Stany lękowe po porodzie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Stany lękowe po porodzie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Stany lękowe po porodzie

Kobitki to moja pierwsza wiadomość tutaj. Szukam kobiet, które po porodzie męczy lęk.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez ErJt (2020-04-06 18:42:22)

Odp: Stany lękowe po porodzie

Lęk przed czym? Opieką nad dzieckiem?

3

Zadbaj o siebie fizycznie- poziom elektrolitów zaburzony, czy poziom cukru też mogą powodować sensacje.. Spróbuj się wysypiać.
chyba że to konkretny lęk przed czymś.

4

Lęk może się pojawiać podczas zmiany życiowej, jakiegoś kryzysu. Niewątpliwie urodzenie dziecka to rewolucja w życiu i każda kobieta przechodzi takie zmiany na swój sposób. Być może gospodarka hormonalna też ma na to u Ciebie wpływ. Powiedz coś więcej o sobie, kiedy rodziłaś, czy to Twoje pierwsze dziecko, jaka jest Twoja sytuacja życiowa.

5

Ewa35 napisał/a:

Kobitki to moja pierwsza wiadomość tutaj. Szukam kobiet, które po porodzie męczy lęk.

Jaki to rodzaj lęku, czym się objawia?
Czego się boisz konkretnie?

6 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2020-04-07 09:53:22)

Moja historia jest następująca. Gdy moja córcia miała 6 tygodni odrzuciła moje cyce. Ja wtedy zaczęłam odciągać pokarm. Ale ona w ogóle nie chciała jeść, ani mojego pokarmu ani modyfikowanego mleka. Karmiłam ją ba spaniu ok. 2 miesiące. Musiałam ją uśpić ani dużo ani mało żeby zassała butelkę. Dodatkowo odciągałam mój pokarm, pediatra mi tak poleciła żeby nie wylewać odciągniętego pokarmu. Córka mało przybywała na wadze, od 4 miesiąca karmie ja łyżeczką. I gdy podjęłam decyzję, że kończę z odciąganiem pojawił się nagle straszny lęk że mogę komuś albo sobie zrobić krzywdę. Męczę się z nim rok. Nigdy nie przeżyłam czegoś podobnego. Biorę antydepresant już drugi, mam za sobą psychoterapię. Jest lepiej, ale nie mogę sobie poradzić z tymi moimi lękami. Odważyłam się tutaj napisać, bo może któraś z Was przechodziła coś podobnego. Nigdy nie leczyłam się psychiatrycznie i na początku bardzo wstydziłam się tego że muszę chodzić do psychiatry o psychologa. Lęk pozostał a Mała zdrowa i ładnie przybywa na wadze:). Jeżeli któraś z Was przeszła przez coś podobnego może coś podpowie???

Zapomniałam napisać, że to moje drugie dziecko.

7

Psychoterapia to sprawa długoterminowa. Powinnaś dalej na nią chodzić.

8

Skoro lęki nadal Cię męczą tzn, że terapia nie została do końca przeprowadzona. Twoje lęki pojawiły się prz okazji jak chciałaś przestać odciągać ten pokarm , ale przecież nie o pokarm chodzi prawda? Czy w tych lękach chodzi Ci o zrobienie krzywdy komuś/sobie fizycznej? to są natrętne myśli? Przy róźnego rodzaju nerwicach, zwłaszcza natręctw, depresjach i załamaniach nerwowych powstają lęki. Bardzo często ujawnia się to właśnie w takich kryzysowych przełomowych momentach życia i jest to związane z dużym stresem. Wróć na psychoterapię. Nad lękami da się zapanować.

9

Też to miałam. Stany lekowe, depresja, ataki paniki, nerwica, koszmary po których budziłam się cała oblana potem. Psychoterapia pomogła, sport, malowanie, hobby, wyjście do ludzi; gdy dziecko podrosło również poczułam wielką ulgę. W ostrych chwilach brałam leki ziołowe na uspokojenie, leki na depresję brałam kilka różnych ale to nie mój świat. Dobra dieta mogę jeszcze jak najbardziej polecić. Dużo warzyw, owoców. Poszukaj w internecie filmików na relaksację. Np progresywna relaksacja mięśni według Jacobsona czy Jacobsena.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Stany lękowe po porodzie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024