletnia więc musisz się mnie słuchać", ale jeśli sama nie chce to efektów to raczej nie przyniesie. Jeśli jest pełnoletnia to bedzie trudniej. Spróbujcie ją nagrywać kiedy się dziwnie zachowuje i potem jej to pokażcie, może zmieni zdanie co do psychiatry.