Czy warto rzucić wszystko i wyjechać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Czy warto rzucić wszystko i wyjechać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1 Ostatnio edytowany przez Wiktoria651 (2019-06-19 23:09:14)

Temat: Czy warto rzucić wszystko i wyjechać?

Jeszcze rok temu miałam tak bardzo poukładane życie. Miałam faceta którego kochałam dobrą pracę studiowałam chodziłam na siłownie i byłam bardzo szczęśliwa i ogarnięta. Parę miesięcy temu odszedł ode mnie facet którego tak bardzo kochałam po 4 latach związku no i wszystko zaczęło mi się sypać.. miałam mieć warunek z jednego przedmiotu na studiach ale totalnie olałam sprawę i zrezygnowałam całkowicie.
Mieszkam teraz w moim małym mieście z moją mamą. Mam dosyć dobrą pracę jednak ona zbytnio nie pozwala studiować zaocznie- dniówki nocki weekendy itp nie narzekam praca państwowa ale to też nie są pieniądze niewiadomo jakie. zarabiam średnio 2500 jak na małe miasto jest naprawdę dobrze z dofinansowaniem itp.  nie jest to zła praca za bardzo też się nie namęczę i nigdy na nią nie narzekałam. jadnak czy to jest to co chcę robić w przyszłości? nie wiem nic nie wiem ...
nic mnie nie cieszy, czuję że stoje w miejscu. tak jakby życie mi się zatrzymało. wiem że to w większości spowodowane jest rozstaniem i tym że muszę żyć sama ale już parę miesięcy minęło a mi nic nie wychodzi. Nie cieszy mnie fakt ze siedze u rodziców mając 23 lata, nie cieszy to że nic nie robie ze swoim życiem i wszystko mi tu tylko przypomina że moje życie to jeden wielki niewypał.Mam bardzo nieciekawe przeżycia trochę przeszłam w swoim życiu, zawsze byłam wyśmiewana przez rówieśników bo sie bardzo od nich róźniłam, problemy rodzinne itp.  mam przyjaciół którzy mają swoje życie swoje połówki spotykam się z nimi i tylko dzięki nim tak naprawdę jeszcze tu jestem. Jednak coraz częściej myśle o tym by uzbierać kwotę na start ok. 10 tysięcy i wyjechać, zmienić swoje życie ... zamieszkać w dużym mieście zacząć studiować zaocznie a od poniedziałku do piątku pracować.. no własnie ale.. bardzo boję się zmian w swoim życiu i bardzo ich nie lubię.  Chciałabym się poradzić was czy ktoś miał kiedyś taką sytuacje i czy to jest dobry pomysł aby tak wyjechać i totalnie zmienić swoje życie?

boję się że będę tam sama chociaż mam jedną przyjaciółkę z która po dzień dzisiejszy utrzymuje kontakt która mieszka na obrzeżach tego miasta do którego chciałabym się wyprowadzić. jednak ona ma męża i wiadomo już swoje życie.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy warto rzucić wszystko i wyjechać?

Każdy ma czasami taką myśl, żeby to wszystko rzucić i wyjechać w Bieszczady :-D
Sama ostatnio się nad tym zastanawiam, tylko destynacja oddalona jest o tysiące km, nawet ruszyłam pewne procedury, bo to kraj, który ma chyba najbardziej restrykcyjne przepisy imigracyjne na świecie, ale ja mam tam swoich ludzi ;-)
W każdym bądź razie, dopiero jak dałam upust swoim dążeniom, żeby stąd wyjechać, odciąć się od pewnej mentalności, sposobu życia i ograniczonej ilości słońca zimą :-D, to przyszło mi do głowy, że ucieczka niczego nie zmieni, bo zmiany muszą zajść we wnętrzu, żeby przełożyły się na zewnątrz. Szczęśliwym można być wszędzie, bo szczęście to droga a nie cel. Ale w innym miejscu, wśród innych ludzi, w nowym otoczeniu łatwiej zacząć od nowa, czasami to robi dobrze na psyche, bo daje nową perspektywę, większe możliwości, może inspirować do działania - wtedy warto zaryzykować i podążyć za zmianą. Ale trzeba zdawać sobie sprawę, z czego się rezygnuje, zostawia się jakiś punkt podparcia, bezpieczną bazę. Ale kiedy ryzykować i podążać za swoimi pragnieniami i weryfikować swoje wyobrażenia w zderzeniu z realnością jak nie teraz, gdy jesteś młoda, pełna energii z wielkim potencjałem? Powodzenia :-)

3 Ostatnio edytowany przez SaraS (2019-06-20 09:03:04)

Ja myślę tak: zależy, czego od wyjazdu oczekujesz. Jeżeli sądzisz, że się przeprowadzisz i nagle magicznym sposobem Twoje życie się zmieni - odpuść. To nie miejsce sprawia, że nie masz motywacji, nie ono jest powodem Twojego obecnego nastawienia do... wszystkiego, nie ono wpędziło Cię w ten marazm. Jasne, można mieć nadzieję, że w nowym środowisku weźmiesz się w garść, bo po prostu przyciśnie Cię konieczność, ale równie prawdopodobnym scenariuszem jest to, że zostanie po staremu, z tym że z dala od bliskich, dojdzie samotność i będzie tylko gorzej. Nie uciekniesz w taki sposób od problemów, one pojadą z Tobą.

Natomiast jeżeli chcesz wyjechać, bo rzeczywiście chcesz innej pracy, większych możliwości, konkretnego kierunku studiów, jeżeli to nie ma być tylko takim odwracaczem uwagi od faktycznych problemów, a lekarstwem na nie - jedź, oczywiście. I małymi kroczkami: wymarzone studia, nowa praca, może jakieś "zorganizowane" zainteresowania, których realizacja w mniejszym mieście nie była możliwa. Generalnie przydałby Ci się cel, mam wrażenie. Nie taki, który - wydaje Ci się - powinnaś mieć, ale taki, którego osiągnięcie naprawdę będzie dla Ciebie ważne, sprawi Ci frajdę itd., bo tylko taki cel może stać się porządną motywacją i kopniakiem, by zacząć żyć. Czyli nie to, co Tobie się wydaje, że powinnaś, albo co inni mówią/sądzą na ten temat, ale coś, czego Ty chcesz. Tak naprawdę chcesz.

4

Wiktoria651 napisał/a:

Jeszcze rok temu miałam tak bardzo poukładane życie. Miałam faceta którego kochałam dobrą pracę studiowałam chodziłam na siłownie i byłam bardzo szczęśliwa i ogarnięta. Parę miesięcy temu odszedł ode mnie facet którego tak bardzo kochałam po 4 latach związku no i wszystko zaczęło mi się sypać.. miałam mieć warunek z jednego przedmiotu na studiach ale totalnie olałam sprawę i zrezygnowałam całkowicie.
Mieszkam teraz w moim małym mieście z moją mamą. Mam dosyć dobrą pracę jednak ona zbytnio nie pozwala studiować zaocznie- dniówki nocki weekendy itp nie narzekam praca państwowa ale to też nie są pieniądze niewiadomo jakie. zarabiam średnio 2500 jak na małe miasto jest naprawdę dobrze z dofinansowaniem itp.  nie jest to zła praca za bardzo też się nie namęczę i nigdy na nią nie narzekałam. jadnak czy to jest to co chcę robić w przyszłości? nie wiem nic nie wiem ...
nic mnie nie cieszy, czuję że stoje w miejscu. tak jakby życie mi się zatrzymało. wiem że to w większości spowodowane jest rozstaniem i tym że muszę żyć sama ale już parę miesięcy minęło a mi nic nie wychodzi. Nie cieszy mnie fakt ze siedze u rodziców mając 23 lata, nie cieszy to że nic nie robie ze swoim życiem i wszystko mi tu tylko przypomina że moje życie to jeden wielki niewypał.Mam bardzo nieciekawe przeżycia trochę przeszłam w swoim życiu, zawsze byłam wyśmiewana przez rówieśników bo sie bardzo od nich róźniłam, problemy rodzinne itp.  mam przyjaciół którzy mają swoje życie swoje połówki spotykam się z nimi i tylko dzięki nim tak naprawdę jeszcze tu jestem. Jednak coraz częściej myśle o tym by uzbierać kwotę na start ok. 10 tysięcy i wyjechać, zmienić swoje życie ... zamieszkać w dużym mieście zacząć studiować zaocznie a od poniedziałku do piątku pracować.. no własnie ale.. bardzo boję się zmian w swoim życiu i bardzo ich nie lubię.  Chciałabym się poradzić was czy ktoś miał kiedyś taką sytuacje i czy to jest dobry pomysł aby tak wyjechać i totalnie zmienić swoje życie?

boję się że będę tam sama chociaż mam jedną przyjaciółkę z która po dzień dzisiejszy utrzymuje kontakt która mieszka na obrzeżach tego miasta do którego chciałabym się wyprowadzić. jednak ona ma męża i wiadomo już swoje życie.

Każdy kto utknie w miejscu gdzie nie do końca chce być ma czasem takie myśli żeby wszystko rzucić i zacząć od nowa. Z drugiej strony strach przed zmianą paraliżuje. To też normalne.
Mam trzy córki, mniej więcej w twoim wieku. Jak one miały takie dylematy, to zawsze mówiłem zaryzykuj. Masz dwadzieścia kilka lat. Jak nie teraz to kiedy. Sam za to tkwiłem w marazmie. I jak jedna z nich faktycznie skoczyła na głęboką wodę to i tatko ruszył 4 litery i odmienił swoje życie. Ja wyjechałem z Polski mając prawie pięćdziesiątkę. Ani przez sekundę nie żałuję tego co zrobiłem. Miałem pożyczone 4 tysiące złotych i wielkie marzenia.  Mi, staremu się udało, czemu młodym mialoby się nie udać?

5

Oczywiście że warto, tym bardziej jak mieszkasz w małym miasteczku z mamą. Polecam jednak sobie to dokładnie zaplanować, wybrać miasto, poznać tam jakichś ludzi, rozejrzeć się za pracą, mieszkaniem, kosztami... podliczyć sobie wszystko itp. Masz 23 lata i mniej już mieć nie będziesz, a za parę lat będzie Ci tylko trudniej się ruszyć.

Powodzenia smile

6

I tak masz lepiej niż ja. Ja bym musiała przeprowadzać się z dzieckiem, ale na szczęście się na to nie szykuje.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Czy warto rzucić wszystko i wyjechać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024