Moj mezczyzna pasuje perfekt do innej - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Moj mezczyzna pasuje perfekt do innej

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: Moj mezczyzna pasuje perfekt do innej

Jestesmy ze soba pol roku, uklada sie nam bardze dobrze, poziom emocjonalny, fizyczny i intelektualny - no wszystko jest ok. Zwiazek z duzymi perspektywami na przyszlosc. A ja od jakiegos czasu mam nawroty takich mysli:

w pewnym momencie zauwazylam ze moj facet pasowalby swietnie do mojej kolezanki. Maja takie same zainteresowania (malarstwo), takie same wyksztalcenie (historia sztuki) taki sam zyciowy drive – motywacja i wyznaczanie celow zyciowych , energia od samego rana, umiejetnosc nawiazywania kontaktow, taka zyciowa radosc, znaja te same jezyki obce, obydwoje pracuja na swoja dzialalnosc. Ja jestem troche inna, bardziej spokojna, “umiarkowana”, czasem trzymam sie z boku. Jedyne co ich rozni to to ze kolezanka jest chaotyczna a moj facet jest zaplanowany i ustrukturyzowany.
No i nie moge sie tych mysli pozbyc ze bylaby z nich swietna para, moze lepsza niz my jestesmy.
Powiedzcie skad mi sie to wzielo i jak sie tego pozbyc?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Moj mezczyzna pasuje perfekt do innej

Myślę, że jesteś zazdrosna o tą koleżankę i widzisz u niej same plusy a minusów nie. Skoro on jest z Tobą to znaczy, że masz coś czego nie ma tamta.

Ale co ja tam wiem... zwykły chłopak jestem wink big_smile

3

Stąd, że Tobie coś w nim nie pasuje.

4

W zyciu by mi to nie przyszlo do glowy.

A co do zazdrosci to oczywiscie ze jestem zadrosna o jej wiedze ale to raczej zazdrosc budujaca. Poza tym to fajna osoba, bardzo ja lubie.
Moj mezczyzna i ona sie nie znaja wlasciwie choc widzieli sie przypadkowo kilka razy.

Zaczelo sie od drobiazgu: moj M mowi "wczoraj wstalem o 5 rano zeby w ciszy i spokoju ogarnac faktury" - nastepnego dnia widze ta znajoma i ta mowi "niedospana jestem bo wstalam o swicie zeby przygotowac akta dla klienta". Ktoregos dnia zaszlam do niej na kawe i widze ta sama ksiazke o filozofii co u mojego M. Ostatnio mowie ze idziemy do opery na Lohengrin a ona "wiem, widzialam, wysmienita". Wiem, to takie perdoly ale gdzies tam mnie to uderzylo ze maja tak podobnie....

5

Podobieństwa się przyciągają wink ale to nie oznacza, że przeciwieństwa nie tongue big_smile

Polaraxa napisał/a:

Zaczelo sie od drobiazgu: moj M mowi "wczoraj wstalem o 5 rano zeby w ciszy i spokoju ogarnac faktury" - nastepnego dnia widze ta znajoma i ta mowi "niedospana jestem bo wstalam o swicie zeby przygotowac akta dla klienta". Ktoregos dnia zaszlam do niej na kawe i widze ta sama ksiazke o filozofii co u mojego M. Ostatnio mowie ze idziemy do opery na Lohengrin a ona "wiem, widzialam, wysmienita". Wiem, to takie perdoly ale gdzies tam mnie to uderzylo ze maja tak podobnie....

Znaki wink

ps. a gdzie grają Wagnera, bo też chciałam się wybrać.

7

Polaraxa widocznie Twój facet, ma gorszy gust od Ciebie. smile

8

Pokręcona Owieczka napisał/a:
Polaraxa napisał/a:

Znaki wink

ps. a gdzie grają Wagnera, bo też chciałam się wybrać.

juz grali (w Antwerpii) rzeczywiscie godne polecenia  :-)

9

balin napisał/a:

Polaraxa widocznie Twój facet, ma gorszy gust od Ciebie. smile

no bardzo Ci dziekuje! ;-)

10

Eee....pół roku tylko to nawet nie poczułabyś za bardzo rozstania z nim.

11

Dobre, nawet mnie zaskoczyłaś tym "szukaniem" podobieństw.

Zgadzam się z Ela210.
Związek nie polega na tym, że ludzie są tacy sami, bo wtedy wieje nudą. Takie podobieństwo jest może fajne np. w pracy - jeśli zespół ma podobny styl pracy to duża szansa, że zrobią coś więcej niż wtedy gdy jeden lubi jak najszybciej, drugi na ostatnią chwilę, itd.
Oczywiście jest problem, gdy jedno w związku chce na wakacje w góry, a drugie nad morze, no ale lepsze szukanie porozumienia w takiej sytuacji, niż przez 20 lat jeżdżenie w to samo miejsce, no i generalnie powielanie takiego samego dnia codziennie, brrr.

Poza swoją wyobraźnią masz jeszcze jakieś problemy ze swoim facetem? Co ci nie pasuje w nim?

12

Wszystko mi pasuje,  to naprawde swietny partner i super facet. I - gwoli scislosci - nie chce go "oddawac"!
Po prostu wyczuwam te podobienstwa i mysle sobie ze byliby bardzo kompatybilni i mieliby mnostwo wspolnych zainteresowan i tematow gdzie ja tej wiedzy czy zainteresowan nie mam. Ogolnie czuje u obojga identyczny zyciowy drive.
Pozostaje oczywiscie jeszcze kwestia uczuc .....   

Wiem ze to glupie rozkminy i mam nadzieje ze mi szybko przejdzie :-/ Fajnie poczytac co mi piszecie, dzieki.

13

A może to Ty otaczasz się podobnymi ludźmi? Dogadujesz się dobrze z takimi, nie szukaj problemów tam gdzie ich nie ma big_smile

14

Polaraxa napisał/a:

Jestesmy ze soba pol roku, uklada sie nam bardze dobrze, poziom emocjonalny, fizyczny i intelektualny - no wszystko jest ok. Zwiazek z duzymi perspektywami na przyszlosc. A ja od jakiegos czasu mam nawroty takich mysli:

w pewnym momencie zauwazylam ze moj facet pasowalby swietnie do mojej kolezanki. Maja takie same zainteresowania (malarstwo), takie same wyksztalcenie (historia sztuki) taki sam zyciowy drive – motywacja i wyznaczanie celow zyciowych , energia od samego rana, umiejetnosc nawiazywania kontaktow, taka zyciowa radosc, znaja te same jezyki obce, obydwoje pracuja na swoja dzialalnosc. Ja jestem troche inna, bardziej spokojna, “umiarkowana”, czasem trzymam sie z boku. Jedyne co ich rozni to to ze kolezanka jest chaotyczna a moj facet jest zaplanowany i ustrukturyzowany.
No i nie moge sie tych mysli pozbyc ze bylaby z nich swietna para, moze lepsza niz my jestesmy.
Powiedzcie skad mi sie to wzielo i jak sie tego pozbyc?

Na pierwszy rzut oka rodzi się pytanie, czy chciałabyś być z kimś, kto jest taki sam jak Ty. Nic do odkrywania, nic do podziwiania. Przecież to lepiej, że Ty i Twój partner różnice się od siebie, bo dzięki temu jesteście komplementarni.
Potem sobie pomyślałam, że chociaż są pewne podobieństwa między Twoim facetem i Twoją koleżanką, to na pewno też są różnice. Mimo tego skupiłaś się na wyłapywaniu tego, czego nie masz Ty, ale ma ktoś inny i to jest zbieżne z tym, co jest bliskie Twojemu facetowi. To już wygląda jak poczucie niedopasowania, odbiegania od oczekiwań, bycia niewystarczająco dobrą, czyli podsumowując tendencja do samowykluczenia się z powodu niewiary, że taka, jak jesteś jesteś idealna. To braki w samoocenie.

15

Brzmi jak jeden z odcinków "Przyjaciół"> big_smile
Tam ktoś przyprowadził Monice jej dosłownie męskiego odpowiednika, mimo że już była z Chandlerem. Ale nie była zainteresowana. Powiedziała, że nie uważa by związek był przeznaczeniem, tylko pracą dwojga ludzi.

A swoją drogą - ja akurat uważam, że udany związek to podobieństwa. Może i na początku przeciwieństwa są fajne, interesujące, ciekawe, ale  potem zaczynają drażnić. Uważam że tylko podobni ludzie mogą stworzyć naprawde harmonijny i silny związek. Mówię to jako mężatka z długoletnim stażem i osoba która miała wiele związków przedtem. Wcale nie jest nudno. Wciąż idzie się razem w tym samym kierunku i odkrywa się z pasją te same rzeczy, dzieli się z zachwytem z drugą osobą rzeczami które się podobają, zamiast słuchać "meh, nie moje klimaty".

Jednak na pewno nie jesteście tak całkowicie rózni, prawda?
I - tak jak w "Przyjaciołach" - wcale nie jest powiedziane ze Twój facet chciałby Twoją koleżankę.

16

Nie, nie jestesmy az tacy rozni - mamy wiele wspolnego. Podobne ambicje i priorytety, podobny sposob wychowywania dzieci, milosc do literatury i muzyki, organizacja dnia codziennego.... tak na szybko kilka rzeczy ktore mi przychodza do glowy. Przez niego rowniez zainteresowala mnie dziedzina malarstwa. Obydwoje jestesmy "highly sensitive person", czesto wyczuwamy co sie dzieje z druga strona zanim jeszcze cos zostalo powiedziane.

No i rzeczywiscie nie jest powiedziane ze on chcialby ja wink

Ale zastanowilam sie nad  brakami w samoocenie, jakie mam kompleksy?  Na ta chwile chyba rzeczywiscie mam jeden, mianowicie walcze z nauka jezyka (ktory obydwoje dobrze znaja) i idzie mi tak sobie (kurs wieczorny raz w tygodniu, malo czasu na samodzielna nauke a moze niska motywacja?).  Chyba to mnie gdzies mierzi?

17

A według mnie masz kompleks na tle tego, że oni oboje są twórcami, a Ty zdaje się nie. Myślałaś o tym pod takim kątem?

I tak jak już inni zauważyli - Twój facet niekoniecznie byłby zainteresowany relacją miłosną z koleżanką. No i może Ty jesteś atrakcyjniejsza fizycznie? smile

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Moj mezczyzna pasuje perfekt do innej

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024