Witam, ok. 3 tygodnie temu byłam na wizycie u ortopedy ponieważ dokuczał mi ból kolana po wczesniejszym urazie w pracy (spadłam na kolano na twardą powierzchnie,pojawił sie siniak i ból). Lekarz stwierdził, że zaczyna rozpadać się rzepka (nie było żadnego przeswietlenia, ani usg) jedynie badanie manualne. Przepisał mi lek do picia Arthryl. Dodatkowo od pół roku cwicze na trampolinie,chodzę na zajecia fit and jump, czasami cos z ciezarami. Jednak do czasu upadku bylo wszystko dobrze,nic mi nie dokuczalo.. czy to w ogole mozliwe,czy to nie przypadek? Nie chxe rezygnować ćwiczeń i nie dostałam takiego zalecenia:(
Widzę, że pisałaś już jakiś czas temu. Napisz, czy ból się utrzymuje, jak wygląda kolano. Rzepkę DA się zbadać manualnie - potrafią to dobrzy ortopedzi i fizjoterapeuci. Myślę jednak, że powinnaś poprosić o skierowanie na RTG / MRi w celu: 1. potwierdzenia/odrzucena diagnozy i zbadania, jak bardzo uszkodzona jest rzepka. 2. sprawdzenia, czy inne struktury nie zostały uszkodzone, nie zebrał się płyn w stawie. Arthryl jest ok - ja brałam w zastrzykach. Do tego miałam zapisane: Structum (na receptę), 4Flex (b/r), a teraz po zakończeniu terapii tymi 3 lekami, biorę Piascledine (chyba b/r) - lek nowej generacji oparty o naturalne składniki (awokado, soja), który ułatwia odnawianie chrząstki i działa przeciwzapalnie. Warto może też poszukać jakiegoś dobrego fizjoterapeuty, który by Ci doradził jakąś formę terapii lub potwierdził, że nic takiego Ci nie trzeba. I - absolutnie, pod żadnym pozorem, nawet gdyby jakiś ortopeda tak wymyślił - nie dawaj się zakuć w gips. Mnie moje leczenie wyprowadziło ze stanów zapalnych więzadeł kolana (bocznych i krzyżowego tylnego) oraz chondromalacji chrząstki po wypadku samochodowym. Jeśli będziesz chciała więcej info, rad, daj znać, ale najpierw dowiedz się, co Ci faktycznie jest. Kolano to nie przelewki, mam je niemal zdrowe, ale wciąż mam okropne bóle, właśnie przez gips i zwiotczenie mięśni, a przez to - nieprawidłową postawę ciała, tzw. kompensację i nieprawidłowe naciągnięcie i densyfikację (zagęszczenia) powięzi.
Życzę Ci dużo zdrowia! I daj znać, co u Ciebie dalej.
3 2017-12-12 13:05:32 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2017-12-12 13:09:42)
Proszę poczytać badania na temat glukozaminy i samemu podjąć decyzję czy warto zawracać sobie tym składnikiem czas i pieniądze. Podobnie w przypadku kolagenu. W przypadku problemów z kolanem, częstym jest polecać zajęcia na rowerze. Odradza się natomiast pływanie żabką.
Proszę poczytać badania na temat glukozaminy i samemu podjąć decyzję czy warto zawracać sobie tym składnikiem czas i pieniądze. Podobnie w przypadku kolagenu. W przypadku problemów z kolanem, częstym jest polecać zajęcia na rowerze. Odradza się natomiast pływanie żabką.
Też to słyszałam o glukozaminie, ale w moim przypadku połączenie zażywania tego typu preparatów plus fizjoterapia dało bardzo dobre efekty (różnica na rezonansie ogromna na +). Zajęcia na rowerze nie są tak bardzo polecane przez mojego fizjoterapeutę, ponieważ jest to ruch kolana tylko w jednej płaszczyźnie, należy na pewnym etapie róźnicować ruch, tak jak jest w normalnym życiu. Odradza się pływanie żabką - przy poważnych uszkodzeniach więzadeł... Mi terapueta doradził spróbowanie. Najważniejsze to znać swoje wyniki i być pod opieką dobrego lekarza / fizjo. Nie wiem, jaki jest sens wklejać tu teoretyczne uwagi zaczerpnięte gdzieś z netu.
5 2017-12-12 16:05:03 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2017-12-12 16:08:59)
Nie wiem w jakich przypadkach pływanie żabką mogłoby być wskazane? Natomiast kolano nie powinno poruszać się w innych płaszczyznach, niż te do których jest przystosowane. Nie wiem więc o jakich ten fizjo wspominał. Nie wiem też o jakich teoretycznych wskazówkach mowa. Nie orientuje się co zostało Ci przekazane z internetu.
Nie wiem w jakich przypadkach pływanie żabką mogłoby być wskazane? Natomiast kolano nie powinno poruszać się w innych płaszczyznach, niż te do których jest przystosowane. Nie wiem więc o jakich ten fizjo wspominał. Nie wiem też o jakich teoretycznych wskazówkach mowa. Nie orientuje się co zostało Ci przekazane z internetu.
Wszystko napisałam na górze; jasne, że chodzi o takie płaszczyzny, do których przystosowana jest praca kolana. A mowa o teoretycznych wskazówkach, które moim zdaniem wkleiłeś tu z netu. Mi nic nie zostało przekazane z internetu, pisałam z doświadczenia. Nie mam zamiaru się dalej rozwodzić nad tematem, wszystko jasno opisałam.
7 2017-12-13 00:57:08 Ostatnio edytowany przez Miłycham (2017-12-13 00:59:47)
Napisałeś, że poleca się pływanie żabką to więc pytam w jakim przypadku polecane jest takie ułożenie kończyn? To jak polecać ruch okrężny ramion Nie z internetu, ale być może informację takowe znajdziesz, bo jest to wiedza powszechna. Rozumiem, z doświadczenia pacjenta
Jeżeli autorka tu jeszcze zagląda to warto wiedzieć, że wszelkiego rodzaju trampoliny niestety bardzo obciążają kolana. Jazda na rowerze też zresztą. Mnie lekarz odradzał. Właściwie przy mocniejszych chorobach kolan najbardziej doradzają pływanie, bo nie obciąża stawów.
9 2017-12-13 17:16:41 Ostatnio edytowany przez cslady (2017-12-13 22:48:45)
Może warto to skonsultować jeszcze z innym lekarzem ? Skąd jesteś? Ja znam dobrego ortopedę [spam] ale przyjmuje w szpitalu w Komorowicach bardzo dobry ortopeda może zadzwoń i tam jeszcze się umów.
Pływanie rzeczywiście przynosi ulgę, myślę, że pływając regularnie można poprawić swój stan. Ale warto też skorzystać z zabiegów rehabilitacyjnych, indywidualnie dopasowane do pacjenta są naprawdę skuteczne, jest teraz dużo ośrodków oferujących ciekawą ofertę rehabilitacyjną i całe turnusy rehabilitacyjne.
11 2018-02-09 13:32:57 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-02-09 22:45:46)
Jak nie było żadnego badania to idź do lekarza, który ci zrobi od razu badanie. A wcześniej możesz pójść zrobić sobie rtg, bo tam złamanie będzie widać. Jeśli mieszkasz w Krakowie lub okolicach to mogę ci polecić rentgen spam nowy punkt, więc sprzęt i wszystko mają nowe, szybko i dokładny opis. Zostawiam ci do nich telefon raz jeszcze przypominam, że umieszczanie reklam na naszym forum jest płatne. Przyjmuje też tam od razu ortopeda.