Idąc na wesele jako gość, a chcąc ubrać się zgodnie z przyjętymi zasadami, powinieneś wybrać garnitur w kolorze szarym, grafitowym lub granatowym. Przy okazji napiszę, że co prawda założenie czarnego garnituru nie jest traktowane jako jakiś wielki błąd, bo przecież - jak sam wspomniałeś - na weselu bawimy się w godzinach wieczorowych, ale mimo to nie jest to najbardziej trafiony wybór.
W każdym razie to co pokazałeś na zdjęciu sprzeczne jest ze ślubno-weselnym dress codem, choćby dlatego, że garnitur jest zbyt jasny.
fruit napisał/a:Zgadzam się w 100%, generalnie ciężko dobrać marynarkę bez żadnych poprawek, tak, aby była idealna jeżeli chodzi o to jak leży na ramionach plus długość rękawów plus długość samej marynarki.
Jeśli chodzi o rękawy, to warto pamiętać, że powinny mieć taką długość, aby koszula swobodnie zapięta na nadgarstku, nieznacznie spod nich wystawała.
Generalnie nie jestem zwolenniczką jakiegokolwiek dopasowywania garniturów, głównie marynarek, bo one szyte są w taki sposób (m.in. formowane na specjalnych prasownicach), że trudno zrobić to tak, aby nie było widać. Ja na przykład samodzielnie zwężałam płaszcze, a nawet skórzane kozaki
, ale za porządnie uszytą marynarkę nie odważyłabym się zabrać.
U mnie jest taki niewielki, ale świetnie zaopatrzony sklep, do którego zawsze chodzimy chcąc kupić garnitur dla męża czy syna i chyba jeszcze nigdy nam się nie zdarzyło, aby wyjść z niczym. Pani nie tylko świetnie doradzi, ale też z tego samego modelu ma zawsze pełen wybór szerokości i długości, także zupełnie niestandardowe mixy, a jeśli czegoś jednak brakuje, bo rozmiar właśnie się sprzedał, to do dwóch dni gwarantuje uzupełnienie towaru. Wspominam, bo czasem te niepozorne sklepy oferują lepszą obsługę i większy wybór niż markowe i głównie na tej marce bazujące.