Jaki nowy samochód? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki nowy samochód?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 40 ]

1 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-07-16 15:29:02)

Temat: Jaki nowy samochód?

Nasze Audi A3 jest już dosyć sterane po pięciu latach i chociaż tak ogólnie jest OK, to zaczęły się problemy, których nie warto naprawiać. Także zdecydowaliśmy się kupić nowe.

Tylko zastanawiam się co kupić? Wiem, że chcę mieć duży bagażnik (pies, kije golfowe, zakupy), w miarę dobry silnik (przynajmniej 1.5 diesel, chociaż przełknę jakieś 1.2 jeżeli ma turbo doładowanie), automatyczna skrzynia biegów byłaby plusem, a napęd na cztery koła jest też nęcący (wiejskie drogi). Nie mam jakiegoś szalonego budżetu, bo ostatnio wydaliśmy dużo na remonty w domu. Razem z Miśkiem posiedzieliśmy trochę w temacie, ale jako, że żadne z nas nie jest fanatykiem samochodowym, to jesteśmy dosyć skołowani. Opcje, które bierzemy pod uwagę to:

- Dacia Duster (SUV, napęd na cztery koła, duuużo miejsca)
- Dacia Logan MVC estate (takie kombi, które wygląda jak hatchback, ale jest o wiele dłuższe i ma wielki bagażnik, napęd na dwa koła tylko)
-Kia Picanto (mały relatywnie hatchback, ale dosyć przestronne wnętrze i bagażnik, plus dobre recenzje)

Tak prywatnie to najchętniej kupiłabym Ford Kuga, ale ceny są tak przerażające (bo w sumie interesuje mnie tylko ich ST Line X), nawet w przypadku auta z drugiej ręki, że muszę spasować. Co byście wybrali? Może jest tu ktoś kto zna się na brykach, a może ktoś kto posiada jedną z powyższych opcji? A może ktoś ma lepszy pomysł?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jaki nowy samochód?

- Jaki budżet dokładnie macie na furmankę wink ?
- Czy to musi być diesel ?
- Jeśli chcesz duży bagażnik to kombi, van lub, suv. Może jakiś mały crossover.
- Ile robisz rocznie kilometrów ?
- Po jakich drogach przewaźnie jeździcie ?

3

Mordimer napisał/a:

Nie musi być diesel, ale zwykle jest bardziej wydajny jeżeli chodzi o paliwo. Najchętniej chciałabym suva, ale one są raczej dosyć drogie, nawet z drugiej ręki, a mój budżet to jakieś max 15 tysięcy funtów, więc nie mogę za bardzo wybrzydzać, to i kombi wezmę (van to trochę za wiele). Rocznie nasz samochód robi z jakieś 20 tysięcy km. A po drogach jeździmy różnych- zwykle trochę autostrady, asfaltowe wiejskie, ale zdarzają się też typowe drogi rolnicze, które są niezłym błockiem zimą w Anglii.

4 Ostatnio edytowany przez Mordimer (2018-07-16 18:22:48)

Czyli więcej w trasie niż w mieście ?

W takim razie najlepszym wyborem będzie crossover albo kombi z podwyższonym nadwoziem.

A co się stało z Audi A3 skoro zmieniacie ?

Polecam Skoda Octavia II Scout 2.0 TDI CR DPF 140KM 103kW 2006-2011. Napęd 4x4.

5 Ostatnio edytowany przez samotnax4 (2018-07-16 18:38:39)

Mój mąż ma Pia Picanto. W tym momencie samochód ma 9 lat. Nic w nim nie robimy ( poza wymianą oleju, filtrów itp ). Jesteśmy z niego bardzo zadowoleni, samochód nie zawodzi. niestety bagażnik malusieńki. Jeżeli chodzi o Skodę Octavię mam 8 letnią. Bagażnik  bez porównania, komfort jazdy również. Z tym, że Kia Picanto kupisz za mniejsze pieniądze. Kwestia ile macie przeznaczone na ten cel.

6 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-07-16 20:14:41)

Nie wiem jakie są ceny aut w UK, ale ja jestem fanem Fordów TDCi. Miałem Focusa, mam Mondeo, kolejny, nawet pomimo kolejnych zakazów wjazdu do centrów niemieckich miast, znów Ford TDCi. Jeżdżę w miarę szybko, naprawdę tanio, nie zastanawiam się czy dojadę. Miałem Opla, Fiata, Peugeota. Teraz wolę jeździć bez narzędzi w bagażniku.

A jak chcesz poczytać opinie użytkowników, to polecam stronę Autocentrum  Tam się dowiesz więcej niż na zwykłym forum.

7 Ostatnio edytowany przez Snake (2018-07-16 20:18:05)

Beyondblackie napisał/a:
Mordimer napisał/a:

Nie musi być diesel, ale zwykle jest bardziej wydajny jeżeli chodzi o paliwo. Najchętniej chciałabym suva, ale one są raczej dosyć drogie, nawet z drugiej ręki, a mój budżet to jakieś max 15 tysięcy funtów, więc nie mogę za bardzo wybrzydzać, to i kombi wezmę (van to trochę za wiele). Rocznie nasz samochód robi z jakieś 20 tysięcy km. A po drogach jeździmy różnych- zwykle trochę autostrady, asfaltowe wiejskie, ale zdarzają się też typowe drogi rolnicze, które są niezłym błockiem zimą w Anglii.

Jak nie mus 4WD, to Kia Ceed kombi CRDi 135 KM. W cyklu mieszanym miasto-wieś-obwodnica stałe spalanie ok. 5,4 l ropy. Jak 4WD, to Kia Sportage.

8

Dziękuję za odzew smile

Audi zmieniamy bo nagromadziło się sporo małych ale upierdliwych usterek: uszkodzona tacka olejowa, słaba chłodnica, zacinający się bieg wsteczny i wariujący komputer pokładowy. Świętemu by wywaliło.

Kia Picanto to ładny i niezły hatchback, ale chyba dla nas trochę za mały. Ford Focus i Mondeo są za małe. Skoda Octavia Scout jest nieziemską hybrydą kombi i suva, ale cena mnie przerasta (ponad 29 tysięcy funtów za pdst wersję- za to Forda Kuga mogę kupić). Kia Sportage jest opcją, bo i cena i auto są super.

9

Suzuki Grand Vitara:

https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/66/fc/c7/suzuki-grand-vitara-klima-xenon-skora-kamera-klimatyzacja-kuczki-kolonia-345658467.jpg

(fotka przykładowa z netu)

Koleżanka ostatnio kupiła i jest zadowolona. W benzolinie i zrobiła kuchenkę gazową wink

10

Ja nie mogę powiedzieć złego słowa o Kia, a mam też trochę znajomych co użytkują różne modele i też chwalą. Pierwsza rzecz jaka się rzuca w oczy w serwisie? Nie mają za bardzo co robić smile Pociągnąłem trochę za język pracownika i taki właśnie markotny z lekka był, że auta się nie psują, ot przeglądy robią. Po moich doświadczeniach z Citroenem, który nówka z salonu co przegląd to wymiana połowy zawieszenia była to bardzo istotna rzecz. Kia nie goni za nowościami. Zobacz co oferują w silnikach. Większość modeli, to stare, sprawdzone na rynku od lat modele. Mają się nie psuć. Hyundai to w zasadzie to samo, bo samochody są robione na tych samych płytach, tyle że Hyundai był z założenia dla klientów z lekka zasobniejszym portfelem. Stąd lepsze wyposażenie niż w Kia ale obecnie, to już niewielka różnica. Sportage to fajne autko ale ja już SUV-a miałem i się wyleczyłem wink Bardzo poprzedniego lubiłem ale po prostu w pewnym momencie nie miałem już gdzie wykorzystywać jego możliwości terenowych za to spalanie na co dzień po prostu irytowało.

11

Beyondblackie napisał/a:

Dziękuję za odzew smile
Kia Picanto to ładny i niezły hatchback, ale chyba dla nas trochę za mały. Ford Focus i Mondeo są za małe. Skoda Octavia Scout jest nieziemską hybrydą kombi i suva, ale cena mnie przerasta (ponad 29 tysięcy funtów za pdst wersję- za to Forda Kuga mogę kupić). Kia Sportage jest opcją, bo i cena i auto są super.

Czegoś tu nie rozumiem:
Skoro nawet wielkie Mondeo jest za małe, to skąd pomysł na "trochę za małe" Picanto, które tak na prawdę nie ma bagażnika i dwoje ludzi w nim siedzących obok siebie nieustannie trąca się łokciami?
Tu trzeba jakiegoś Forda Galaxy co najmniej, by pokonał Mondziaka...

To w końcu jakiej wielkości samochodu potrzebujesz?

12 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-07-16 23:26:15)

Mirko_81 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Dziękuję za odzew smile

Czegoś tu nie rozumiem:
Skoro nawet wielkie Mondeo jest za małe, to skąd pomysł na "trochę za małe" Picanto, które tak na prawdę nie ma bagażnika i dwoje ludzi w nim siedzących obok siebie nieustannie trąca się łokciami?
Tu trzeba jakiegoś Forda Galaxy co najmniej, by pokonał Mondziaka...

To w końcu jakiej wielkości samochodu potrzebujesz?

Kia Picanto rozważałam, bo jest tani i ma dobre recenzje. Rozmiar nie jest jaki potrzebuję, ale człowiek się normalnie rozgląda.

Rozmiarowo to raczej potrzebuję kombi (tzn estate) z przynajmniej 550-600 l bagażnikiem, albo podobnego w wymiarach suva. Nawet rozmawialiśmy dziś o muvie (Ford S Max), ale to przegięcie bo nie potrzeba mi samochodu wielkości vana (za dużo pali i ciężko parkować).

Harvey, Grand Vitara to fajny samochód, jednak recenzje nie są najlepsze względem głośności silnika i wartością na rynku wtórnym.

Snake, rozważam Kia Sportage ale muszę zobaczyć by uwierzyć big_smile

13 Ostatnio edytowany przez AloneWolf90 (2018-07-16 23:35:40)

Blackie Dacia jest tania i ma w miarę dobre silniki, ale po 5 latach może być jeszcze w gorszym stanie niż Twoje Audi, Dacia nie ma ocynkowanej blachy, ale w ciągu 5 lat nie powinno nic się stać, jednak Suzuki, które wstawił Harvey będzie cichsze, bo wygłuszenia to głównie to na czym się oszczędza...

Kia Sportage to dobre auto. smile Twój budżet starczy nawet na najtańszą nową Kia Soul, ale z benzynowym silnikiem bez turbo

Ja polecam używaną Hondę CR-V jak lubisz suvy albo Mazdę CX-5. smile

A z Kombi Civica IX Kombi najlepiej z silnikiem 1.8 benzyna, wolnossący i trzeba go wysoko kręcić, ale nie do zajechania. smile Diesla też ma. smile

Toyota Auris Kombi też dobre auto, tylko nie ma diesla dobrego...

Ford S-max to też dobre auto, a nie chciałabyś najnowszego mondeo? Wygląda świetnie i jak dla mnie to jest ogromne. smile

14 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-07-17 00:05:44)

Różnica jest taka że Ford Mondeo to hatchback, duży, ale jednak hatchback, podczas kiedy Ford S Max to muv (7 siedzeń i po złożeniu tylnych siedzeń bagażnik o ponad 2000 l). Mnie jest potrzebny bardzo duży, ale ekonomiczny samochód którym Misiek może jechać do pracy, ale który w weekendy będzie woził kije golfowe, psa, zakupy, jak i nadawał się na wakacje z namiotem.

Jak bym mogła, to bym kupiła Land Rover Discovery, ino mnie nie stać sad

15

Beyondblackie napisał/a:

Różnica jest taka że Ford Mondeo to hatchback, duży, ale jednak hatchback

Żadna generacja, ani żaden typ nadwozia Mondeo nie jest hatchbackiem.

16

A nie myślałaś nad Rosomakiem ? big_smile

17 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-07-17 10:05:08)

Mirko_81 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Łapanie za słówka. 2015 Mondeo to fusion hatchback. Jest to pięciodrzwiowy, pięcioosobowy duży hatchback przypominający wyglądem kombi. Zbudowany jest na platformie EUCD, na której jest też zbudowany Ford Focus (tzn platforma jest nazwana inaczej, C1, ale w sumie jest taka sama).

Wczoraj oglądaliśmy opcje i chyba poza suvem, jak Dacia Duster, rozważamy muva (Ford X Max)- OK, nie wożę 5 dzieci na tyle, ale jak się złoży (automatycznie) dwa boczne siedzenia, to masz człowieku niesamowity bagażnik. Złóż 5 siedzeń i masz vana smile Ja nie chcę normalnego hatchback, bo jest za mały. Potrzebuję samochód, który wozi nas, pieseła (60 kg wagi), dwa zestawy kijów golfowych i okazjonalnie robi fuchę jako furgonetka kiedy kupujemy meble na aukcjach.

18

Beyondblackie napisał/a:
Mirko_81 napisał/a:
Beyondblackie napisał/a:

Łapanie za słówka. 2015 Mondeo to fusion hatchback. Jest to pięciodrzwiowy, pięcioosobowy duży hatchback przypominający wyglądem kombi. Zbudowany jest na platformie EUCD, na której jest też zbudowany Ford Focus (tzn platforma jest nazwana inaczej, C1, ale w sumie jest taka sama).

Wczoraj oglądaliśmy opcje i chyba poza suvem, jak Dacia Duster, rozważamy muva (Ford X Max)- OK, nie wożę 5 dzieci na tyle, ale jak się złoży (automatycznie) dwa boczne siedzenia, to masz człowieku niesamowity bagażnik. Złóż 5 siedzeń i masz vana smile Ja nie chcę normalnego hatchback, bo jest za mały. Potrzebuję samochód, który wozi nas, pieseła (60 kg wagi), dwa zestawy kijów golfowych i okazjonalnie robi fuchę jako furgonetka kiedy kupujemy meble na aukcjach.

Droga Blackie Mondeo to ogromne auto, wielkości volvo v70... Od poczaktu swojego istnienia występuje w trzech odmianach nadwozia liftback (to nie to samo co Hatchback), sedan i kombi... S-max, suvy to takie podwyższone kombi... Focus mk3 to duże auto ma prawie 2m szerokości (jest szerszy od dużego auta jakim jest Skoda superb drugiej generacji(, a mondeo jest jeszcze szersze.... Od jakiegoś czasu producenci stosują modułowe płyty główne w celu zmniejszenia kosztów, ale auto zbudowane na tej samej płycie sa różnej wielkości, bo można dokładać różne moduły i sterować wymiarami auta...

Nie wiem, jakie meble wozisz, ale modeneo liftbackiem bez problemu przewiozłem łóżko, do mondeo kombi lub jak wolisz estate włożysz jeszcze większe rzeczy...

Zresztą zobacz sama jaki ma ogromny bagażnik...
http://www.sayville.info/wp-content/uploads/2018/01/ford-mondeo-turnier-kofferraumvolumen-ford-mondeo-1-5-ecoboost-2015-fahrbericht-autobild-de-2018.jpg

A tak wygląda:
http://www.vrelegume.rs/slike/238/fordmondeo_503.jpg

Jeżeli lubisz cisze w kabinie, odradzam dustera... Będzie wykonany dużo gorzej niż Twoje obecne auto i dużo głośniejszy....

Land rovery to niestety ładne dziadostwo... Nie polecam, jak chcesz suva koniecznie to szukaj Japończyka, najlepiej Lexusa.

19 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-07-17 11:27:03)

Skłaniam się w stronę Forda S Max,  bo tam jest najwięcej przestrzeni bagażnikowej. Ford Mondeo, nawet w wersji estate, nie jest w stanie zagwarantować ponad 2000 l pojemności.

My tu naprawdę rozmawiamy o samochodzie wielkości furgonetki, tylko w racjonalnej cenie. Ford Mondeo jest fajny, ale za mały- Vignale ma tylko bagażnik wielkości typowych kombi, czyli około 450l. Ja szukam czegoś z 550-650l.

20 Ostatnio edytowany przez AloneWolf90 (2018-07-17 11:17:41)

S-max jest na bazie mondeo zbudowany. smile Ale do Twoich zastosowań to faktycznie dobry wybór. smile Dobrze się prowadzi jest komfortowy i miarę niezawodny. smile Pamiętaj jednak, że im wyższe auto tym więcej będzie palić. wink Jeżeli Ci to nie przeszkadza to powinnaś być zadowolona. smile Życzę udanego zakupu. smile

Blackie to ja nie rozumiem czemu w ogóle na początku pisałaś o kii picanto. big_smile To auto ma cale objętość 2000l. big_smile

21 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-07-17 11:39:22)

AloneWolf90 napisał/a:

S-max jest na bazie mondeo zbudowany. smile Ale do Twoich zastosowań to faktycznie dobry wybór. smile Dobrze się prowadzi jest komfortowy i miarę niezawodny. smile Pamiętaj jednak, że im wyższe auto tym więcej będzie palić. wink Jeżeli Ci to nie przeszkadza to powinnaś być zadowolona. smile Życzę udanego zakupu. smile

Blackie to ja nie rozumiem czemu w ogóle na początku pisałaś o kii picanto. big_smile To auto ma cale objętość 2000l. big_smile

Bo jestem głupia i instynktownie szukam taniej opcji big_smile

Napisz więcej jak użyli Mondeo by zbudować X Max. Inne silniki, inna liczba siedzień???

22

jak duży bagażnik potrzebujesz?
https://i.wpimg.pl/960x660/f5.pudelek.pl/daa4a0ec72e8f5416c10c209562006e1d92b8f7f.jpg

23

Beyondblackie napisał/a:

Skłaniam się w stronę Forda S Max,  bo tam jest najwięcej przestrzeni bagażnikowej. Ford Mondeo, nawet w wersji estate, nie jest w stanie zagwarantować ponad 2000 l pojemności.

My tu naprawdę rozmawiamy o samochodzie wielkości furgonetki, tylko w racjonalnej cenie. Ford Mondeo jest fajny, ale za mały- Vignale ma tylko bagażnik wielkości typowych kombi, czyli około 450l. Ja szukam czegoś z 550-650l.

Miałaś A3 i ci wystarczało.
Teraz krowa wielkości Mondeo jest za mała, ok. Ale mondeo ma bagażnik nie 450, a 488 l. Vignale to już 700. I to wszystko przy rozłożonych siedzeniach. Jak złożysz, to odpowiednio 1500 i 2200.
Ale ja nie namawiałem cię do Focusa, ani Mondeo, a stwierdziłem że silnik TDCi który jest w fordzie jest dobrze wykonany. Skoro rozważałaś Kuga, wziąłbym Kuga. Po prostu jednym fordem zrobiłem 350kkm, drugim na razie 220kkm bez większych napraw. Na tych prawie 600kkm w dwóch autach wymieniłem jakiś dings za stówkę i dwa razy robiłem klimę. Poza tym paliwo, olej, klocki. I spalanie poniżej 6l przy normalnej jeździe.

24

Nie kupiłam Audi, Misiek kupił.

Potem się jednak zainteresowałam samochodami i pogadałam z chłopakami z garażów w mieście (jeden Forda, jeden rekonstrukcja starych samochodów) i zaczęłam myśleć co kupić.

25

Beyondblackie napisał/a:
AloneWolf90 napisał/a:

Bo jestem głupia i instynktownie szukam taniej opcji big_smile

Napisz więcej jak użyli Mondeo by zbudować X Max. Inne silniki, inna liczba siedzień???

Każdy samochód jest zbudowany z różnych części jak z klocków lego. Żadna generacja i żaden model nie jest budowany od podstaw zwykle. Czasami w aucie VW, Forda i innych masz te same części, blachy, które zostały użyte w dużo starszych autach i potem wykorzystuję się je przy budowie nowych. Jednak robi się na tyle umiejętnie by klient widział różnice i zwykle zmienia się wszystkie cześci, które widać, jak błotniki drzwi, maska, światła itp.

Ford S-max był zawsze budowany na płycie podłogowej Mondego, pierwsza generacja S-max bazowała na 4 generacji mondeo, a druga bazuję na najnowszej odmianie. Tak samochody mają wspólne silniki, płytę podłogową i skrzynię Biegów, pierwsza generacja S-max miała nawet deskę i wnętrze z mondeo mk4. Samochody różnią się jednak fotelami i zabudową bagażnika. W uproszczeniu S-max to takie podwyższone kombi mondeo, oczywiście ze zmienionym grillem, budą i kanapą z tyłu i bagażnikiem...

26

Alone Wolf, ja to wiem.

Co nie znaczy, że to marny samochód.

27 Ostatnio edytowany przez Beyondblackie (2018-07-18 11:39:21)

No, to trochę się zorientowałam. Poszłam wczoraj do salonu Forda i w sumie finanse nie są złe. Ford Grand Turneo Connect Titanium, 120PS Diesel, 7 siedzeń to 25.000 funtów smile Rozłożone na raty, tylko 340 na miesiąc, zakładając, że wyłożymy na dzień dobry pięć tysięcy. I auto ma wszystkie możliwe dodatki: automatyczną klimatyzację, podgrzewane siedzenia, system nawigacji, a nawet asystent parkowania i system stereo big_smile OK, jest zbudowany na platformie vana, ale kogo to obchodzi z 1.6 silnikiem diesel i 54mpg.

Happy days.

28 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-07-18 12:28:58)

Beyondblackie napisał/a:

No, to trochę się zorientowałam. Poszłam wczoraj do salonu Forda i w sumie finanse nie są złe. Ford Grantourco Titanium, 120PS Diesel, 7 siedzeń to 25.000 funtów smile Rozłożone na raty, tylko 340 na miesiąc, zakładając, że wyłożymy na dzień dobry pięć tysięcy. I auto ma wszystkie możliwe dodatki: automatyczną klimatyzację, podgrzewane siedzenia, system nawigacji, a nawet asystent parkowania i system stereo big_smile

Happy days.

To wy kupujecie nowe auto z salonu ?  A orientowałaś się po ile stoi Skoda Octavia lub Superb ? Te auta mają gigantyczne bagażniki. Fordy chowają się przy nich.
Masz tutaj test wielkości bagażników. Pamiętaj, że producenci często zawyżają litraż bagażników.

Wpisz sobie na stronie Wybór kierowców - Rzeczywista pojemność bagażnika – ZESTAWIENIE

wklejanie linków na forum jest niezgodne z regulaminem

29

Skoda Octavia nigdy nie będzie tak przestronna jak Ford Turneo, ponieważ Turneo, jak pisałam wyżej, jest zbudowany na platformie vana. Praktycznie jak usuniesz lub złożysz pięć siedzeń z tyłu, to jest van. Czyli praktyczny samochód do przewożenia mebli, kijów golfowych, nart, masywnego bagażu i mokrych, ubrudzonych psów. A przy tym nie pali za dużo paliwa.

30 Ostatnio edytowany przez Mordimer (2018-07-18 11:48:43)

Beyondblackie napisał/a:

Skoda Octavia nigdy nie będzie tak przestronna jak Ford Turneo, ponieważ Turneo, jak pisałam wyżej, jest zbudowany na platformie vana. Praktycznie jak usuniesz lub złożysz pięć siedzeń z tyłu, to jest van. Czyli praktyczny samochód do przewożenia mebli, kijów golfowych, nart, masywnego bagażu i mokrych, ubrudzonych psów. A przy tym nie pali za dużo paliwa.

To wy szukacie Vana ?
Który Turneo bo są trzy odmiany ?  Connect, Custom czy Courier ?

31

My szukamy bardzo dużego samochodu, który w ciągu tygodnia robi za normalne auto "do pracy i z pracy", a w weekend i wakacje przenosi kije golfowe, rowery, psa, bagaż i okazjonalnie meble (kupujemy antyki na aukcjach). Z tego co obczaiłam Ford Grand Turneo Connect jest najlepszym mpv w tej klasie. Bagażnik, po złożeniu siedzeń to 2 METRY!

32

Beyondblackie napisał/a:

My szukamy bardzo dużego samochodu, który w ciągu tygodnia robi za normalne auto "do pracy i z pracy", a w weekend i wakacje przenosi kije golfowe, rowery, psa, bagaż i okazjonalnie meble (kupujemy antyki na aukcjach). Z tego co obczaiłam Ford Grand Turneo Connect jest najlepszym mpv w tej klasie. Bagażnik, po złożeniu siedzeń to 2 METRY!

To nie lepiej zainteresować się Volkswagenem Caravelle ? Czy to musi być samochód z salonu ? Nie może być kilkulatek ?

33

Nie mam oporu kupić jakiegoś dwulatka z małym przebiegiem, ale przy cenie Turneo, ciężko się wykłócać. MPVs nie są popularne w UK, bo jakoś nie za bardzo eleganckie i wielkości krowy (z czym się nie zgodzę, bo Turneo jest prawie jak sportowy samochód z lat 40stych), w związku z tym cena jest adekwatna.

Jeżeli chodzi o Volkswagena, to spasuję. Nie potrzebuję autobusu. Mój facet musi jakoś parkować w mieście.

34 Ostatnio edytowany przez Mordimer (2018-07-18 12:14:01)

Widzę, że się napaliłaś na tego Forda więc dalsze rady są zbędne. W takim razie powodzenia.

PS. Dwulatek to prawie jak nówka. Czyli szukacie coś nowego. Mi chodziło o jakimś 8-10 latku. Dwa lata to tyle co nic.

35

Mordimer napisał/a:

Widzę, że się napaliłaś na tego Forda więc dalsze rady są zbędne. W takim razie powodzenia.

PS. Dwulatek to prawie jak nówka. Czyli szukacie coś nowego. Mi chodziło o jakimś 8-10 latku. Dwa lata to tyle co nic.

Nie kupiłabym niczego starszego niż trzy lata i 30 mili przebiegu. Nie sprzedam przecież czegoś takiego później.

36

Beyondblackie napisał/a:
Mordimer napisał/a:

Nie kupiłabym niczego starszego niż trzy lata i 30 mili przebiegu. Nie sprzedam przecież czegoś takiego później.

No tak. Zapomniałem, że mieszkasz na wyspach.

37

Mordimer napisał/a:

To nie lepiej zainteresować się Volkswagenem Caravelle ? Czy to musi być samochód z salonu ? Nie może być kilkulatek ?

Jeśli ich stać na auto salonowe, to po co pchać się w używane? VW są ładne, ale jak na swoje zalety zdecydowanie zbyt drogie. Od początku założeniem było że auto ma być najlepszym kompromisem pomiędzy jakością, pojemnością i ceną, a tu VW nie jest optymalnym wyborem, chyba że ktoś pracuje w VW w Wolfsburgu i ma rabat pracowniczy smile

38 Ostatnio edytowany przez troll (2018-07-18 12:34:52)

Mordimer napisał/a:

Dwulatek to prawie jak nówka. Czyli szukacie coś nowego. Mi chodziło o jakimś 8-10 latku. Dwa lata to tyle co nic.

8-10 lat to super opcja w Polsce. W krajach gdzie się normalnie zarabia wynajęcie kanału to 10€ za godzinę, a zlecenie naprawy to od setki w górę. Do tego ekooplaty za diesla euro 4 czy 5 to kolejne setki. W takich warunkach dziesięciolatek jest za drogi. Taniej wychodzą raty za nówkę z salonu.

39 Ostatnio edytowany przez Mordimer (2018-07-24 13:59:55)

Beyondblackie napisał/a:
Mordimer napisał/a:

Hej Beyondblackie. Odświeżę wątek. A interesowałaś się Dacią Dokker ? Samochody Dacia to najtańsze auta na rynku albo jedne z najtańszych. Koszty utrzymania również niskie. Skoro będziesz wozić różne rzeczy i psa to będzie jak znalazł smile

40

Patrzyłam na Dacię i wygląda bardzo jak Fiat Doblo, czyli ...jak van, ale taki zupełnie bez stylu i tylko z pięcioma siedzeniami. Poza tym ma silnik tylko 1.6 max, co może być problemem. Wykończenie też nie jest jakieś powalające. OK, jest bardzo tania, więc się nie dziwię, ale w porównaniu z Fordem S Max albo Fordem Turneo, to rozczarowuje hmm Poza tym nie jest dostępna w UK.

Posty [ 40 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jaki nowy samochód?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024