Od kilku tygodni zaczęłam odczuwać ból i ciężkość nóg zwłaszcza podczas chodzenia i ucisk w łydce promieniujący do stopy. Często przejdę kawałek i zwyczajnie nie mam siły. Budzę się rano i nogi ciężkie i obolałe. Do tego jakieś mrowienia i nadwrażliwość na temperaturę np nawet lekka klimatyzacja powoduje uczucie chłodu na nogach a zbyt wysoka temperatura pieczenie. Byłam u rodzinnego zlecił morfologię z tsh, kreatyniną, glukozą elektrolitami i immunoglobulinami i wszystko ok. Z uwagi na te dziwne czucia poszłam oczywiście też prywatnie do neurologa, ale zbadał mi dokładnie wszystkie odruchy i stwierdził, że nic niepokojącego nie ma. Kuzynka mówiła, żebym zrobiła test na boreliozę, ale skoro ob. i crp mam w normie to nie wiem czy jest sens. Mam po prostu dość, bo zupełnie nie potrafię z tym funkcjonować. Nie wiem do jakiego lekarza powinnam pójść, żeby uzyskać pomoc.
Od kilku tygodni zaczęłam odczuwać ból i ciężkość nóg zwłaszcza podczas chodzenia i ucisk w łydce promieniujący do stopy. Często przejdę kawałek i zwyczajnie nie mam siły. Budzę się rano i nogi ciężkie i obolałe. Do tego jakieś mrowienia i nadwrażliwość na temperaturę np nawet lekka klimatyzacja powoduje uczucie chłodu na nogach a zbyt wysoka temperatura pieczenie. Byłam u rodzinnego zlecił morfologię z tsh, kreatyniną, glukozą elektrolitami i immunoglobulinami i wszystko ok. Z uwagi na te dziwne czucia poszłam oczywiście też prywatnie do neurologa, ale zbadał mi dokładnie wszystkie odruchy i stwierdził, że nic niepokojącego nie ma. Kuzynka mówiła, żebym zrobiła test na boreliozę, ale skoro ob. i crp mam w normie to nie wiem czy jest sens. Mam po prostu dość, bo zupełnie nie potrafię z tym funkcjonować. Nie wiem do jakiego lekarza powinnam pójść, żeby uzyskać pomoc.
Może masz początki żylaków?
Neurolog chyba powinien pomóc przy czymś takim...
Może idź jeszcze raz do rodzinnego i niech Ci doradzi, co dalej robić?
Witaj.
Proponuję zrobić badanie Vit B12, D3 i kwasu foliowego. Takie badanie winien zleć ci neurolog, a nie tylko "obstukać" i w dodatku na prywatnej wizycie.
Może te badania mógłby zlecić lekarz rodzinny, zapytaj.
Pozdrawiam.
Diagnoza: Chromanie neurogenne.
Porównaj sobie swoje objawy do tych z opisu książkowego.
5 2019-09-30 23:10:05 Ostatnio edytowany przez Cyngli (2019-10-01 08:34:49)
Kurde tak się tez robi z zapalenia. Trzeba kurkuminę wcinać, ale też może masować? Fizjoterapeut(ka) może? Ja w każdym razie miałam problemy ze stanem zapalnym dosyć obszernie w ciele i zacząłem trochę inaczej jeść, zwracać uwagę właśnie które rzeczy te zapalenie zmniejszą. I ogólnie mam mniej tej ciężkości i innych problemów. Fajnie o tym piszą na spam
Ja bym poszła po prostu do lekarza żeby sprawdził co się dzieje. Niech zrobi badania na żyły albo wysle cię na rehabilitację.
Jeżeli odpoczywać, to z uniesionymi nogami, ale na dłuższą metę ratuje Cię regularna dodatkowa dawka ruchu - u mnie jest to co najmniej 30 minut spaceru plus rower do wożenia zakupów.
Warto jest zastanowić się też nad kupieniem środka na poprawę krążęnia, od siebie polecam krople Venol od Ojców Bonifratrów:
https://produktybonifraterskie.pl/bonif … i-ziolowe/
Możęsz je zamówić tutaj.
DOdatkowy ruch jak spacer nie zaszkodzi nigdy ) Mam od lat problemy z bolem nog, czasem napadowym swędzeniem. Wszystkie badania - ok.. lekarz mi kazal brac cyclo3fort i tak robilam, pozniej sie przerzucilam na cyclotriven bo sklad ten sam, dzialanie takie samo a duuuuzo tanszy
Zwyrodnienie kręgosłupa to spory problem w dzisiejszych czasach… Tutaj mają dobre informacje: https://rehab.pl/choroby-i-objawy/zwyrodnienie-kregoslupa/." Sprawdźcie sobie.