Męczący znajomi...... - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez risako (2017-10-20 21:14:02)

Temat: Męczący znajomi......

Witajcie
Piszę bo już mam pełną głowę od tego wszystkiego. Otóż zdałam sobie sprawę z tego, że wszystkie rozmowy z moimi znajomymi głównie polegają na tym, że oni narzekają na wszystko narzekają a ja ich słucham i staram się pocieszyć. Od pewnego czasu mnie to męczy bo jak wysłucham tak kilka osób dziennie to czuję się wyssana z energii i po prostu głowę mam przepełnioną i nierzadko jestem zdołowana. Rozumiem, że mają problemy i dylematy, ale już czuję się zadręczana tym. Nieważne jakbym ich nie pocieszała to zawsze znajdą jakiś argument na "potwierdzenie" swego czarnego scenariusza, a z większości rad i tak nie korzystają. Czuję się wtedy jak taka misa do której mogą przelać swoją frustrację, problemy by poczuć się lepiej. A gdy jest dobrze to część odzywa się rzadko, a część nie ma nagle czasu, a jeszcze inna część nie przestaje nigdy narzekać bo zawsze jakiś powód się znajdzie. Nie wiem jak się od tego odciąć, dać im do zrozumienia że ja też mam swoje granice i nie jestem w stanie ciągle znosić dawek narzekania i marudzenia, że ja też jestem tylko człowiekiem a nie robotem. A oni chyba o tym zapomnieli.... Jeszcze mam żal do niektórych o to, że kiedyś dużo im pomagałam, a dziś o tym nie pamiętają. Nie oczekuję spłaty długu ani nic z tych rzeczy, chodzi tylko o pamięć.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Męczący znajomi......
risako napisał/a:

Witajcie
Piszę bo już mam pełną głowę od tego wszystkiego. Otóż zdałam sobie sprawę z tego, że wszystkie rozmowy z moimi znajomymi głównie polegają na tym, że oni narzekają na wszystko narzekają a ja ich słucham i staram się pocieszyć. Od pewnego czasu mnie to męczy bo jak wysłucham tak kilka osób dziennie to czuję się wyssana z energii i po prostu głowę mam przepełnioną i nierzadko jestem zdołowana. Rozumiem, że mają problemy i dylematy, ale już czuję się zadręczana tym. Nieważne jakbym ich nie pocieszała to zawsze znajdą jakiś argument na "potwierdzenie" swego czarnego scenariusza, a z większości rad i tak nie korzystają.

To są tzw toksyczni ludzie. Polecam poczytać blog MAnufaktura Radości, głównie wpis o toksycznych ludziach, ale są też inne.

Inna dobra rada, to odciąć się od tych znajomych i znaleźć innych.

3

Masz granice? Póki co Twe zachowanie świadczy o czym innym. Poza tym pocieszanie jest kiepskim sposobem na pomaganie. Będąc na Twym miejscu zastanowiłabym się nad przyczynami, które legły u podstaw Twej chęci"pomagania". Dlaczego znajomi mówią Tobie to,  o mówią? Bo ich słuchasz.

4

Może mają poważne problemy w życiu? Ja kiedyś też byłam typem narzekacza i to strasznego, na wszystko narzekałam, nawet widziałam, że ludzie mieli tego dość, ale nikt nie wiedział, że miałam wtedy depresję

5

Ja przechodzę przez to każdego dnia smile Normalka, jesteś potrzebniejsza dla nich. Uważają, że jesteś tą odpowiednią osobą, ale uważaj, aby Ciebie nie wykorzystali.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024