Czy powinnam doszukiwać się winy w sobie? nie możemy się dogadać. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy powinnam doszukiwać się winy w sobie? nie możemy się dogadać.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez dagmaraka (2018-02-16 11:19:26)

Temat: Czy powinnam doszukiwać się winy w sobie? nie możemy się dogadać.

cześć, postanowiłam napisać post na tym forum. Widzę, że często dajecie przydatne rady. Już opisuje mój problem. Mam 24 lata, od połowy roku spotykam się z facetem. Mój facet jest trochę takim luzakiem, wcześniej nigdy nie był w związku (zaraz skończy 26lat.) On nie przywiązuje uwagi do uczuć, to tego mówi. Mówi zazwyczaj to, co jemu ślina na język przyniesie. Stworzyliśmy jakąś relacje ze sobą, ale są olbrzymie problemy w komunikacji między nami. Facet po studiach, wykształcony, pochodzi z normalnej fajnej rodziny, ale dla niego relacja z kobietą jest strasznie ciężka. Kiedyś czytałam tu post, gdzie jakas dziewczyna opisywała że musi "uczyć" wszystkiego swojego faceta, bo on wcześniej nigdy nie był w związku. Zastanawiam się czy nie mam podobnego problemu...
Podam przykład. Mój luby chciał, abym pomogła jemu coś robić koło domu. Zamiast powiedzieć "czy mogłabyś mi pomoc.." on mówi do mnie podniesionym głosem "pojedziemy tu i tu ale wcześniej każdy człowiek musi sobie na coś zasłużyc". Kiedy ja po czymś takim nie wykazuje chęci pomocy on nagle jest rozhisteryzowany, że mnie o pomoc nie można poprosić. Albo jesteśmy na romantycznej kolacji, jest fajna atmosfera, ale on nagle zaczyna temat ze on sie chyba do zwiazku nie nadaje i nie jest do końca mnie pewny. Kiedy pytam się, o co chodzi on sie tłumaczy że sam nie wiedział co mówił, bo był zmęczony.
Tłumaczę jemu, że niektóre rzeczy można powiedzieć do dziewczyny w inny, może bardziej łagodny sposób. Stwierdził, że on bardzo dużo dla mnie robi ale nie może zastanawiać się nad każdym słowem i bać się cokolwiek powiedzieć.

Doszukuje się może winy w sobie, może zbyt analizuje jego słowa, nie wiem. Mam wrażenie, że może to być skutek tego że on nigdy nie był w związku. Napiszcie mi coś, bo sytuacja jest niefajna.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy powinnam doszukiwać się winy w sobie? nie możemy się dogadać.

A może on faktycznie nie jest gotowy na związek? To już on musi zdecydować. Nikt za niego tego nie zrobi. On "nauczy się" czegokolwiek, tylko wtedy gdy sam będzie tego chciał. Ty powinnaś szczerze z nim pogadać. Powiedzieć co Cię boli. Oboje powinniście przedstawić sobie szczere wyobrażenie na temat związku. Pogadać o swoich priorytetach w życiu. I nie ma co się doszukiwać winy w sobie. Każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby. Ale to nie znaczy, że dwoje innych od siebie osób nie może stworzyć związku. Kwestia tylko tego, czy będą potrafili uszanować swoją inność. I nie ma sensu "mówić niektórych rzeczy w inny łagodny sposób", bo w niektórych przypadkach to będzie tylko takie owijanie w papierek od cukierka gorzkich słów, które nadal będą to samo znaczyć w głowie osoby je wypowiadającej. O tym trzeba rozmawiać a udawać, że łagodniej powiedziane znaczy coś innego.
Usiądźcie na spokojnie, porozmawiajcie. Może on faktycznie ma jakieś swoje obawy, może czegoś się boi. I dlatego właśnie tak ciężko mu się zdefiniować, czy chce związku czy nie.

3

Wydaje mi się, że po prostu do siebie nie pasujecie i nie jest to ani twoja, ani jego wina. Margolinka ma dużo racji, powinniście porozmawiać ze sobą, bo takie "nauczanie" kojarzy mi się z "tresowaniem", a w związku raczej chodzi aby każdy mógł być przy partnerze sobą. Nie fajne jest to jego "zrobię coś dla ciebie, ale ty zrób coś dla mnie", bo powinniście sobie pomagać bez oczekiwania czegoś w zamian.

4

dagmaraka napisał/a:

Tłumaczę jemu, że niektóre rzeczy można powiedzieć do dziewczyny w inny, może bardziej łagodny sposób.

Na początek proponuję, żebyś nie mówiła o tym, co i jak można powiedzieć do dziewczyny (bo to raczej zostanie odebrane jako pouczanie - nikt tego za bardzo nie lubi), a zamiast tego powiedz, co tobie TO robi. Jak TY odbierasz jego słowa, co TY czujesz.

Innymi słowy nie wychowuj go do związku, ale pozwól mu poznać siebie, twoje reakcje i ich źródła.

Jednocześnie dobrze byłoby go poznać, jego reakcje i ich źródła. Zastanawiałaś się np. skąd u niego reakcja obronne typu „nie mogę zastanawiać się nad każdym słowem i bać się cokolwiek powiedzieć”?

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy powinnam doszukiwać się winy w sobie? nie możemy się dogadać.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024