Dziś dostałam wiadomość od swojego gin że wynik mojej cytologii tp papa IIIA. Mam się zgłosić po recepte i pożniej na powtórke cytologii. Jestem cała w nerwach, bo nie wiem co się dzieje. Czy są tu dziewczyny, które chcą się podzielić jak to się zakończylo u nich z takim wynikiem?
Dziś dostałam wiadomość od swojego gin że wynik mojej cytologii tp papa IIIA. Mam się zgłosić po recepte i pożniej na powtórke cytologii. Jestem cała w nerwach, bo nie wiem co się dzieje. Czy są tu dziewczyny, które chcą się podzielić jak to się zakończylo u nich z takim wynikiem?
Receptę na co?
Przy takim wyniku powinnaś mieć pobierane wycinki (najlepiej celowane) do dalszej diagnostyki nieprawidłowych komórek. I to teraz, przed rozpoczęciem ewentualnego leczenia, które może zafałszować wynik następnej cytologii.
Lekarz stwierdził, że muszę przejść leczenie przeciwzapalne, a później powtórzyć cytologię. Martwię mimo wszystko.
Ale skąd wie na co Cię leczyć, jeśli nie pobrał wycinku?
Grupa 3 jest wynikiem nieprawidłowym dodatnim, z zaleceniami pobrania wycinków z tarczy i celowanych próbek z miejsc zmienionych chorobowo.
Absolutnie nie chciałabym Cię straszyć, ani powiększać Twojego zmartwienia, ale ja startując z takich wyników, mam obecnie za sobą wieloletnie leczenie onkologiczne i chirurgiczne.
Może warto byłoby skonsultować ten wynik z innym specjalistą?
To bardzo dobry gin, mam do niego zaufanie. Ogólnie zaczęło się od spozniajacej sie miesiaczki i ogromnego bólu jajnika. Po badaniu w trakcie którego pobrano tez cytologie wyszlo ze powstala torbiel i lekki stan zapalny jajnika. Dzis przyszly wyniki cytologii.
Oczywiście Misiu, nie namawiam Cię do zmiany lekarza, jeśli sobie tego nie życzysz.
Bądź tylko proszę czujna, możesz również być nieco nieufna
Oczekuj od lekarza, że przedstawi Ci plan Twojego leczenia z uzasadnieniem i wyjaśni każdy poszczególny krok.
Jesli chodzi o lekarza to w koncu trafilam na gin z powolania. Przeraza mnie to wszystko, bo jesli okaże się że to jednak rak to moje marzenie o byciu mama legnie...
IsaBella ma rację - każdą niepokojącą sytuację warto dodatkowo skonsultować z innym specjalistą. Nikt nie twierdzi, że masz zmienić lekarza, jeśli ten budzi Twoje zaufanie, ale nadal są to tylko ludzie, którzy popełniają błędy lub mogą coś przeoczyć. Po prostu umów wizytę u kogoś innego, pokaż wyniki i przekonasz się czy zaproponowana droga postępowania będzie zbliżona do tego, co usłyszałaś od obecnego ginekologa.
Zauważmy zresztą, że nie bez przyczyny w szpitalach wszelkie ważne decyzje podejmuje konsylium, a nie pojedynczy człowiek, co w założeniu ma minimalizować ryzyko popełniania błędów.
Co było dalej w tym wyniku, bo wygląda na nie kompletny. Nie przy każdej 3 gr pobiera się od razu wycinki.
Samo określenie, że jest 3 gr, to szerokie pojęcie.