Sztuka wręczania kwiatów - krótki poradnik - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Sztuka wręczania kwiatów - krótki poradnik

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Sztuka wręczania kwiatów - krótki poradnik

Wiele jest okazji do wręczania kwiatów, nie tylko jutrzejszy Dzień Kobiet, dlatego dla tych, którym sprawia to jakiś problem, a samo forum pokazuje, że są takie osoby, podsyłam mały poradnik savoir-vivre.

Zasada I: kwiaty cięte są bardziej eleganckie od doniczkowych
Wyjątkowo możemy podarować kwiat w doniczce osobie, o której wiemy, że jest miłośniczką kwiatów i ich kolekcjonerką. Jeśli uda nam się znaleźć okaz pasujący do jej hodowli, na pewno doceni trud i czas włożony w wybranie dla niej podarunku. Kwiatkiem w doniczce możemy też obdarować kogoś, z kim łączną nas bliskie, serdecznie, przyjacielskie lub rodzinne relacje. W innych sytuacjach wręczamy kwiaty cięte.

Zasada II: liczba kwiatów w bukiecie powinna być nieparzysta
Dlaczego? Niektórzy wierzą w przesąd, że parzysta liczba przynosi nieszczęście. Przyjęło się też, że parzysta liczba kwiatów stosowna jest wyłącznie na uroczystości pogrzebowe i by nikogo nie urazić wręczajmy bukiety składające się z nieparzystej ich liczby. Ponadto 5 kwiatów lepiej prezentuje się wazonie czy wiązance niż 4 lub 6. Zasada nieparzystości nie obowiązuje jednak przy dużej kompozycji stworzonej np. z 60 kwiatów oraz przy jubileuszowych bukietach z okazji 18 urodzin czy 50 rocznicy, mających dokładnie tyle kwiatów, ile wynosi rocznica.

Zasada III: kwiaty wręczamy bez opakowania
Pamiętajmy, by papier zdjąć tuż przed ich wręczeniem. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy wręczamy bukiet na otwartym powietrzu, przy niesprzyjającej pogodzie, np. na płycie lotniska przy silnym wietrze, wówczas możemy nie zdejmować papieru. I jeszcze jedna uwaga: ozdobna folia, stanowiąca element bukietu, nie jest opakowaniem i nie powinniśmy jej usuwać.

Zasada IV: bukiet wręczamy kwiatami do góry
Zasada dobrze znana, jednak ciągle zapominana, zwłaszcza przez młodszych mężczyzn :-)

Znaczenie kolorów - z przymrużeniem oka!
Kolor kwiatów może wiele powiedzieć o uczuciach darczyńcy. Szczególnie panie lubią odczytywać intencje darczyńcy analizując kolory bukietu. Oto ich symboliczne znaczenie:

białe kwiaty – niewinność i szlachetne zamiary,
różowe kwiaty – szczera sympatia,
niebieskie kwiaty – przyjaźń i wierność,
czerwone kwiaty – miłość i uczucia o charakterze wyraźnie seksualnym,
żółte kwiaty – zazdrość.

(Dorota Szcześniak-Kosiorek, doradca wizerunku i etykiety firmy DSK Consulting; dskconsulting.pl)

Co prawda etykieta to etykieta, a jednak sama mam do tych zasad osobiste uwagi, bo o ile oczywistym jest, że kwiaty wręcza się bez opakowania i kwiatami do góry, to na przykład dawno odeszłam od zasady, że ich liczba w wiązance musi być nieparzysta.
A Wy? Dodacie coś od siebie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sztuka wręczania kwiatów - krótki poradnik

Dwie z zasad, poniechałem.
Każdy z pięknych tulipanów osobno był opakowany.
Cóż, byłem na większych zakupach, a nie byłem pewien, że moja pobliska kwiaciarnia, będzie otwarta.
Gdy okazało się, że będzie, było już po ptakach.
I tak była wzruszona, mimo pytania, dlaczego osobno są te trzy ofoliowane kwiatki. smile

3

Excop napisał/a:

I tak była wzruszona, mimo pytania, dlaczego osobno są te trzy ofoliowane kwiatki. smile

Nie dziwię się, bardzo lubię dostawać tulipany. Wydają się takie zwyczajnie, a są niezwykłe - przywodzące na myśl wiosnę, niebanalne, niemal szlachetne. O samym geście nie wspominając, zwłaszcza jeśli otrzymuje się je bez okazji.

4

Ja znowu nie preferuję dostawania kwiatów, przyjmowałam je tylko dlatego by nie kłopotać  i dać ulgę dającym. Mój chłopina wie, że nie musi z kwiatami działać. Kwiaty lubię ale na łąkach, lesie, w ich prawdziwym środowisku. Te kupowane to dla mnie to samo co sztuczne kwiaty, tylko więcej z nimi problemów. Zazwyczaj jak były okazje to preferowałam dni słodyczowe, w tym roku ponieważ zakochałam się w smaku cherimoyi to dostanę ich dużo smile.
Piszę to tylko po to by pokazać, że są różne  możliwości i inne upodobania.

5

Takie zasady dla ludzi którzy nie potrafią myśleć. Dodałbym bym na samym dole tekst " Jeżeli czytasz takie porady, zleć wręczenie kwiatów profesjonalnemu serwisowi". Jeszcze nie spotkałem się by ktoś wręczał bukiet kwiatami do dołu, co do liczby to już chyba od dawna w zapomnienie poszło. Kolory, hmm, może mi się tylko wydaje ale większość pamięta tylko znaczenie czerwonych i białych. Tutaj akurat dobieram bardziej pod upodobanie partnerki niżeli co one oznaczają.

6

Ja z kolei  jestem pod tym względem minimalistka,  wolę jak już to jednego kwiatka,  może być zerwany od sąsiadki z ogródka.  Bukiety są według mnie zbyt teatralne,  nadają  się na ważne  uroczystości,  typu ślub,  na kolory  nie zwracam  uwagi,  idąc tropem znaczenia kolorystycznego,  kiedyś na kacu  majowym  dostałam  od swojego mężczyzny  kwiatka  żółtego,  zazdrościl mi stanu heh  big_smile
Hm kolejnym aspektem  jest dostawanie  kwiatów  ciętych...  Zdecydowanie  bardziej  wolę te w doniczkach  i takie zazwyczaj  dostaje od swojego partnera.  Smuci  mnie  nieunikniony widok umierania  kwiatów  ciętych...
Nie mniej jednak fajnie Olinko,  że powstał temat pewnych wytycznych, ale traktowałabym  to z dużym przymrużeniem oka wink

7

Ja lubię wszelkie kwiaty;  cięte, doniczkowe, pojedyńcze i w bukietach smile Lubię je dostawać ale też lubię dawać, zwłaszcza gdy wiem, że obdarowana/y także kwiaty lubi i sprawiają jej/mu przyjemność.

Nie mam kompletnie swoich ulubionych, lubię każde, choć np. niektóre kojarzę tylko z pewnymi okazjami (chryzantemy/cmentarz). Byłam jednak na pewnym ślubie, gdzie panna młoda miała bukiet z liliowych chryzantem (sic!) i naprawdę wyglądał pięknie.

W domu mam mnóstwo kwiatow doniczkowych, ale cięte też zdobią mi pokój. Wiosna to tulipany i narcyze, lato lilie, gladiole... ale jest tyle kwiatow, że grzech nimi nie ozdabiać domu. Jesień to astry, późne dalie, wrzosy smile Im więcej, tym lepiej smile

Czy nie wypada wręczać doniczkowych kwiatów? Przyznam się, że byłam zaskoczona, że jednak nie wszędzie się tego przestrzega. Tu gdzie mieszkam wręcz to jest dobrze widziane, gdy wręcza się kwiat w doniczce. No ale co kraj, to obyczaj smile

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Sztuka wręczania kwiatów - krótki poradnik

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024