Dziwne pory snu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Dziwne pory snu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Dziwne pory snu

Cześć smile

mam taki problem, ze zasypiam o 6-7 wstaje o 13-14 tj. śpię mało bo 7h. Niestety chciałabym to przestawić na chodzenie spać o np. 22 i wstawaniem o 5/6 rano co daje tyle samo godzin snu. Niestety jest to u mnie niewykonalne. Mogę iść spać o 22, a wstanę o 12-13 minimalnie o 10.30-11.

Macie jakieś doświadczenie, pomysły jak to przestawić? by z radością i samemu z siebie wstawać o tych wczesnych godzinach? Marnuje sobie dzień, niedługo pójdę do pracy, a wstawanie o 6-7 zawsze było dla mnie koszmarem czy spałam 7 czy 12h. Jednak po moim trybie snu widać, ze mogę wypocząć w 7.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dziwne pory snu

Bedziesz musiala wstac to i zasniesz.
Ja tez spie w dziwnych godzinach. Robiono badania na ten temat, ze jest to genetyczna tendencja.

3

No ale sama z siebie się nie obudzisz o 6 czy o 7. Nastaw budzik i jak zadzwoni to wstawaj. To jest kwestia silnej woli i wytrwałości. Po kilku tygodniach się przyzwyczaisz i zaczniesz wcześniej zasypiać. Bez budzika to wszystko jest niewykonalne, więc pora się zaznajomić z tym urządzeniem zamiast liczyć na to, że sama z siebie będziesz wstawać o 5 big_smile

Ja jak zaczęłam pracę przestawiłam się z wstawania o 10-11 na wstawanie o 5:30. Łatwo nie było, na początku chodziłam zaspana i zmęczona, ale teraz już sama z siebie w weekendy nie wstanę później niż o 7.

A to, że jak zaśniesz o 22 to wstajesz o 11 pokazuje, że te 7h snu wcale nie wystarczają Twojemu organizmowi i musi sobie to odbić jak śpisz dłużej. Zwiększ ten czas do 8h i zobacz różnicę.

4

EllaElla napisał/a:

Cześć smile

mam taki problem, ze zasypiam o 6-7 wstaje o 13-14 tj. śpię mało bo 7h. Niestety chciałabym to przestawić na chodzenie spać o np. 22 i wstawaniem o 5/6 rano co daje tyle samo godzin snu. Niestety jest to u mnie niewykonalne. Mogę iść spać o 22, a wstanę o 12-13 minimalnie o 10.30-11.

Macie jakieś doświadczenie, pomysły jak to przestawić? by z radością i samemu z siebie wstawać o tych wczesnych godzinach? Marnuje sobie dzień, niedługo pójdę do pracy, a wstawanie o 6-7 zawsze było dla mnie koszmarem czy spałam 7 czy 12h. Jednak po moim trybie snu widać, ze mogę wypocząć w 7.

Niewykluczone że masz zaburzony cykl dobowy z powodu niedoboru melatoniny, to jest tzw; "hormon snu", wydzielany naturalnie w organiźmie przez szyszynkę.

Jeśli melatonina jest wydzielana w nieprawidłowy sposób i nie reguluje dobowego cyklu sen−czuwanie, dochodzi do zespołu opóźnionej fazy snu, czyli udania się na spoczynek nocny o wiele później, niż to jest ogólnie przyjęte. Dolegliwość ta często dotyka ludzi młodych.
Wystarczy przyjmować ją codziennie na ok. godzinę przed snem.  Melatonina nie powoduje uzależnienia, mozna ją kupić w aptece bez recepty i można ją stosować przez długi czas. Trzeba jednak pamiętać, że jej dawka i okres kuracji powinny być dobierane indywidualnie. Najlepiej porozmawiać z famaceutą w aptece, on wszystko wyjaśni.

5

To raczje logiczne ze organizm sam z siebie nie budzi sie tak wczensie. Nastawiaj sobie budzik i tyle. Z czasem organizm powinien sam sie przestawic.

6

Morska_panna napisał/a:

To raczje logiczne ze organizm sam z siebie nie budzi sie tak wczensie. Nastawiaj sobie budzik i tyle. Z czasem organizm powinien sam sie przestawic.

Nie bardzo logiczne. Każdy jest inny.
Ja potrzebuje 5h zeby byc wypoczetą, wyspaną.
Jeżeli śpię dłużej to czuję się okropnie.
Jezeli zasypiam o 22ej to potrafię wstać 4-5 rano.
Mój mąż natomiast czy pojdzie spać o 22-ej czy o 1ej to i tak spalby pozniej cały  dzień  wink

7 Ostatnio edytowany przez sosenek (2019-11-14 17:35:58)

"a wstawanie o 6-7 zawsze było dla mnie koszmarem czy spałam 7 czy 12h."

ale wiesz, że dla 99% ludzi wstawanie rano to koszmar? naprawdę mało kto robi to z przyjemnością.
tu nie ma czego lubić albo nie lubić.
nastawiasz budzik, wstajesz o 6, zwlekasz się niechętnie z łóżka żałując, że nie umarłaś przez sen, marzysz tylko o tym żeby wrócić do łóżka, pijesz kawę i zaczynasz dzień z grymasem na twarzy.
większość ludzi na świecie takie ma poranki, choć na pewno woleliby sobie spać do 11.

8

hej dzięki za rady, szczególnie te z melatonina! może faktyczny w tym tkwi problem, a może tez genetyka. Lubię noc i jestem wtedy aktywniejsza niż rano, moze tak już mam

9

Bo pewnie jesteś sową smile i lepiej Ci się żyje wieczorami. Dobra wiadomość jest taka, że to się da zmienić.
Ja bym spróbowała jednak na początek bez suplementów smile

10 Ostatnio edytowany przez Teufel (2019-11-14 22:30:48)

A mam takie pytanie, co robisz do tej 6-7 godziny jak nie śpisz?

11

No, przyznam szczerze, że jeszcze nie spotkałem kogoś z takim rytmem okołodobowym. Być może rzeczywiście masz problemy z wydzielaniem melatoniny.

W każdym razie, po pewnym czasie, do nowego rytmu organizm sam się przyzwyczaja. Ja od zawsze raczej nie sypiałem do późna. Nawet jak nie wstawałęm do roboty, to 7-8 to był dl amnei max, kładać się o północy, czy trochę po. tak 6-7 godzin w sam raz. Problem się zaczął, kiedy trzeba było wstawać koło 4 rano a czasami nieco wcześniej. Taka praca smile Wtedy zaczałem chodzić spać trochę wcześniej, nawet koło 20. Zawsze czułęm sietak, że mogę z łatwoścoią wstać jak jest w miare jasno a już gorzej przy ciemności:) Na pewno na poczatek trzeba się zdać na dobry i głośny budzik smile

12

Wieczorne wytwarzanie melatoniny łączy się ściśle z nasłonecznienieniem w ciągu dnia. Jeśli ty godziny najwyższej aktywności słońca przesypiasz to nie dziwota, że tak wygląda twój rytm dobowy.

Ryzykujesz wiele przesypiając dzień, bo w grę wchodzą tu jeszcze kwestie zdrowotne związane z ekspozycją na słońce w jego "prime time hours".

Wniosek: rano na słoneczko, wieczorem nastawiasz budzik. Chyba, że wolisz wzbogacać firmy farmaceutyczne szukając na to pigułki.

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Dziwne pory snu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024