Chłopak z problemem alkoholowym - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Chłopak z problemem alkoholowym

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Chłopak z problemem alkoholowym

Witam.
Zacznę od tego, że jestem w kilkuletnim związku z chłopakiem i coraz bardziej zastanawiam się nad tym czy to ma dalej sens. Otóż zauważyłam, że mój facet dużo pije i szuka okazji do "picia". W skrócie opiszę jak to wygląda i oczekuję od was abyście określili czy faktycznie jest problem czy się go doszukuję. Jak wy widzicie dalszą przyszłość i czy macie/ mieliście podobne przeżycia. Czy to jest początek alkoholizmu?

Mój chłopak lubi sobie wypić 1-2 piwka przed snem codziennie, w weekendy zazwyczaj jest to większa ilość od 4 butelek w górę. Do jakiegoś czasu to potrafiłam zrozumieć, ale widzę że owe piwa zaczyna pić już po pracy i tak sobie do wieczora się delektować. Czasem bywa tak, że wpada w jakiś "ciąg" że pije coraz więcej, szuka okazji do "wypicia". Bywa tak że potrafi nagle się odciąć ode mnie i "zniknąć" z dnia na dzień i wyłączyć telefon bo twierdzi że "potrzebuje być sam" Nie mogę tutaj potwierdzić czy w tym czasie pił czy nie. Później pojawia się i przeprasza. Jakiś czas temu znajduje coraz więcej butelek pochowanych po szafkach, czy w różnych miejscach, parę razy pił piwo ukrywając to. Wiem, że pije też sam i to już mocniejsze trunki bo wódkę / whisky a następnego dnia "leczy się" piwem. Niekiedy czuję od niego alkohol już w południe, gdzie twierdzi że nie pił.
Chce również powiedzieć, że kilka razy dałam mu do myślenia, że przesadza z alko, on czasem zaprzeczał, ale czasem twierdził że chyba ma problem. Jak wpada w taki "ciąg" że widzę że coraz więcej pije, to odsuwa się ode mnie, jest nieprzyjemny, zły, szuka zaczepek, a następnego dnia przeprasza i mówi, że nie wie dlaczego tak robi.

Proszę o rady i obiektywną ocenę. Czy to ma sens? Czy on ma problem?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Chłopak z problemem alkoholowym

Witaj. Uważam, że twój chłopak ma problem z alkoholem. Jestem byłą żoną alkoholika, 8 lat małżeństwa zakończyłam że względu na jego nałóg. Alkoholik ostatni przyzna się, że ma problem, a jeśli dochodzi do tego, że pije w ukryciu i chowa butelki, to będzie tylko gorzej. Wiem, co mówię, bo przechodziłam przez to sama. Kilka lat łudziłam się, że może nie jest tak źle, a było gorzej. On musi sam zobaczyć, że ma problem i sam musi chcieć się leczyć. Ja za długo walczyłam o męża i ten związek jednak alkohol wygrał. Ty nie masz jeszcze z nim dzieci i radzę Ci uciekaj. Chyba, że twój chłopak podejmie leczenie, choć i to nie daje gwarancji. Ja po latach małżeństwa z uzależnionym od 2 lat chodzę na terapie dla wspóluznaleznionych i pomaga mi to w odzyskiwaniu siebie i poczucia wartości. Polecam ci również wspólnotę Ale Anon. Ratuj siebie. Pozdrawiam.

3 Ostatnio edytowany przez paslawek (2019-05-02 16:49:39)

kamachry przeczytaj te dwa wątki na początek - może znajdziesz odpowiedzi.

https://www.netkobiety.pl/t112733.html

https://www.netkobiety.pl/t117164.html

4

Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi.
Chyba szukam potwierdzenia tylko tego co jest oczywiste.

Nicole123 Mam właśnie wrażenie, że już jestem współuzależniona. Już raz mój chłopak zerwał ze mną bez powodu, później przyznał się że ma problem z alkoholem i "uciekł w swój świat". Dałam szansę, ale teraz zaczyna być coraz gorzej. Czy Twój były mąż też wpadał w takie "ciągi alkoholowe" i był zupełnie innym człowiekiem? To znaczy czy tacy ludzie nie widzą wtedy nic, oprócz przysłowiowej butelki?

Widzę, że u mojego ja pojawiam się gdzieś w tle, a na pierwszym planie są koledzy i alkohol.

5

Niestety mąż po alkoholu to był zupełnie inny człowiek, wredny, chamski, agresywny. Im częściej mówiłam mu, że przesądza z alkoholem tym bardziej się wściekał i wszystkiego wypierał. My mamy wspólne dziecko i jest mi tym bardziej trudno, ale głównie dla jej spokojnego dzieciństwa odeszłam od męża. Miał wybór, mógł iść po pomoc, jednak miłość do alkoholu jest największa. Przytulam Cię, pomyśl o terapii dla własnego dobra.

6

Nicole123
Niestety..temat terapii był też przerabiany. Wybrał się raz i zrezygnował...

7

Mój ex też był kilka razy i zrezygnował. Z picia nie zrezygnował, teraz ma kolejną "przyjaciółkę" a córkę bierze po to, by się polansowac na super ojca. Zastanów się jakiego życia chcesz, czy brak szacunku, nie szanowanie twych granic Ci odpowiada? Ja żałuję tylko, że tak późno odeszlam.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » TRUDNA MIŁOŚĆ, ZAZDROŚĆ, NAŁOGI » Chłopak z problemem alkoholowym

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024