Witam
Postanowiłam brać tabletki antykoncepcyjne.W poniedziałek pomyliłam okres z plamieniem ktore często pojawia się u mnie kilka dni przed miesiączką. Przyjęłam wtedy 1 tabletkę antykoncepcyjną z bistra. Kiedy nie pojawił się ból brzucha nie brałam już następnych tabletek. Wczoraj (sobota) rano dostałam krwawienia i silnego bólu brzucha jak zawsze w pierwszym dniu okresu i wzięłam kolejną. Zastanawiam się czy ta kilka dni wcześniej przyjęta tabletka może zakłócić antykoncepcje ? Szukałam odpowiedzi na ulotce i w internecie ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi. Z góry dziękuję za pomoc.
Skoro wzięłaś pierwszą tabletkę, to trzeba było już kontynuować... rozregulowałaś sobie cały cykl i żadnej ochrony nie ma.
Przez pierwszy tydzień zabezpieczaj się dodatkowo prezerwatywą.
Skoro wzięłaś pierwszą tabletkę, to trzeba było już kontynuować... rozregulowałaś sobie cały cykl i żadnej ochrony nie ma.
Czyli po tygodniu antykoncepcja będzie już działać i nie będe musiała używać dodatkowego zabezpieczenia?
Cyngli napisał/a:Skoro wzięłaś pierwszą tabletkę, to trzeba było już kontynuować... rozregulowałaś sobie cały cykl i żadnej ochrony nie ma.
Czyli po tygodniu antykoncepcja będzie już działać i nie będe musiała używać dodatkowego zabezpieczenia?
Skonsultuj się z ginekologiem dla pewności.
Skoro to była tylko jedna tabletka i potem przerwa to ciężko powiedzieć jak ona zaczęła działać... nie mnie myślę, że teraz jak już bierzesz jak należy i 1 dnia miesiączki wzięłaś to powinnaś od razu być chroniona. Dla pewności jednak ten tydzień się zabezpieczaj dodatkowo. Ja jak zaczęłam brać belarę to właśnie jeszcze tydzień uważałam mimo że lekarz zapewniał że do 1 tabl będzie działać.