Cześć! Chciałabym się dowiedzieć co czytałyście będąc w ciąży i jakie są najlepsze książki, magazyny o ciąży? (np. tydzień po tygodniu, co unikać, jak się przygotować do porodu itd)
ja przeczytalam tylko jedną książkę dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy, ale wiem , ze żadna książka nie zastąpi praktyki. Książka która przeczytałam opisuje przebieg ciąży tydzień po tygodniu, porusza kwestie znieczuleń, porodów naturalnych, przez cc, czy porodów domowych. Opisane są też pierwsze tygodnie po porodzie, wszystko napisane przystępnie i z humorem- "ciężarówką przez 9 miesięcy" Autorka Kaz Cooke. KSiążka nie napisana przez Polkę, ale dobrze przetłumaczona i są wytłumaczone polskie realia np, rejestracja dziecka. Jest też podanych wiele adresów stron dotyczących danych zagadnień w ciąży i po ciąży np. karmienia. JA na pewno po porodzie kupię drugą część czyli "Dzieciozmagania- z maluchem przez pierwsze 5 lat". Mąż przeczytał "Ja, Tata. Praktyczny poradnik dla młodych ojców" Colina Coopera i stwierdził, że niby czuje sie mądrzejszy bo już coś tam wie o pielęgnacji dziecka, ale czuje sie też jak totalny debil bo większość czynności zaczyna sie od "obserwuj co robi Twoja partnerka i powielaj to". Idiotyzm, bo kobiety nie rodzą się z instynktem macierzyńskim, tak samo musimy sie uczyć wszystkich czynności zwiazanych z opieką nad dzieckiem.
Blog mamaginekolog
Łatwy do znalezienia, pisze do kobieta, ginekolog, położnik z pomocą pediatry. Obie dziewczyny mają swoje dzieci, a piszą fajnie i przystępnie.
Zastanawiam się, czy w dzisiejszych czasach w ogóle kupowanie książek- ogolnikowych poradników ma sens. W sieci jest o wiele więcej informacji, nie tylko zdjęcia płodu, ale np na Youtube mozna znaleźć animacje lub nawet filmy nagrane kamerą w macicy, animacje jak przebiega poród (albo nawet jak wygląda:D ), blogi prowadzone przez matki, przez położne, przez ojców... tylko blogów ktorych autorami sa same noworodki jeszcze nie ma
No chyba, że ktoś po prostu lubi papier - to inna sprawa