On chce odpocząć. Czy warto czekac? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » On chce odpocząć. Czy warto czekac?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: On chce odpocząć. Czy warto czekac?

Prośba o poradę, szczególnie osoby z podobnym doświadczeniem. Związek 1.5 roku skończony przez niego słowami, ze powinnismy od siebie odpoczac z powodu zlej atmosfery i klotni. Mieszkalam u niego, wiec poprosil, zebym wrocila do swojego mieszkania, ale nie musze zabierac swoich rzeczy, bo on mnie nie wyrzuca przeciez.

Powiedzial, ze nie chce sie spotykac i zobaczymy jak nam bez siebie i albo wrocimy do siebie albo nie. Na poczatku powiedzialam, ze moze to dobry pomysl i zebysmy sie zastanowili czego od siebie oczekujemy. Tez bylam juz zmeczona pewnymi rzeczami.

Wiekszosc klotni byla przez jego ex, z ktora rozstal sie po 10 latach, bo poznal mnie. Na poczatku pomagal jej przy przeprowadzce, potem urzadzaniu mieszkania. Ona non stop cos potrzebowala, obwiniala go za rozstanie i wzbudzala poczucie winy. On nie potrafil odmowic i caly czas pomagal, pisal z nia smsy i dzwonili do siebie. Myslalam, ze z czasem to minie, ale trwa poltora roku i z tych zali i pretensji zrobila sie wielka przyjazn tj. kwiaty na jej urodziny, obiady, upominki na swieta a ostatnio kolacja z okazji jego urodzin.

Mnie to wszystko martwilo, czulam sie niepewnie i tak jakby chcial jeszcze byc z tamta. Stad te spiecia i awantury. On uznal, ze mam obsesje i nie mam sie o co martwic, ale nic zmieniac nie zamierza. Doszlo do tego, ze nie czulam sie w tym zwiazku bezpiecznie i kazde jego dziwne zachowanie kojarzylam z nia.

On w koncu uznal, ze ma dosc takiej atmosfery i ze mial juz klotnie w poprzednim zwiazku i znow w cos takiego nie wejdzie. Caly czas slyszalam, ze jestem zazdrosna i zaborcza. Do tego pracujemy razem, wiec kazda chwile spedzalismy razem i nie mielismy za duzo przestrzeni i czasu tylko dla siebie, a do tego problemy z pracy tez przenosilismy do domu.

Caly czas zastanawiam sie czy rzeczywiscie przesadzilam i czy to moja wina. Z drugiej obawiam sie ze moze kombinowac cos z ta ex i dlatego mnie odstawia na bok.

Jestem w zawieszeniu od 3 tyg. Zostaly u niego moje rzeczy, kazal mi zachowac klucze. W pracy rozmawiamy o sluzbowych rzeczach i zadne z nas nie kontaktuje sie po.

Nie wiem czy to ma sens, dla mnie to on nie wyleczyl sie jeszcze z tamtej mimo, ze mowil ze mnie kocha i ze chce sie w koncu ustatkowac. Z ex rozstawali sie kilka razy i ona nie odpuszcza kontaktu, a on nie widzi w tym nic zlego. Myslicie, ze mozna budowac nowy zwiazek beddac tak blisko z ex?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: On chce odpocząć. Czy warto czekac?

Zabieraj swoje rzeczy i zacznij żyć bez niego.
Nie ma w związku przerw. Jak ktoś potrzebuje przerwy, to znaczy, ze nie potrzebuje Ciebie.
Po 10 letnim związku wiadomo było, że ten Wasz ma małe szanse na przetrwanie. Gość nie przetrawił tamtego rozstania, a już wszedł w coś nowego.
Nawet jeżeli nie byłaś plasterkiem na rany, to na pewno nie byłaś na całe życie.

3

Wiem, ze on z ta ex przez te 10 lat tez robil przerwy i moze dla niego to jest sposob na rozwiazywanie problemow. Najgorsze w tym wszystkim, ze on ze mnie robi wariatke i wmawia, ze mam obsesje. Mowi, ze gdyby chcial z nia byc to by byl, a jest ze mna i to cos znaczy.

Robi mi wodę z mózgu i oczekuje, ze ja jego wyjścia z ex będę przyjmowac na spokojnie, bo to nic takiego. Ja nie mam takich kontaktow z ex i uwazam, ze jak ludzie sie rozstaja to nie po to, zeby pozniej non stop być w kontakcie. On uważa, że przeżył z nią dużo i nie bedzie palil mostow tylko dlatego, ze ja tak robie.

4

Ausagla napisał/a:

Wiem, ze on z ta ex przez te 10 lat tez robil przerwy i moze dla niego to jest sposob na rozwiazywanie problemow. Najgorsze w tym wszystkim, ze on ze mnie robi wariatke i wmawia, ze mam obsesje. Mowi, ze gdyby chcial z nia byc to by byl, a jest ze mna i to cos znaczy.

Robi mi wodę z mózgu i oczekuje, ze ja jego wyjścia z ex będę przyjmowac na spokojnie, bo to nic takiego. Ja nie mam takich kontaktow z ex i uwazam, ze jak ludzie sie rozstaja to nie po to, zeby pozniej non stop być w kontakcie. On uważa, że przeżył z nią dużo i nie bedzie palil mostow tylko dlatego, ze ja tak robie.

Widocznie on do związku nie dojrzał. Jak będzie po ślubie to też powie żonie, że ma się wyprowadzić, bo on potrzebuje przerwy?

5

Ja bym zabrała swoje rzeczy, oddała klucze i pomachałabym na do widzenia.

6

Tak zrobię tylko ta wspólna praca wszystko komplikuje. Muszę codziennie mieć z nim styczność, ustalać różne sprawy i nie mam jak się od niego zupełnie odciąć.

On teraz ma w domu spokój i odpoczywa, a później przychodzi do pracy i mi opowiada jak spędził weekend i co u mnie. Zupełnie jakby się nic nie stało. Staram się zachowywać z klasą i nie pokazywać, że coś jest nie tak bo ludzie o nas nie wiedzą, dlatego męczy mnie to wszystko podwójnie.

7

na moje oko bada raczej czy jest szansa na powrót do ex a ty jestes tylko planem B, kończ tą farsę.

8

Ale mi to śmierdzi.

Ta ex u niego pewnie właśnie jajecznicę smaży. On jej nie chce odpuścić, ale być może jest tak, że ona trzyma go na dystans.

Ty jesteś, bo masz dobre serduszko, bo Ci zależy, bo chcesz dla niego dobrze. A jak była powie "stary, jednak nie" to on grzecznie do Ciebie wróci, koniec przerwy, będzie super.

Dopóki znowu nie zatęskni za byłą...

Sama byłam kiedyś w takiej sytuacji. Mój były narzeczony zwykł jeździć do byłej prosto ode mnie, bo musiał się poprzytulać do kogoś wink

9

Rozumiem Cię, sama jestem po rozstaniu, czułam się niepewnie. Czułam, że woli wszystko inne ode mnie. Gdy mu o tym mowiłam, twierdził, ze go męczę. Przez to jeszcze bardziej sie ode mnie odsuwał, mimo, że obiecywał, że się postara. I tak w kółko. Ja byłam coraz bardziej smutna, że przestaje mu zależeć i mnie olewa,a go to denerwowało, bo chciał wesołej dziewczyny, więc odzywał się i spotykał się ze mną coraz mniej, a jak już był to miałam wrażenie, że na siłę to robi. W koncu powiedział mi, że to bez sensu. Gdy poprosiłam o szansę to stwierdził, że nie ma sensu przedłużać to o tydzien, dwa, miesiąc. Ja nie będę czekać na niego, mimo, ze powiedział, zę on jeszcze nie wie czy nie chce być ze mną. Ty też nie czekaj. Wiem, że cierpisz, tak jak ja. Ale będać w związku też cierpiałaś. A to nie o to chodzi. Wytrwałości ci życzę.

10

marta2101 napisał/a:

Ja nie będę czekać na niego, mimo, ze powiedział, zę on jeszcze nie wie czy nie chce być ze mną. Ty też nie czekaj. Wiem, że cierpisz, tak jak ja. Ale będać w związku też cierpiałaś. A to nie o to chodzi. Wytrwałości ci życzę.

Ja też prosiłam o szansę, nawet mi nie odpowiedział. Trudno. Nie będziemy czekać w nieskończoność. Trzeba żyć dalej!

11

Facet skacze z kwiatka na kwiatek, a dwie kobiety o niego walczą i co on biedny ma zrobić wink
Nie wiem, czy dobrze się domyślam, ale byłaś tzw. "tylko koleżanką z pracy", romansowaliście, mimo, że on był w długoletnim związku, a następnie porzucił swoją dziewczynę dla Ciebie???
Ja tam w karmę nie wierzę, ale może właśnie Cię dopadła?
Pominę już odczucia tamtej dziewczyny, zostawionej dla innej po 10 latach, ale skoro odszedł i związał się z Tobą, powinien być lojalny. Rozumiem jeszcze, tuż po rozstaniu pomoc przy przeprowadzce, jeśli tego oczekiwała, ale dalszy intensywny kontajt, spotkania, kwiaty itd to juz przesada. Twój? chłopak stworzył sobie swoisty trójkąt.
Nie, nie zachowywał się wobec Ciebie w porządku, Twoja zazdrość wynikała z jego zachpwania i moim zdaniem była uzasadniona. Może tamta dziewczyna celowo chciała Ci dopiec, problem w tym, że on chyba cały czas stał w rozkroku. Miłość do Ciebie nie okazała się tak silna, a miłość do tamtej nie wygasła - naprawdę biedaczek big_smile
Obydwie powinnyście kopnąć go w tyłek.
Ja także uważam, że powinnaś zabrać swoje rzeczy od niego, pogodzić się z rozstaniem i porażką, a na przyszłość nie zaczynać jako ta druga (o ile tak było).

12

Josz nie romansowaliśmy. Przyszłam do pracy i on mnie wdrażał i spędzaliśmy dużo czasu razem. Bardzo szybko złapaliśmy fajny kontakt, ale ja na początku nie wiedziałam, że on kogoś ma. Nigdy, ani razu o niej nie wspomniał.

Dopiero jak juz te zaloty robily sie coraz powazniejsze spytalam, czy ma kogos to sie przyznal i zaczal mowic, ze im sie nie uklada.
Powiedzialam mu, zeby pozamykal swoje sprawy, bo nie bede ta druga i wtedy mozemy sie spotykac. Miesiac pozniej ona sie wyprowadzila.

13

vex napisał/a:

Ale mi to śmierdzi.

Ta ex u niego pewnie właśnie jajecznicę smaży. On jej nie chce odpuścić, ale być może jest tak, że ona trzyma go na dystans.

Ty jesteś, bo masz dobre serduszko, bo Ci zależy, bo chcesz dla niego dobrze. A jak była powie "stary, jednak nie" to on grzecznie do Ciebie wróci, koniec przerwy, będzie super.

Dopóki znowu nie zatęskni za byłą...

Sama byłam kiedyś w takiej sytuacji. Mój były narzeczony zwykł jeździć do byłej prosto ode mnie, bo musiał się poprzytulać do kogoś wink

Vex współczuję...mój zawsze mi mówił o tych spotkaniach, więc mam nadzieję ze nie byl aż tak wyrachowany, żeby mnie z nią zdradzać. Chociaż kto wie, ja już nikomu nie ufam.

14

Ausagla napisał/a:

Vex współczuję...mój zawsze mi mówił o tych spotkaniach, więc mam nadzieję ze nie byl aż tak wyrachowany, żeby mnie z nią zdradzać. Chociaż kto wie, ja już nikomu nie ufam.

Dlatego od kilku lat jest byłym narzeczonym smile teraz zdradza inną.

Nie ufaj. Naprawdę. Ta cała akcja z przyjaźnią, spotkaniami i jeszcze przerwą mi się nie podoba. On Cię trzyma jak opcję awaryjną.

15

vex napisał/a:
Ausagla napisał/a:

Dlatego od kilku lat jest byłym narzeczonym smile teraz zdradza inną.

Nie ufaj. Naprawdę. Ta cała akcja z przyjaźnią, spotkaniami i jeszcze przerwą mi się nie podoba. On Cię trzyma jak opcję awaryjną.

Też mam mieszane udczucia...tylko po co jeszcze tego samego dnia, w ktorym zaproponowal te przerwe rezerwowal ze mna wyjazd na wakacje i jeszcze kazal mi zarezerwowac sobie kilka dni na moje urodziny (za kilka miesiecy) bo wyjezdzamy i to niespodzianka?

Gdyby cos z ta ex bylo na rzeczy, to nie robil by teraz planow ze mna na kilka miesiecy do przodu. To jest dla mnie dość dziwne.

16

Ausagla, jest czy nie jest cokolwiek na rzeczy to i tak wracając tam sprawisz, że on będzie miał do Ciebie absolutne zero szacunku. O miłość się nie błaga. Jak się jest razem, to się przerw nie robi.

17

Ausagla, piszesz, że jeżeli kłóciliście się, to tylko z jej powodu. Nie rób sobie wyrzutów, zdecydowana większość kobiet miałaby za złe partnerowi tak intensywny kontakt z byłą dziewczyną, spędzali razem jego urodziny???
Zgadzam się, że zabranianie kontaktów, znajomości nie powinno  mieć miejsca, ale z drugiej strony, partner powinien uszanować Twoje uczucia, zwłaszcza w tej szczególnej sytuacji. Może też nie potrafiłaś rozmwiać, tylko krzyczałaś, więc miał już dość, jednak to on doprowadzał Cię do takiego stanu.
"Myslalam, ze z czasem to minie, ale trwa poltora roku i z tych zali i pretensji zrobila sie wielka przyjazn tj. kwiaty na jej urodziny, obiady, upominki na swieta a ostatnio kolacja z okazji jego urodzin."
On nie jest w porządku wobec Ciebie.

18

josz napisał/a:

"Myslalam, ze z czasem to minie, ale trwa poltora roku i z tych zali i pretensji zrobila sie wielka przyjazn tj. kwiaty na jej urodziny, obiady, upominki na swieta a ostatnio kolacja z okazji jego urodzin."

To jest chore, wyobrażasz sobie sama iść na kolację z ex bo masz urodziny i zostawić swojego faceta w domu? Nie sądzę.

Ex to ex i rozumiem smsa z życzeniami, ale nie kolację.

19

vex napisał/a:
josz napisał/a:

To jest chore, wyobrażasz sobie sama iść na kolację z ex bo masz urodziny i zostawić swojego faceta w domu? Nie sądzę.

Ex to ex i rozumiem smsa z życzeniami, ale nie kolację.

Ja bym tak nie zrobiła i nie spotykam sie z moim ex, nie wydzwaniam do niego i nie prosze ciagle o pomoc. Owszem mam sporadyczny kontakt smsowy, ale kazde z nas ma swoje zycie.

Z tą kolacją to on twierdzi, że nie wypadało odmówić. Jak go spytalam czy tak bedzie ciagle to mi powiedzial, ze on nie zamierza z nia zrywać kontaktu i jak bedzie chcial isc na obiad czy kolacje to pojdzie i albo mi to pasuje, albo nie.

Uwazam, ze ta ex celowo to robi, zeby mu rozwalic zwiazek, zeby nie ulozyl sobie zycia i korzysta, z tego ze on jest dla niej taki dobry. Zna go 10 lat i wie jak nim manipulowac. Ale to do niego mam pretensje, bo to on powinien wyznaczyc granice, a on mi mowi ze on jej nie chce ranic. Moze ma wyrzuty sumienia, ale ja tak nie chce zyc, ciagle z byłą w tle.

20

Ausagla napisał/a:

Z tą kolacją to on twierdzi, że nie wypadało odmówić. Jak go spytalam czy tak bedzie ciagle to mi powiedzial, ze on nie zamierza z nia zrywać kontaktu i jak bedzie chcial isc na obiad czy kolacje to pojdzie i albo mi to pasuje, albo nie.

Wniosek stąd taki, że jemu bardziej zależy na odczuciach jego ex niż na twoich. Ona ma wyższy priorytet niż ty. Rozumiesz to?

Ausagla napisał/a:

Uwazam, ze ta ex celowo to robi, zeby mu rozwalic zwiazek, zeby nie ulozyl sobie zycia i korzysta, z tego ze on jest dla niej taki dobry. Zna go 10 lat i wie jak nim manipulowac. Ale to do niego mam pretensje, bo to on powinien wyznaczyc granice, a on mi mowi ze on jej nie chce ranic. Moze ma wyrzuty sumienia, ale ja tak nie chce zyc, ciagle z byłą w tle.

Gdyby on tego nie chciał, to żadne jej gesty zapraszajace nie robiłyby na nim wrażenie. Wystarczy komentarz, że „moją dziewczynę/partnerkę nie chcę ranić, więc ograniczmy nasz kontakt do niezbędnego minimum”.
Ale on woli tobie powiedzieć, że nie chce ranić ex.

Ausagla, twoje życie i jeśli chcesz być na doczepkę do kogoś jako czasoumilacz to twój wybór, ale nie łudź się, źe znaczysz coś więcej sad

21

Summerka ma racje.
ja utrzymuje kontakty z moimi ex, spotykam sie z z nimi kilka razy w roku na kawe i ploty ale nie aż takie.
przede wszystkim gdyby taka czestotliwosc przeszkadzała mojemu partnerowi to bym je ograniczyła (choć nie do zera bo nic złego nie robię).
tak samo w drugą strone- gdybym wiedziała, że moja osoba przeszkadza aktualnej dziewczynie mojego ex to bym ograniczyła spotkania bo nie chciałabym żeby dziewczyna się z mojego powodu zle czuła.

22

Tak macie racje, czulam zawsze, ze tamta jest wazniejsza, ze bardziej liczy sie z jej uczuciami niz moimi. Nigdy mu nie kazalam zrywac kontaktow, ale mowilam ze sa zbyt zażyłe. Proponowalam, zeby zmienila adres na swoj aktualny bo ciagle przychodzila do nas jej poczta i on musial pozniej do niej jechac przekazac. Ale on twierdzil, ze nie ma z tym problemu. To ja mialam problem.

Moze juz w pewnym momencie nie umialam z nim rozmawiac, bo ile razy mozna prosic i tlumaczyc jak sie z tym czuje? On nawet w domu trzymal na scianach w ramkach jakies jej zdjecia i walczyl ze mna, ze dostal w prezencie i co mi to przeszkadza. Pol roku je zdejmowal...oczywiscie bo ja tego nie odpuszczalam i stwierdzil, ze zdjal bo juz nie chce sluchac moich narzekan.

To wszystko sprawilo, ze czulam sie na 2 miejscu i rzeczywiscie juz kazde jego zachowanie nie po mojej mysli mnie dotykalo, bo mialam wrazenie, ze nie spelniam jego oczekiwan, stad byly spiecia i pretensje. Mowilam mu, ze ona chce nam rozwalic zwiazek, ze to niszczy to co mamy to mi powiedzial, ze cos jest nie tak z naszym zwiazkiem skoro cos takiego go niszczy.

Dziewczyny ja z nim juz nie bede...pytam o Wasze zdanie, zeby ktos z boku ocenil czy takie kontakty sa ok, czy nie przesadzam. Nie chce sie potem obwiniac, ze np. sie nakrecilam z ta ex i gdyby nie to moglibysmy byc szczesliwi.

23

A czego Ty oczekujesz? Byłaś tą drugą i już. Rzucił ją dla Ciebie, nie miał czasu, żeby przeboleć tamto rozstanie, a widocznie codzienność z Tobą okazała się mniej fajna i pasjonująca niż mogła być kiedy byłaś nowa.

Zrób sobie i światu przysługę i następnym razem nie odbijaj facetów innym dziewczynom.

24

Ausagla napisał/a:

Dziewczyny ja z nim juz nie bede...pytam o Wasze zdanie, zeby ktos z boku ocenil czy takie kontakty sa ok, czy nie przesadzam. Nie chce sie potem obwiniac, ze np. sie nakrecilam z ta ex i gdyby nie to moglibysmy byc szczesliwi.

Dla mnie to nie jest OK. Nie mam nic przeciwko kontaktom mojego faceta z ex, JEŚLI są ku temu wyraźne przesłanki (np. daje jej znać, że jest do niej korespondencja do odbioru, po którą może podjechać). W twoim przypadku to nie są kontakty, determinowane przez okoliczności, ale celowo podtrzymywane przez OBIE strony.
Inna kwestia to nie liczenie się twojego faceta z twoimi odczuciami. On je bagatelizuje, lekceważy, wyśmiewa. Wg mnie to jest niedopuszczalne w bliskiej relacji. Jeśli mi zależy na drugiej osobie, to próbuję zrozumieć jej uczucia i nie zapominając o sobie zadbać o to, żeby druga osoba czuła się komfortowo w relacji że mną.

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » On chce odpocząć. Czy warto czekac?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024