Czy powinnam się obwiniać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy powinnam się obwiniać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1 Ostatnio edytowany przez Czarna_Owca (2018-07-05 17:17:04)

Temat: Czy powinnam się obwiniać?

Witam

Jestem osobą, która większość swojego czasu spędza w domu , ponieważ zbytnio nie wykazuje chęci chodzenia np. na imprezy i tego typu podobne zabawy. Od dzieciństwa mam trudności z nawiązywaniem kontaktów. Każde spotkanie z kimś nowym wywołuje u mnie silny stres. Gdy mam się z kimś spotkać całkowicie nie mam apetytu , ponieważ ciągle tylko myślę o spotkaniu. Inni sadzą, że jestem małomówna jednakże tak jest tylko w towarzystwie nowo poznanych osób. Nie wiem wtedy co mam mówić. Kiedy jednak ktoś poznaje mnie bliżej mówi co innego. Trudno mi jest się otworzyć i zaufać, ale kiedy już jestem pewna osoby to inni biorą mnie nawet za gadułę. Mam też niską samoocenę.

Gdzieś z dwa miesiące temu porzucił mnie facet , którego znałam pół roku , a byliśmy razem przez 3 miesiące. Zerwał ze mną bo spodziewał się, że jestem inną osobą niż za jaką mnie brał na początku. Powiedział, że on jest osobą, którą kręcą różnorodne zabawy i lubi spędzać czas z aktywnymi ludźmi. Byłam z nim szczera od pierwszych rozmów i wiedział o moich blokadach co do ludzi jednakże pamiętam ,że też mówił o sobie jako o domatorze. Powiedział, że nie ma znajomych i praktycznie cały czas spędza w domu.  Nigdy nie usłyszałam od niego , że chodzi na imprezy. Można powiedzieć, że ta relacja była pełna smutku. Zanim go poznałam byłam osobą cieszącą się z życia. Rozwijałam swoje pasje i dbałam o kontaktu z przyjaciółmi oraz rodziną. Nim się obejrzałam zaczęłam patrzeć na świat tak jak on czyli czarno-biało. Słyszałam często od niego, że chciałby umrzeć , beze by umarł itp. Uzależniłam się od niego całkowicie i nie widziałam niczego poza tym , aby mu pomóc. Mówił o sobie źle odkąd go poznałam czyli , że jest najgorszy itd. Bywały czasy, że podczas rozmów z nim się śmiałam i ogólnie było miło. Był kochany , troskliwy , ale więcej było tych dramatycznych okresów. Przez kilka dni było dobrze i był wesoły a następnego dnia słyszałam , że życie jest beznadziejne. Kaleczył się. Spotkaliśmy się pierwszy raz po 2 miesiącach i od tamtego spotkania zostaliśmy razem. Spotykaliśmy się prawie co każdy weekend. Kiedy zabrał mnie do rodziny ujawniły się moje słabości i pod wpływem silnych emocji miewałam wahania nastroju itp. po tym wszystkim ze mną zerwał.

Nie powiedział mi o swoich potrzebach. Gdybym wiedziała, że ma takie to chciałabym coś z tym zrobić. Chociażby zacząć uczęszczać na terapię i próbować pokonać moje problemy z nawiązywaniem kontaktów. Zacząć chodzić z nim na te imprezy.. Co prawda martwił się o mnie a ja go odpychałam podczas tego wyjazdu do rodziny , ale czułam , że moja psychika pogorszyła się przez te jego negatywną aurą jaką wprowadzał do mojego życia. Jak już byliśmy razem wróciły do mnie myśli samobójcze, okaleczałam się bo czułam , że nie jestem wystarczająca choć nigdy nie dał mi do tego powodów, ale nie raz podczas weekendów dziwnie się zachowywał i kiedy się pytałam co się stało to odpowiadał, że sam nie wie. Ja i on mieliśmy niską samoocenę. On jak i ja swoje oschlejsze zachowania braliśmy za jako coś złego , że tamta osoba z naszej winy tak się zachowuje.

Po tym wszystkim usłyszałam , że on potrzebuje kogoś kto go pociągnie ku górze.. czy to była toksyczna relacja?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy powinnam się obwiniać?

Czarna owca , można wiedzieć ile masz lat ?

3

Oboje macie problemy z psychiką.

Myślę, że powinnaś zająć się swoim zdrowiem, iść do psychiatry/psychologa. Potrzebujesz tego, bo jak widać, nie radzisz sobie ze swoim życiem.

Twój stan zapewne pogorszył związek z tym chłopakiem. Nie baw się w jego terapeutę. Priorytetem dla Ciebie jest Twoje własne zdrowie. Na związki przyjdzie czas, jak poczujesz się lepiej.

4

MałaMi91 napisał/a:

Mam 18 lat

5

Czarna_Owca napisał/a:
MałaMi91 napisał/a:

Mam 18 lat

Jakie masz relacje z rodzicami, nie widzą, co się z Tobą dzieje?

6

Cyngli napisał/a:

Oboje macie problemy z psychiką.

Myślę, że powinnaś zająć się swoim zdrowiem, iść do psychiatry/psychologa. Potrzebujesz tego, bo jak widać, nie radzisz sobie ze swoim życiem.

Twój stan zapewne pogorszył związek z tym chłopakiem. Nie baw się w jego terapeutę. Priorytetem dla Ciebie jest Twoje własne zdrowie. Na związki przyjdzie czas, jak poczujesz się lepiej.

W tamtym roku zaczęłam ciężko nad sobą pracować i stałam się bardziej otwarta do ludzi niż wcześniej. Dużo częściej chodziłam uśmiechnięta. Rodzina mnie chwaliła , że się zmieniłam na lepsze bo kiedyś to całymi dniami spędzałam czas w swoim pokoju izolując się od innych. Wzięłam się za aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie. Zniknęły myśli samobójcze i byłam czysta od okaleczania. Poczułam , że żyję i chce przede wszystkim żyć , ale ta relacja spowodowała nawrót tego jaka byłam wcześniej przed tą pracą nad sobą bo przestałam inwestować w siebie i zakochana nie widziałam świata poza nim.

7

Cyngli napisał/a:
Czarna_Owca napisał/a:
MałaMi91 napisał/a:

Mam 18 lat

Jakie masz relacje z rodzicami, nie widzą, co się z Tobą dzieje?

Relacje z rodzicami mam dobre ,ale oni są po rozwodzie a rozwiedli się kiedy miałam 7 lat. Podczas tych wszystkich dotychczasowych lat widziałam mnóstwo kłótni po alkoholu, grożenie sobie nożem, próby samobójcze mojej mamy, dostawałam od niej kiedyś wiadomości , że jej nie kochamy (czyli ja i mój brat) mówiła , że się zabije i ogólnie to jest wszystko skomplikowane , lecz teraz to tylko przeszłość.. można powiedzieć, że to niebo a ziemia z tym co kiedyś było.

8

Potrzebujesz terapii.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy powinnam się obwiniać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024