Kolczak zbrojny - pająk jadowity - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Kolczak zbrojny - pająk jadowity

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1

Temat: Kolczak zbrojny - pająk jadowity

Choć jadowite pająki występują głównie w tropikach, to niestety nasz kontynent również nie jest od nich wolny. Na szczęście mamy zdecydowanie mniej takich mało przyjaznych gatunków. Jeśli zaś chodzi o Polskę, to najgroźniejszym z pająków, które możemy u nas spotkać, głównie na południu kraju, jest kolczak zbrojny. Jest to gatunek równocześnie uznany za najniebezpieczniejszy z pająków w całej Europie Środkowej. Jego ukąszenie nie będzie zagrażać życiu, ale może spowodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości.

Jak go rozpoznać? Kolczak zbrojny osiąga długość od 1,0 do 1,5 cm, czyli w gruncie rzeczy jest niewielki. Na samym środku widać ciemnobrązowy pas, posiada też czerwonobrązowe głowotułowie i odwłok przyjmujący różne barwy - od żółtej do zielonej. Pająk ma sześć par odnóży, na czterech z nich posiada kolce i szczękoczułki, w których to umieszczony jest jad. Mieszka w stworzonym z pajęczej nici oprzędzie wielkości gołębiego jajka, jest to jego schronienie, ale też miejsce składania jaj przez samice.

Wygląda tak:

https://puu.sh/EaMdS/7ff2e8eb3f.jpg        https://puu.sh/EaM1Z/f56ea49bc1.jpg

(źródło zdjęć: kobieceinspiracje.pl)

Samice posiadające jaja bądź młode potrafią być bardzo agresywne, dlatego nie zaleca się dotykania ani zbliżania się do oprzędzi, nawet jeśli nie jesteśmy pewni czy są w niej jaja.

W Polsce pająki te zamieszkują suche i ciepłe miejsca, często występują na łąkach i skrajach dróg. Lubią otwarte tereny porośnięte trawą i krzewami. Niestety można je spotkać także w przydomowych ogródkach, choć potrafią zawędrować nawet do mieszkań.

Ukąszenie nie zagraża życiu, jednak powoduje objawy zatrucia, takie jak: piekący ból, stan zapalny, osłabienie, dreszcze, zawroty i ból głowy, gorączka, nudności i biegunki, skurcze brzucha, trudności w oddychaniu. Objawy są nieprzyjemne, mogą utrzymywać się nawet do dwóch tygodni.

Wspominam o nim, bo kilka tygodni temu mojemu synowi na udzie pojawiła się sporej wielkości zmiana. Zmiana była wypukła, zaczerwieniona, silnie piekąca. Wyglądało to dosyć niepokojąco. Początkowo zupełnie nie umieliśmy dojść do przyczyny jej powstania, ale przeszukując sieć natknęliśmy się na zdjęcia pokazująca dokładnie taką samą zmianę, zaś objawy pokrywały się z wyżej wymienionymi, choć nie pojawiły się wszystkie. Na 'deser' natknęliśmy się na sprawcę, którego dopadliśmy przy ścianie w pokoju syna. Jadowity lokator przypuszczalnie pomieszkiwał u nas co najmniej od dwóch, trzech dni.

Uważajcie, jeśli natkniecie się na tego 'przyjemniaczka', który wygląda naprawdę niepozornie. A może już mieliście nieprzyjemność się z nim zapoznać?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kolczak zbrojny - pająk jadowity

Moja fobia przed pająkami sprawia, że spędzę dzisiejszy dzień w panice przeglądając wszystkie kąty w mieszkaniu tongue

a na serio, plusem mieszkania na moim 3 piętrze w starym bloku jest to, że żadnym pająkom się tu po prostu nie chce wchodzić big_smile dla mnie to ogromna ulga.

3

No proszę nie miałem zielonego pojęcia, że takie cuda żyją w Polsce. Dzięki za ten temat smile

4

Boję się pająków, ale temu.. no jakoś dobrze z oczu patrzy ;-)

5

Cyngli napisał/a:

Świadomie napisałam, że wygląda niewinnie, ale żeby się na tę niewinność nie dać nabrać wink.
Swoją drogą ja się pająków nie boję, ale mnie obrzydzają, za to mój mąż podchodzi do nich z jakimś dziwnym namaszczeniem i nigdy nie pozwala osobnika tak po prostu zatłuc. Jeśli ma taką możliwość, to zgarnia do pojemnika i wyrzuca na balkon. A idź! big_smile

6

Olinka napisał/a:
Cyngli napisał/a:

Świadomie napisałam, że wygląda niewinnie, ale żeby się na tę niewinność nie dać nabrać wink.
Swoją drogą ja się pająków nie boję, ale mnie obrzydzają, za to mój mąż podchodzi do nich z jakimś dziwnym namaszczeniem i nigdy nie pozwala osobnika tak po prostu zatłuc. Jeśli ma taką możliwość, to zgarnia do pojemnika i wyrzuca na balkon. A idź! big_smile

Najbardziej mnie brzydzą te z długimi cienkimi kończynami. Bleee.. mąż zawsze się ich pozbywa, albo wciągam do odkurzacza, żeby mieć jak najmniejszy kontakt z nimi.

7

Jakiś czas temu siedziałam na podłodze w pokoju, bo szukałam czegoś w szufladzie. Nagle coś czarnego, paskudnego przebiegło obok mojej nogi i wlazło pod komodę. Myślę sobie, że chyba mam jakieś zwidy, bo to niemożliwe, żeby tak pędził i był taki wypasiony - niewielki, ale włochaty big_smile. Włączyłam jednak latarkę w komórce i zaglądam pod tę komodę. No zwidy, bo go tam nie ma! To było niedługo po ukąszeniu syna przez kolczaka, byłam sama w domu i miałam spać w tym pokoju, więc stwierdziłam, że za nic nie zasnę. Nie czekając długo odsuwam tę komodę, a paskuda, a jakże, siedzi przy listwie wykańczającej wciśnięta w sam róg i udaje, że jej tam nie ma. Zatłukłam bestię bez sentymentów.
Nie wiem skąd w betonowym centrum miasta tyle pająków. Owszem, mamy po drugiej stronie niewielki park, a pod oknami trawnik, ale w tym roku nawet komarów było jak na lekarstwo.

8

Ej dziewczyny! Co z wami??? OK, ja np. boję się np. kleszczy, z powodu boreliozy, no ale to jeszcze nie powód, by nie zbliżać się do lasu, parków, itp.
Olinka - rozumiem niechęć, bo mieliście niemiłe spotkanie i ryzyko, że te pająki, gdzieś tam po domu się szwędają i sytuacja może się powtórzyć jest duże. Jeśli ktoś ma powody, by podejrzewać, że ma takiego intruza to oczywiście trzeba zachować ostrożność.
Proponuję przeczytać "Terra Insecta" Anne Sverdrup-Thygeson (no dobra nie o pająkach, ale o owadach), by bardziej polubić te małe żyjątka.
Jeśli weźmie się jakiś rocznik statystyczny (jeśli takie dane są tam) to pewnie wyjdzie na to, że dużo bardziej prawdopodobna jest śmierć w wypadku samochodowym, na skutek chorób cywilizacyjnych, itp. niż z powodu tego pająka.

9

Pająków w domu się nie zabija! Są to jedyne pożyteczne owady w domu. Likwidują wszystkie inne, a uciążliwe jak muchy, nie mówiąc o takich karaluchowatych. Nigdy nie pozwalam zabić pająka w moim domu. W piwnicy mam takie fajne, kilkucentymetrowe co polują bez sieci.

10

Brzydzą mnie, Averyl. Nie lubię sposobu, w jaki się poruszają.

11

Taki jak na zdjęciu ale ok. pół cm łaził dziś w aucie między  mną, a synem. Skubany jak plotl sieć błyskawicznie. W końcu  otworzyłem okno i eksmitowalem go na zewnątrz wink

12

Snake napisał/a:

Taki jak na zdjęciu ale ok. pół cm łaził dziś w aucie między  mną, a synem. Skubany jak plotl sieć błyskawicznie. W końcu  otworzyłem okno i eksmitowalem go na zewnątrz wink

Niedawno zmieniłam samochód, więc temat jest nieaktualny, ale w poprzednim miałam lokatora, który codziennie rano raczył mnie nowiutką siecią pajęczą rozciągniętą między prawym, bocznym lusterkiem a szybą. Nigdy nie udało mi się go namierzyć, ale skubany przywiązał się do mnie i razem bawiliśmy się w tę grę big_smile.

Averyl, jak już wcześniej napisałam, z zasady nie boję się pająków, w ogóle mało czego się boję, za to się nimi brzydzę. Mąż nauczył mnie, by tych stworzeń nie zabijać, ale też nie darzę ich jakimiś szczególnymi względami. Wtedy faktycznie była to dosyć specyficzna sytuacja, niemniej mało przyjemna jest myśl, że zgaszę światło i coś takiego może wejść mi do łóżka cool.

13

Snake napisał/a:

Pająków w domu się nie zabija! Są to jedyne pożyteczne owady w domu. Likwidują wszystkie inne, a uciążliwe jak muchy, nie mówiąc o takich karaluchowatych. Nigdy nie pozwalam zabić pająka w moim domu. W piwnicy mam takie fajne, kilkucentymetrowe co polują bez sieci.

Ja też lubię pająki w domu!!! smile

i właśnie głownie dlatego, że nie lubię żadnych innych paskudztw, typu muchy itd. Nie zabijam nigdy pająków - nie wolno, bo potem deszcz pada. wink

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Kolczak zbrojny - pająk jadowity

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024