Mam zamiar za niedługo udać się na pierwszą wizytę do ginekologa, w sumie to w konkretnym celu.
Ogólnie lekarzem nie jestem, ale podejrzewam u siebie endometriozę (prawie wszystkie objawy się zgadzają).
Czy mogę na pierwszej wizycie poprosić ginekologa o badania pod kątem tej właśnie choroby?
Trochę boję się wyśmiania, zlekceważenia (śmieszne, że pacjent sam próbuje się zdiagnozować, coś w tym stylu).
Mam zamiar za niedługo udać się na pierwszą wizytę do ginekologa, w sumie to w konkretnym celu.
Ogólnie lekarzem nie jestem, ale podejrzewam u siebie endometriozę (prawie wszystkie objawy się zgadzają).
Czy mogę na pierwszej wizycie poprosić ginekologa o badania pod kątem tej właśnie choroby?
Trochę boję się wyśmiania, zlekceważenia (śmieszne, że pacjent sam próbuje się zdiagnozować, coś w tym stylu).
No śmieszne. Dr Google pomógł?
idź i powiedz normalnie.
Endometrioza jest częsta i generalnie nie komplikuje życia bardzo.
Jezeli podejrzewasz u siebie endometriozę powiedz o tym lekarzowi koniecznie. I nie daj się zbyc - jezeli ginekolog nie potraktuje cię powaznie - poszukaj innego.
Endometrioza u ponad 30% kobiet na nią chorujacych jest przyczyna nieplodnosci i owszem.. moze bardzo utrudniac zycie.
Nie Ty jedna przychodzisz z diagnozą, z Google. Lekarze są już przyzwyczajeni. Jak lekarz spyta z czym przychodzisz, to mówisz otwarcie o objawach, ale też o swoich przypuszczeniach. Sama przychodziłam do lekarza z tekstem np."chyba mam zapalenie krtani"( moja diagnoza z internetu).
Ginekolog nie jest w stanie ocenić podczas badania palpacyjnego/wziernikiem czy masz endometriozę, często nawet usg czy rezonans nie wychwycą ogniska, jeśli jest małe. Tak naprawdę jedyną metodą potwierdzenia diagnozy jest laparoskopia, ale to metoda inwazyjna. Jakie masz objawy?
Teraz te aparaty do usg są dokładne, u mnie wykryło polipa ale też aż do zabiegu nie było wiadomo czy to na pewno polip czy tak właśnie endometrium się ułożyło. W każdym razie pan dr powiedział że jeszcze 5 lat temu wcale bym zabiegu nie miała bo każdy mógłby to zlekceważyć albo po prostu przeoczyć