kilka pytań o ginekologu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » kilka pytań o ginekologu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: kilka pytań o ginekologu

Mam zamiar za niedługo udać się na pierwszą wizytę do ginekologa, w sumie to w konkretnym celu.
Ogólnie lekarzem nie jestem, ale podejrzewam u siebie endometriozę (prawie wszystkie objawy się zgadzają).
Czy mogę na pierwszej wizycie poprosić ginekologa o badania pod kątem tej właśnie choroby?
Trochę boję się wyśmiania, zlekceważenia (śmieszne, że pacjent sam próbuje się zdiagnozować, coś w tym stylu).

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: kilka pytań o ginekologu
aleksandra147 napisał/a:

Mam zamiar za niedługo udać się na pierwszą wizytę do ginekologa, w sumie to w konkretnym celu.
Ogólnie lekarzem nie jestem, ale podejrzewam u siebie endometriozę (prawie wszystkie objawy się zgadzają).
Czy mogę na pierwszej wizycie poprosić ginekologa o badania pod kątem tej właśnie choroby?
Trochę boję się wyśmiania, zlekceważenia (śmieszne, że pacjent sam próbuje się zdiagnozować, coś w tym stylu).

No śmieszne. Dr Google pomógł? smile
idź i powiedz normalnie.
Endometrioza jest częsta i generalnie nie komplikuje życia bardzo.

3

Jezeli podejrzewasz u siebie endometriozę powiedz o tym lekarzowi koniecznie. I nie daj się zbyc - jezeli ginekolog nie potraktuje cię powaznie - poszukaj innego.

Endometrioza u ponad 30% kobiet na nią chorujacych jest przyczyna nieplodnosci i owszem.. moze bardzo utrudniac zycie.

Nie Ty jedna przychodzisz z diagnozą, z Google. Lekarze są już przyzwyczajeni. Jak lekarz spyta z czym przychodzisz, to mówisz otwarcie o objawach, ale też o swoich przypuszczeniach. Sama przychodziłam do lekarza z tekstem np."chyba mam zapalenie krtani"( moja diagnoza z internetu).

5

Ginekolog nie jest w stanie ocenić podczas badania palpacyjnego/wziernikiem czy masz endometriozę, często nawet usg czy rezonans nie wychwycą ogniska, jeśli jest małe. Tak naprawdę jedyną metodą potwierdzenia diagnozy jest laparoskopia, ale to metoda inwazyjna. Jakie masz objawy?

6

Teraz te aparaty do usg są dokładne, u mnie wykryło polipa ale też aż do zabiegu nie było wiadomo czy to na pewno polip czy tak właśnie endometrium się ułożyło. W każdym razie pan dr powiedział że jeszcze 5 lat temu wcale bym zabiegu nie miała bo każdy mógłby to zlekceważyć albo po prostu przeoczyć

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » kilka pytań o ginekologu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024