Hej, obyłam 2 staze w 2016 i 2017 roku finansowane z funduszy unii europejskiej (tzw projekt PO WER). Słyszałam ze od 2017 roku weszło rozporządzenie, które umożliwia otrzymanie zwrotu z podatku. Czy to prawda? Za te dwa staze nie otrzymałam żadnego PITa, jedynie roczny raport. czy tylko jest możliwy zwrot ze staży finansowanych z funduszu pracy czy tez z unii europejskiej?
Stypendia unijne już wcześniej były zwolnione z podatku, więc nie masz z czego otrzymać zwrotu, bo nikt Ci tego podatku nie pobrał.
Rozporządzenie dotyczyło osób pobierających stypendia z Funduszu Pracy, które te podatki płaciły. Chodziło o ujednolicenie - teraz po prostu nikt nie płaci podatku, niezależnie, czy jest to wypłacane ze środków unijnych, czy z Funduszu Pracy.
rozumiem, mam jeszcze pytanie.
Dostałam pracę i w kwestionariuszu osobowym w miejscu "przebieg dotychczasowego zatrudnienia" powinnam wpisać te dwa staże czy tylko okres, kiedy miałam umowę o pracę?
Powinnaś wykazać te staże bo liczą się one do stażu pracy np. w zakresie naliczania urlopu czy tzw. stażowego.