Dzień dobry,
mam trochę używanych ubrań i chciałabym je przekazać do domu dziecka. Czy wystarczy, że spontanicznie podjadę pod dom dziecka i oddam ubrania czy muszę się z nimi specjalnie umawiać? Czy każdy dom dziecka przyjmie takie ubrania?
Bardzo bym chciała zrobić coś pożytecznego, ale nie wiem jak się za to zabrać.
Macie może doświadczenie w takich sprawach?
Dzień dobry,
mam trochę używanych ubrań i chciałabym je przekazać do domu dziecka. Czy wystarczy, że spontanicznie podjadę pod dom dziecka i oddam ubrania czy muszę się z nimi specjalnie umawiać? Czy każdy dom dziecka przyjmie takie ubrania?
Macie może doświadczenie w takich sprawach?
Ja bym zapytała wcześniej czy są im potrzebne ubrania w rozmiarze jaki masz, dla jakiej płci itp.
Dodam, że powinny to być ubrania w bardzo dobrym stanie.
Domy dziecka mają pulę na odzież, kupują dzieciom nowe ubrania. Raczej im zwyczajnych ubrań nie brakuje.
Jedynie pożądane być mogą jakieś extra ciuchy, modne, markowe, szczególnie wśród nastoletnich wychowanek.
Więc może tak być, że twoich ubrań nie przyjmą lub nikt się z nich za bardzo nie ucieszy jako, że używane.
Może lepszym pomysłem będzie oddać je do domu samotnej matki. Tam kobiety przyjmą wszystko dla dzieci, dla siebie.
To jest dobry pomysł. Chętnie oddam do domu samotnej matki.
Czy muszę do nich najpierw zadzwonić i spytać czy potrzebują? Czy jest jakiś specjalny "procedrer"?
4 2017-10-05 13:12:34 Ostatnio edytowany przez Kleoma (2017-10-05 13:18:06)
Do domu samotnej matki to o każdej porze dnia można podjechać i przekazać rzeczy, które będą przyjęte z wdzięcznością bo tam naprawdę biedne kobiety są.
Nawet chętnie przygarną kosmetyki zaczęte a nie używane bo coś nam nie pasuje w nich, wszystko z kolorówki i pielęgnacyjne, do higieny, szampony, żele. Komuś tam się to przyda, zużyje.
W ośrodkach interwencji kryzysowej również są matki z dziećmi które potrzebują pomocy,
ubrania, środki czystości, kosmetyki, zabawki, wszystko co potrzebne matce i dziecku,
trafiają tam uciekając z domu przed mężem przemocowcem, alkoholikiem czy psychopatą
często tylko z 1 torbą lub tak jak stoją, wychodząc z domu do sklepu na spacer i do niego
już nie wracają, bo inaczej nie mogłyby się uwolnić.
Ktoś b. mi bliski (wraz z koleżankami z pracy) pomagały takim Matkom, robiąc zbiórki
potrzebnych rzeczy.
Jest taka strona: domy dziecka org, na której jest zakładka "lista potrzeb" - można rzucić okiem, czego potrzebują; jest też druga zakładka "chcę pomóc", gdzie możesz się ogłosić i dadzą ci znać, czy i gdzie potrzebują.
Ja oddawałam do domu samotnej matki zabawki i książeczki. Zadzwoniłam, zapytałam, podano mi adres i wysłałam. Oczywiście to były zabawki w b. dobrym stanie, nie popsute czy sfatygowane. Niektóre prawie nie używane, np. książki.
Oddawałam kiedyś do domu samotnej matki. Myślę, że o dowolnej godzinie w ciągu dnia można podejść. Ewentualnie jest też możliwość przekazać odzież w ramach Pomaganie przez ubranie, a wówczas dodatkowo wspiera się wybraną fundację.
9 2018-04-19 14:16:17 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2018-04-19 14:17:17)
EB napisał/a:Dzień dobry,
Macie może doświadczenie w takich sprawach?Ja bym zapytała wcześniej czy są im potrzebne ubrania w rozmiarze jaki masz, dla jakiej płci itp.
Domy dziecka mają pulę na odzież, kupują dzieciom nowe ubrania. Raczej im zwyczajnych ubrań nie brakuje.
Jedynie pożądane być mogą jakieś extra ciuchy, modne, markowe, szczególnie wśród nastoletnich wychowanek.
Więc może tak być, że twoich ubrań nie przyjmą lub nikt się z nich za bardzo nie ucieszy jako, że używane.Może lepszym pomysłem będzie oddać je do domu samotnej matki. Tam kobiety przyjmą wszystko dla dzieci, dla siebie.
Z tego co mi wiadomo, to domy dziecka maja i ubrania i jedzenie. Tego nie brakuje. Jedyne co brakuje to domu, uwagi, rodziny. Ale nie o tym jest temat.
A pomysł z domem samotnej matki jest jak najbardziej trafiony.
Kleoma napisał/a:EB napisał/a:Dzień dobry,
Macie może doświadczenie w takich sprawach?Ja bym zapytała wcześniej czy są im potrzebne ubrania w rozmiarze jaki masz, dla jakiej płci itp.
Więc może tak być, że twoich ubrań nie przyjmą lub nikt się z nich za bardzo nie ucieszy jako, że używane.Może lepszym pomysłem będzie oddać je do domu samotnej matki. Tam kobiety przyjmą wszystko dla dzieci, dla siebie.
Z tego co mi wiadomo, to domy dziecka maja i ubrania i jedzenie. Tego nie brakuje. Jedyne co brakuje to domu, uwagi, rodziny. Ale nie o tym jest temat.
A pomysł z domem samotnej matki jest jak najbardziej trafiony.
Zależy od ośrodka. W niektórych brakuje wszystkiego. Szczególnie w przejściowych. Tam jest wielki problem z ubraniami.