Niegrzeczne dziecko i moj partner - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Niegrzeczne dziecko i moj partner

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 16 ]

1 Ostatnio edytowany przez Olinka (2018-06-13 23:41:44)

Temat: Niegrzeczne dziecko i moj partner

Witam jestem od ponad roku w zwiazku z partnerem ktoremu urodzilam synka ktory ma juz ponad 3 mies i jest moj syn z wczesniejszego zwiazku w grudniu skonczy 7 lat problem jest tego typu iz moj syn jest niegrzeczny buntuje sie nie slucha mnie ani mojego partnera z ojcem swoim ma rzadki kontakt. Ale najbardziej chodzi mi o to ze terazniejszy chlopak ma dosc mojego syna  czesto sie o to klocimy, co robic?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Niegrzeczne dziecko i moj partner

opisz sytuacje w jakich dziecko jest niegrzeczne, bo dla każdego "niegrzeczne" to znaczy co innego.

3

Być może dziecko zwraca na siebie uwagę, bo jesteś zajęta z nowym partnerem nowym dzieckiem.

4 Ostatnio edytowany przez Jovanna (2018-06-13 22:37:13)

Współczuje Twojemu dziecku. Masz do niego bardzo roszczeniową postawe. Oceniasz jako niegrzeczne. Przerzucasz całą odpowiedzialność za jego zachowanie na niego. To nie jest dorosła osoba, zdajesz sibie z tego sprawę? Że ma 7 lat? Że nie ma przy nim taty? Wiesz, że ma tylko Ciebie, a Ty jesteś wiecznie zawiedziona jego zachowanien. Że sobie z tym nie radzi? Że mamusia ma nowego partnera? Że pojawił się braciszek, co dla dzieci jest dużym stresem- boja sie, ze pojda w odstawke, i faktycznie chwilowo tak jest, bo noworodki są bardzo absorbujace. Dawniej mama miala wiecej czasu, a teraz musi nakarmic malego bo placze, przewinac, ogarnac, a wczesniej przeciez w ko kretnych momentach mama zawsze byla. Dzieciak boi sie, ze przestaniesz go kochac, a ojca juz stracil. Do tego, 7 latek wciaz uczy sie radzic sobie z emocjami. Nie ma w Tobie, zadnego wsparcia. Poprostu oceniasz go swoja dorosla miara. Ma wiedziec jak sie zachowywac, bo tak. Bo mu powiedzialas, ze tak ma byc i tyle. Dostosuj sie mlody, albo gin jako niegrzeczny. Twoje dziecko przez to bycie "niegrzecznym" odreagowuje stresy, z ktorymi sobie nie radzi. Probuje zwrocic Twoja uwage na siebie. Pomoz mu do jasnej cholery, ucz go jak radzic sobie z emocjami i nie pozwol mu czuc, ze Cie traci. Wspieraj. Badz matka.Wychowujesz dziecko, przygotowujesz go do bycia doroslym. Jesli nie wiesz jak sie do tego zabrac idz do poradni psychologiczno - pedagogicznej, czy poradz sie jakiegos pedagoga. A swojego partnera postaw do pionu nastepnym razem, jak bedzie czepial sie Teojego dziecka. Chlopak to slyszy i czuje. Chcesz, zeby czul sie odrzucony? Chcesz wychowac osobe pelna kompleksow i emocjonalna amebe? Nie wystarczy, że ojciec go odrzucil (nie utrzymuje wystarczająco kontaktu). Obecny facet niech też go gnębi. Na pewno zadziała to pozytywnie na jego rozwój!!! Twoj partner zamiast sie z Toba kłocic, powinien przejąc role ojca i troche wesprzeć dzieciaka jak mężczyzna. Twoj syn, pewnie czuje się przy nim jak kula u nogi - "nowy partner mamy pewnie, by chcial, żeby ona nie miala wczesniej dzieci, żeby mnie tu nie było". Pokaz swojemu synowi jak sie zachowywac, wspieraj i nagradzaj jego dobre zachowania, tlumacz, kochaj, i bierz udział w jego emocjonalnym rozwoju. O ile to mozliwe, olewaj jego negatywne zachowania - pokaz mu, ze jestes zawiedziona, ale nie dawaj mu swojej uwagi i nie gnęb. Bedzie wiedzial, ze jedynie pozytywnym zachowaniem, bedzie mogl zdobyc Twoja uwage i uznanie. Stwarzaj mu mozliwosci pozytywnego wykazania sie i nagradzaj. Badz konsekwetna, wczesniej wyznaczaj granice jak ma sie zachowywac. Dawaj mu wyzwania (jak ma sie zachowywac) i motywuj malymi nagrodami, niespodziankami. Powiedz, ze to challange. Zrob zabawe. I wytrwaj. Wspieranie pozytywnych zachowan z czasem sie oplaci. Możesz poszukać bajek terapeutycznych dotyczacych jego problemow. Zagospodaruj mu troche czas wolny. Hobby, sport. Naucz go pozbywać sie negatywnych emocji w pozytywny sposob. I zrozum, za jego negatywne zachowania odpowiadasz również Ty. On ma jedynie 7 lat. Naucz go być człowiekiem. To Ty jesteś dorosla. Nie on. Nic dziwnego, że: brak ojca, nowy nieprzychylny partner mamy, nowy braciszek i zawiedziona mama to nie jego świat. To nie są problemy, które 7latek zrozumie ot tak i sam sobie z nimi poradzi.

5

angelikabrzezinska299 napisał/a:

Witam jestem od ponad roku w zwiazku z partnerem ktoremu urodzilam synka ktory ma juz ponad 3 mies i jest moj syn z wczesniejszego zwiazku w grudniu sknczy 7 lat problem jest tego typu iz moj syn jest nie grzeczny byntuje sie nie slucha mnie ani mojego partnera z ojcem swoim ma rzadki kontakt. Ale najbardziej chodzi mi o to ze terazniejszy chlopak ma dosc mojego syna  czesto sie o to klucimy co robic?

A może Twój syn jest zazdrosny o przyrodniego braciszka? może Twój partner mu dokucza kiedy Ty tego nie widzisz.Musisz z synem porozmawiać i dowiedzieć się dlaczego tak się zachowuje,jeśli nie okażesz mu swojego nim zainteresowania będzie coraz gorzej.Zresztą z  tym powinnaś się liczyć rodząc drugie dziecko, syn czuje się  niepotrzebny,opuszczony,przecież to jeszcze też jest dziecko i to Twoje  dziecko. Porozmawiaj z nim bez świadków, wtedy dowiesz się prawdy, przecież on też potrzebuj przytulenia,pocieszenia jak i rozmowy,zainteresowania,to za małe dziecko aby rozumiało co się wokół niego dzieje.

6 Ostatnio edytowany przez Jovanna (2018-06-13 22:39:42)

natolinka napisał/a:

Musisz z synem porozmawiać i dowiedzieć się dlaczego tak się zachowuje [...]

Rozmowa jak sie czuje, gdy .... - tak.
Pytanie: dlaczego tak sie zachowujesz? - nie.

7 latek nie bedzie w stanie okreslic, dlaczego tak sie zachowuje. Nie jest swiadomy swoich emocji, moze nie umiec okreslic dlaczego tak, a nie inaczej postepuje. Nie wie nawet, co jest problemem - poprostu w określonych sytuacjach jest mu przykro, smutno, czuje siś gorszy lub zły. Do tego, takie pytanie znowu wrzuci go w poczucie winy - że robi źle, że mama jest nim zawiedziona. Na dzieciece mozesz to sobie przetlumaczyc tak: "dlaczego caly czas robisz mi zawod synu?" = pretensje, dlaczego nie jesteś dobrym synem? Dlaczego jesteś zlym synem?

7

Już sam tytuł postu bije w oczy.
'Nie' z przymiotnikami piszemy łącznie.

Tutaj psycholog rodzinny byłby wskazany, pod każdym zachowaniem kryje się przyczyna którą nie łatwo jest znaleźć.
Tym bardziej że sytuacja zmiany partnerów zawsze niezwykle destruktywnie działa na psychikę młodego dziecka.
Jest on ostatnią osobą jaką można obwiniać za jego zachowanie.
Silna rodzina to silne emocjonalnie i mentalnie dzieci, rozwód to pożoga.

Twoje szczere rozmowy z synem, wieczorami gdy nic nie rozprasza będą nieocenione. Niech wyleje z siebie wszystko co go boli a Ty bądź cierpliwa i wspierająca.
Pamiętaj że te dwa maluchy to cały Twój świat i całe Twoje Serce jako ich Matki. Choćby jak było trudno musisz trwać i zawsze stawiaj ich przed jakimkolwiek partnerem.

8

Sytuacja, w jakiej znalazł się Twój syn, jest dla niego bardzo trudna. Nie dość, że pojawił się w Waszym domu nowy mężczyzna, co już może burzyć jego poczucie bezpieczeństwa, to jeszcze malutkie dziecko, które niewątpliwie absorbuje tak Twoją, jak i partnera uwagę. Mało tego, to dziecko jest Wasze wspólne, więc syn może mieć poczucie, nawet niekoniecznie uświadomione, że znajduje się w gorszym położeniu, bo ma tylko Ciebie. Naprawdę nie dziwi mnie, że siedmiolatek czuje się w tym wszystkim zagubiony i sprawia problemy.
Ten mechanizm jest zresztą bardzo prosty - jego zachowanie to wołanie o uwagę. Ono tak reaguje zupełnie naturalnie, ale to Wy jesteście dorośli i to Wy powinniście wiedzieć, że trzeba mu poświęcić mnóstwo swojego czasu i uwagi, by od nowa zbudować to mocno zachwiane poczucie bezpieczeństwa.

Twój partner ma dość Twojego syna, ale czy zrobił cokolwiek, oprócz stawiania wymagań, aby się do dziecka zbliżyć? Czy je akceptuje, czy traktuje jak zło konieczne, jak coś, co kiedy wiązał się z Tobą, musiał przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza?

Opisz może jak wygląda Wasz dzień, Wasz/Twój czas spędzony z synem. Czy jesteś pewna, że dziecko czuje się kochane, potrzebne, ma pewność, że bez względu na to jak się zachowuje, to w Twoich uczuciach to niczego nie zmienia? Pozwolę sobie wysunąć nieśmiały wniosek, że chyba nie bardzo.

Pytasz co robić - odpowiadam, że dać dziecku to, czego potrzebuje, czyli ciepły ton głosu, cierpliwość, przytulenie, uwagę. Ono musi czuć, a nie tylko o tym słuchać, że jest bezwarunkowo kochane, że nikt i nic mu nie zagraża, a jego pozycja w Waszym domu jest stała bez względu na okoliczności. Zapewniam, że i jego zachowanie ulegnie wówczas diametralnej zmianie.

9

ma dość Twojego syna? A co on sobie wyobrażał wiążąc się z kobietą z dzieckiem. I co Ty sobie wyobrazalas?
Obawiam sie, ze Twój syn moze czuc się w tej rodzinie niczym piąte kolo u wozu. Twój nowy chłopak go nie lubi, lubi Ciebie i wasze dziecko, Ty lubisz nowego chłopaka i jesteś skupiona na waszym wspólnym bejbiku. A kto lubi jego? Kto daje mu to odczuć?  Ze jest ważny, potrzebny, mądry, dobry, kochany?
Też uważam, ze problem jest z powodu tego, iz dziecko czuje się niepewnie w tej rodzinie a nawet odstawione na boczny tor. Dla niego podział sił jest taki - Ty, nowy chłopak i wasze dziecko a z drugiej strony - on sam ze swoimi uczuciami i emocjami. Gdyby choć ojca miał... Ale jego własny ojciec  nie poświęca mu zadnej uwagi. A Ty? Ty sprawiasz wrażenie, ze  bardziej przejmujesz się tym, ze Twój chłopak jest niezadowolony...

10

Bardzo mądre spostrzeżenia tu padły. 
Dziecko próbuje na siebie zwrócić uwagę.  I robi to tak jak potrafi. sad

Szkoda dzieciaka.

11

A ty jesteś grzeczną matką?
Czy raczej taką dla której najważniejsze jest utrzymanie konkubenta nawet kosztem syna.
Z twojego postu aż bije że syn ci przeszkadza i najlepiej byłoby się go pozbyć.
Nie znam żadnych niegrzecznych dzieci które byłyby otoczone miłością i opieką.
Niegrzeczne dzieci są niegrzeczne bo chcą na siebie zwrócić uwagę swoich rodziców.
Nie potrafią tego zrobić inaczej. Niestety nie rozumieją że im bardziej są niegrzeczne tym większą niechęć czuje do nich rodzic.
Na twoim miejscu po prosiłabym o pomoc w opiekę społeczną. Założę się że i tak z niej korzystasz w celu wyciągania różnych danin. Poproś więc o pomoc. Może oni znajdą rozwiązanie.

12

adiaphora napisał/a:

A Ty? Ty sprawiasz wrażenie, ze  bardziej przejmujesz się tym, ze Twój chłopak jest niezadowolony...

Brutalne, ale prawdziwe. Niestety.
Zwróciłam uwagę, że w tym wszystkim padła taka kolejność: niegrzeczne dziecko -> denerwujący się partner -> kłótnie. Dla mnie wygląda to tak, jakby dziecko w tym wszystkim było najmniej ważne, pomimo że to ono jest ofiarą zaistniałej sytuacji.

pannapanna napisał/a:

Niestety nie rozumieją że im bardziej są niegrzeczne tym większą niechęć czuje do nich rodzic.

Mądry rodzic, kiedy widzi, że dziecko, zwłaszcza małe, bo okres nastoletni mimo wszystko rządzi się nieco innymi prawami, zaczyna sprawiać kłopoty, najpierw przyjrzy się sobie.

Biedny maluch. W sumie mój mąż ma córkę. Nastolatkę, czasami daje nam do wiwatu.  Z drugiej strony to nastolatka, taki wiek. W życiu nie przyszło mi by do głowy że dziecko mi w czymś zawadza. To wy jesteście dorośli, to wy macie ustawić stosunki w rodzinie. A nie stary chłop się focha na 7-letniego dzieciaka. To żałosne.

14

Olinka napisał/a:
pannapanna napisał/a:

Niestety nie rozumieją że im bardziej są niegrzeczne tym większą niechęć czuje do nich rodzic.

Mądry rodzic, kiedy widzi, że dziecko, zwłaszcza małe, bo okres nastoletni mimo wszystko rządzi się nieco innymi prawami, zaczyna sprawiać kłopoty, najpierw przyjrzy się sobie.

Z założenia nie piszę tu o kochających matkach, bo te wiedzą co robić jak dzieco jest niegrzeczne i na pewno nie stawiają na pierwszym miejscu konkubenta...
Piszę o rodzicach, którzy mają dzieci w tak głębokim poważaniu że dziecka jedyna szansą na uwagę jest rozrabianie. Te matki naprawdę nie lubią swoich dzieci i z czasem nie lubią ich bardziej i bardziej.

15

angelikabrzezinska299 napisał/a:

Witam jestem od ponad roku w zwiazku z partnerem ktoremu urodzilam synka ktory ma juz ponad 3 mies i jest moj syn z wczesniejszego zwiazku w grudniu skonczy 7 lat problem jest tego typu iz moj syn jest niegrzeczny buntuje sie nie slucha mnie ani mojego partnera z ojcem swoim ma rzadki kontakt. Ale najbardziej chodzi mi o to ze terazniejszy chlopak ma dosc mojego syna  czesto sie o to klocimy, co robic?

Jedynaka należy przygotować na pojawienie się rodzeństwa, a i tak większość dzieci, na których do tej pory skupiona była uwaga rodziców, jest zazdrosna o "nowego" brata, czy siostrę i okazuje to w różny sposób, najczęściej brakiem dyscypliny. To oczywiste, że starsze dzieci walczą w taki sposób o uwagę.
Jeżeli ojciec Twojego starszego synka nie ma z nim dobrego kontaktu, to Ty dla niego jesteś jedynym rodzicem, opiekunem, opoką. Niestety, na samotnych matkach, ze względu na ich dzieci, spoczywa ogromna odpowiedzialność za dobór nowego partnera.
Tymczasem Ty nie zdążyłaś nawet dobrze poznać ojca swojego drugiego dziecka (jesteście razem ponad rok, a macie już 3 m-czne dziecko), a teraz masz problem z jego akceptacją Twojego starszego synka. On wiedział, że masz dziecko, Ty nie poczekałaś, żeby przekonać się jak będziecie funkcjonować najpierw we trójkę.
Nie pozostaje Ci nic innego, jak rozdwoić się teraz okazując bardzo dużo uwagi i miłości starszemu synkowi, opiekując się jednocześnie niemowlakiem, a Twój partner...cóż, albo pójdzie po rozum do głowy, albo pozwolisz zniszczyć dzieciństwo swojemu pierwszemu dziecku.

16

Właśnie przeczytałam coś, co doskonale pasuje do opisanego tutaj problemu:

L. R. Knost napisał/a:

Każde dziecięce zachowanie jest sposobem komunikacji. Kilka minut poświęconych obserwacji, słuchaniu i zrozumieniu pozwala zaoszczędzić wielu godzin nieporozumień, frustracji i konfliktu.

Posty [ 16 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Niegrzeczne dziecko i moj partner

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024