Cześć dziewczyny.
Mam problem ze swoją cerą. Trądziku prawie nie ma, raz na jakiś czas robi mi się taka bulwa, która wychodzi ale to naprawdę rzadko. A tak to pojawiają się takie jakby puste krosteczki, które podczas nocy schodzą. Cera świeci się na czole, policzkach i nosie, jednak kosmetyki do cery tłustej działają na mnie źle - twarz staje się wręcz przesuszona.
Jakich kosmetyków powinnam używać? Do cery normalnej i mieszanej? Czy może do cery suchej i wrażliwej? A może dalej zostać przy kosmetykach do cery tłustej...? Zależy mi na tym żeby nadal utrzymać twarz w dobrym stanie bez wyprysków.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź .
1 2010-04-30 21:14:46 Ostatnio edytowany przez mamba (2010-04-30 21:15:29)
Z tego co piszesz, masz cerę mieszaną. Charakteryzuje się ona tym, że "świeci" się w tzw. strefie T (czoło, nos, broda). Używaj kosmetyków do cery mieszanej i suchej (potrzebuje ona odpowiedniego nawilżenia). Stosuj toniki bezalkoholowe, do zmywania makijażu używaj mleczka albo żelu i unikaj "twardej" wody.
Oscar Wilde
Dzięki za odpowiedź .
A z tą wodą to fakt, muszę używać wody termalnej w sprayu, bo jak myję buzię taką wodą z kranu to zaraz mam podrażnienia.
Tylko uwaga na niektóre wody - ja po wodzie termalnej avene miałam twarz niemalże spaloną. Miałam takie czerwone plamy, jakbym przypaliła się żelazkiem i w następne dni zeszła mi skóra z tych miejsc. Ale co zdarzyło się mojej wrażliwej skórze, nie musi stać się tobie Zrób sobie najpierw jakiś test w mniejszym miejscu.
Mi pomógł żel nivea regularnie stosowany 2x dziennie.
Tylko uwaga na niektóre wody - ja po wodzie termalnej avene miałam twarz niemalże spaloną. Miałam takie czerwone plamy, jakbym przypaliła się żelazkiem i w następne dni zeszła mi skóra z tych miejsc. Ale co zdarzyło się mojej wrażliwej skórze, nie musi stać się tobie
Zrób sobie najpierw jakiś test w mniejszym miejscu.
To masakra.
Ja używałam tylko jednej, z Ivostinu. I powiem szczerze, że jest naprawdę fajna.
7 2010-06-25 16:18:55 Ostatnio edytowany przez koska (2010-06-25 16:26:41)
ja mam podobny problem, tylko mam trochę więcej krostek i wągrów i tak samo "świece" sie. nie wiem jak mam sie tego pozbyć. trwa to już dość długo, chyba od końca podstawówki. stosowałam już dużo rożnych środków i kosmetyków i leków i nic. Nie stać mnie na zabiegi kosmetyczne i na drogie kosmetyki, możecie polecić mi jakieś tańsze i skuteczne. słyszałam że dobry jest fluid mineralny matujący, ale nie stosowałam.
a jeszcze jedno czy może mi sie skóra świecić od tego że mam włosy przetłuszczone??
bo mi sie strasznie szybko przetłuszczają na drugi dzień już są troche przetłuszczone. w dzień umycia skóre mam nawet mało świecącą.
jak się malować z taką cerą?? i jak o nią dbać
Ja niestety, a może stety mam mieszaną skórę i wiem jak to jest z tym świeceniem. Moja kosmetyczka poleciła mi stosowanie kremów z kwasem hialuronowym dla cery mieszanej, dodatkowo nawilżać organizm od wewnątrz. Kupiłam sobie rewelacyjne tabletki, niedrogie a bardzo skuteczne, relastan. Jak się maluję to po wchłonięciu kremu nakładam podkład, później matuję pudrem mineralnym i nakładam puder brązujący i naprawdę się długo nie świecę. W ciągu dnia stosuję chusteczki matujące inglot, które pięknie wchłania sebum. Skóra pod oczami jest sucha i szybko powstają zmarszczki. Relastan fajnie je wygładził :-)
hm... mam podobny problem ja z kolei używam kremu AA nawilżająco- normalizującego. jest w porządku, z pewnością lepszy niż do cery tłustej i wgl ale czy jest skuteczny na 100 proc?? nie powiedziałabym. ale każdy chyba indywidualnie sobie raczej dobiera
10 2013-05-24 15:04:48 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-05-24 15:06:43)
znalazłam stronke a artykulem o typach skor, jak dalej nie wiesz, to sobie poczytaj może link usunięty ja doskonale wiem, że mam suchą i naczynkową, ale to wcale nie ułatwia życia
Wstawianie linków do stron internetowych, adresów stron jest sprzeczne z regulaminem forum.
Cześć dziewczyny.
Mam problem ze swoją cerą. Trądziku prawie nie ma, raz na jakiś czas robi mi się taka bulwa, która wychodzi ale to naprawdę rzadko. A tak to pojawiają się takie jakby puste krosteczki, które podczas nocy schodzą. Cera świeci się na czole, policzkach i nosie, jednak kosmetyki do cery tłustej działają na mnie źle - twarz staje się wręcz przesuszona.
Jakich kosmetyków powinnam używać? Do cery normalnej i mieszanej? Czy może do cery suchej i wrażliwej? A może dalej zostać przy kosmetykach do cery tłustej...? Zależy mi na tym żeby nadal utrzymać twarz w dobrym stanie bez wyprysków.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
mam ten sam problem co Ty i chyba wlasnie go rozwiazuje powoli to cera mieszana.. jestem wierna firmie Ziaja i nie żaluje. uzywam: mleczka ogórkowego do demakijażu (cera mieszana), potem przemywam twarz tonikiem rumiankowym (kazdy rodzaj cery) i mi bardzo odswieza to skórę, a na koniec nakladam lekki nawilżający krem ogórkowy (cera mieszana), ktory ani nie wysusza ani nie powoduje świecenia - jestem zadowolona
a ceny sa śmieszne
Skoro forumowiczki stwierdziły, że masz cerę mieszaną, musisz używać kosmetyków dedykowanych właśnie dla takiej cery. Polecić Ci mogę krem balansujący. Przywraca równowagę skórze mieszanej.
u mnie cera jest strasznie przesuszona, muszę nawilązających kosmetyków uzywać, stosuje dermaveel i czasami w torebce mam jeszcze zwykły krem nivea ale to już na wszelki wypadek.
Kiedyś miałam mieszaną i wcześniej tłustą to mi nie raz makijaż potrafił się rozpłynąć.. nigdy nie dogodzi zawsze cos trzeba bedzie majstrowac przy skórze
14 2015-09-07 19:42:58 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2015-09-25 12:05:49)
Ja aby nawilżyć moją skórę (też mam problem z przesuszoną) stosuję zazwyczaj ten kosmetyk - [tu był niedozwolony link] - podoba mi się, bo jest delikatny, tak fajnie delikatnie odświeżający.