Projekty wnętrz,projektanci - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Projekty wnętrz,projektanci

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 51 ]

Temat: Projekty wnętrz,projektanci

Czy znacie strony gdzie można znaleźć jakieś ciekawe projekty wnętrz? Poszukuję projektów salonu,jadalni,sypialni,gabinetu-biblioteki i przedpokoju

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-09-10 02:23:46)

Odp: Projekty wnętrz,projektanci

Zobacz może na początek nowy katalog BRW jest tam dużo fajnych propozycji na urządzenie wnętrza i dodatkowo porady ekspertów w tym  m.in. architekta wnętrz Michała Grzelaka.
[nieregulaminowy link]

3

blue3 napisał/a:

Zobacz może na początek nowy katalog BRW jest tam dużo fajnych propozycji na urządzenie wnętrza i dodatkowo porady ekspertów w tym  m.in. architekta wnętrz Michała Grzelaka.

Większość tych katalogów widziałam bo kupiłam już meble do salonu,pokoju córki i zamierzam większość mebli-prócz kuchni-kupić w tym sklepie.

4

Znalazłaś coś ciekawego? Korzystałaś z pomysłów architektów wnętrz?

Ostatnio rozmawiałam z moim facetem, by wynająć firmę, która robi remonty - kompleksowo wszystko: od projektu, po zakup komponentów i wykonanie. Wersja dla wygodnickich big_smile z jednej strony kusząca, bo tylko płacisz i nie martwisz się, gdzie, co kupić, czy ekipa zrobi tak jak chcesz, czy tak jak im się uda sad

Z drugiej strony - oglądam te projekty i one są jakieś nierealne. Super salon z gigantyczną kanapą, TV, stoliczek,  jakieś półeczki na 2 książki - wszystko pięknie wygląda, ale gdzie schować tysiące rzeczy, z których się korzysta na co dzień? Nagle okazuje się, że trzeba mieć kolejne i kolejne pokoje.
Pamiętam jak znajoma architektka zaprojektowała mi przedpokój. Właściwie jedynym meblem była szafa narożna - po otworzeniu drzwi spora przegródka na deskę do prasowania, a obok w głębi taki prześwit szer. ~30 cm do część na ubrania wiszące na drążku, z drugiej strony jakieś półeczki. Część z której najczęściej się korzysta z najgorszym dostępem... chociaż całość ładna, sympatycznie skomponowana z oświetleniem, itp

5

przecież internet jest jedna wielka strona projektów i aranżacji smile w tym przepastnym katalogu chyba można znaleźć cos ciekawego?

6

adiaphora napisał/a:

przecież internet jest jedna wielka strona projektów i aranżacji smile w tym przepastnym katalogu chyba można znaleźć cos ciekawego?

owszem, można

... ale tak jak napisałam czasem kusi opcja, że ktoś zrobi ci dobrze wink

7 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-22 12:17:26)

to była odpowiedz na post Gojki, która pytala o strony smile Jest milion pincet aranżacji salonów, łazienek, przedpokojow  i całej reszty, wystarczy w gogle wrzucić hasło. Nie wiem, z czym Gojka ma problem.
Jak urzadzalam sypialnie to zalowalam, ze zajrzalam do neta, bo jak poogladalam te wszystkie sypialnie w kazdej gamie kolorystycznej to nie mogłam się zdecydować co mi sie podoba smile Gotowa byłam nawet na czerwien big_smile
p.s chciałabym mieszkać w pałacu, gdzie mialabym mnostwo pokoi i każda sypialnie urzadzilabym w innym stylu! Na razie czekam, aż syn się wyprowadzi big_smile big_smile

8

adiaphora napisał/a:

Jak urzadzalam sypialnie to zalowalam, ze zajrzalam do neta, bo jak poogladalam te wszystkie sypialnie w kazdej gamie kolorystycznej to nie mogłam się zdecydować co mi sie podoba smile

... ja raczej wiem, co chcę, ale mam zupełnie inny gust niż M. Kilka lat temu urządzaliśmy mieszkanie i przy każdej pierdole była długa dyskusja... brrr W jakiś sposób zgodziłam się na pomysł M. by remont zlecić architektowi niech zadowoli gusta M... (a potem i tak zrobi się wg moich pomysłów, dopasowane do naszych potrzeb big_smile)

adiaphora napisał/a:

Gotowa byłam nawet na czerwien big_smile

... czyli co w sypialni nuda, żadnych pikantnych dekoracji lol

9 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-22 12:59:43)

u nas jest o tyle dobrze, ze mój się nie wtrąca w wystrój, bo jest mu w zasadzie wszystko jedno, byle po oczach mu nie walilo i mógł się normalnie poruszać smile
Moj pomysl na sypialnie był w stylu klasycznym, w  tonacji oranźu i turkusu, ale jak zaczęłam przeglądać net to juz kompletnie mi się pozmienialo. Na pewno miało być przytulnie i buduarowo, żadne tam jasne przestrzenie. Zadnych białych, jasnych scian, mebli ani dodatkow. Zadnych slodkich zaslonek w kwiatuszki i poscieli  w koronkach. To wiedziałam na 100%. No i może zero źółtego.  Suma sumarum zamiast oranzu i turkusu sciany mam - jedna w kolorze mlecznej czekolady, druga w kolorze puddingu a dwie w cappuccino big_smile
edit: ja jestem pikantna, nie potrzeba dekoracji lol

10

happy woman - mój M. się wtrąca, ale nie wnosi nic konstruktywnego.
Mamy bardzo ładną podłogę - jesion + wstawki mahoniowe, więc M. uznał, że drzwi muszą być w kolorze tych wstawek. OK, drzwi też mamy bardzo też ładne... chociaż odcień jest nieco inny (drewno - w jednym miejscu jest jaśniejsze, w innym ciemniejsze, raz oglądasz przy naturalnym świetle, a kiedy indziej przy sztucznym). To była pierwsza tragedia, potem było gorzej, bo on myślał, że całe mieszkanie będzie utrzymane w tych kolorach... niebieski pokój syna czy zielona sypialnia okupione były licznymi awanturami... aż do czasu gdy projekty zostały zrealizowane i były dumny, że mamy takie ładne pokoje.

11 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-09-25 02:11:10)

Adiaphoro-projektów w necie jest mnóstwo ale ja potrzebowałam projektów pod wymiar.A tego nie znajdziesz smile Mi ni o aranżacię chodzi,chodzi o meble pod wymiar pomieszeń.Jakieś tam dodatki,kolory ścian i podłóg jestem w stanie sama dobrać.

Averyl-projekt łazienek zrobiła nam projektantka z Castoramy,projekt kuchni też zamówiłam w lokalnym,meblowym sklepie.Nawet agd zamówili mi takie jakie sobie wybrałam,a którego u nich nie było.

Meble do salonu-normalne,ze sklepu.
Sypialnię chyba wybiorę z czarno białymi meblami a ściany ciemnośliwkowe. Co prawda podobają mi się meble w ciemnym brązie z dodatkami czarnej skóry ale są potwornie drogie smile
Averyl-ja tez nie lubie koronek i kwiatuszków.Zresztą u mnie w sypialni jest okno dachowe,budynek ma dość nowoczesny kształt więc takie cuda zupełnie nie pasują do moich wnętrz. Jedyną pikanterią u w naszej sypialni będzie lustro na ukośniej części sufitu smile
Córka wybrała sobie białe meble z Bodzia-ale jeszcze pertraktujemy bo te bodziowe nienajlepszej jakości.Jej muszą być białe i wszystko co pokazuję jej się nie podoba sad
Mój mąz do kolorów ścian się nie wtrąca-zawsze wybieram ją.Jednak z meblami mamy problem.Ostatnio wybrał skórzany narożnik do salonu w kolorze kości słoniowej z takimi jakimiś wywijanymi zagłówkami.Cygański cud-załamałam się i powiedziałam,że może sobie to w garażu postawić smile
Po całodziennym oglądaniu skórzanych narożników ( nie chciałam skórzanego-ale poszłam na kompromis) w końcu wybrałam coś c nam obojgu się podoba i nie ma tego okropnego żółtawego odcienia smile

12

Aha-pochwalę się.Mam już profesjonalny projekt gabinetu-biblioteki i przedpokoju.Z BRW smile

13

A co rozumiesz przez profesjonalny?

14 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-25 10:56:27)

gwoli ścisłości - to ja pisalam o nielubieniu kwiatuszkow i koronek. Averylka może uwielbia, kto wie? wink
Gojka, projekty z meblami dopasowanymi do naszego mieszkania,  pod wymiar to juz konkretna usluga, za ktora sie placi lub ma sie w gratisie, gdy planuje sie zakup mebli z konktetnego sklepu, który  robi dla klienta taki projekt i wizualizacje. Rzeczywiście trudno w necie znaleźć takiego gotowca. Twoje zapytanie o "jakieś ciekawe projekty wnętrz" sugerowało, ze szukasz inspiracji raczej.

Ściany ciemna śliwka? Odważnie. W Ikei widziałam aranżacje pokoju ze ścianami w cieplym sliwkowo różowym odcieniu.  Bardzo mi się podobalo. A do tej ciemnej śliwki to nie bardziej pasują meble w odcieniu brązu?

Averyl, żebyś wiedziała, ze happy smile To jednak zdecydowanie upraszcza życie. Jakoś nie wyobrazam sobie, żeby mój spierał się ze mną jakie meble, dodatki czy kolor scian. W tym temacie panuje u nas całkowita dyktatura wink Jego pomyslem, ktory doszedl do skutku to byly drewniane zaluzje w sypialni. Ja w sumie wolalam rolety, ale bez fanatyzmu wink Chyba było mi wszystko jedno... Ale odcień drewna juz ja wybieralam big_smile

15 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-09-25 13:11:02)

Snake napisał/a:

No taki,który zrobił architekt,pod wymiar.

Adiaphora napisał/a:

gwoli ścisłości - to ja pisalam o nielubieniu kwiatuszkow i koronek. Averylka może uwielbia, kto wie?
Gojka, projekty z meblami dopasowanymi do naszego mieszkania,  pod wymiar to juz konkretna usluga, za ktora sie placi lub ma sie w gratisie, gdy planuje sie zakup mebli z konktetnego sklepu, który  robi dla klienta taki projekt i wizualizacje. Rzeczywiście trudno w necie znaleźć takiego gotowca. Twoje zapytanie o "jakieś ciekawe projekty wnętrz" sugerowało, ze szukasz inspiracji raczej.
Ściany ciemna śliwka? Odważnie. W Ikei widziałam aranżacje pokoju ze ścianami w cieplym sliwkowo różowym odcieniu.  Bardzo mi się podobalo. A do tej ciemnej śliwki to nie bardziej pasują meble w odcieniu brązu?

Tak,przepraszam,omyłeczka smile
Wiesz,zauważyłam,ze usługa projektu pod wymiar nie jest w gratisie zazwyczaj-coś tam się za nią płaci.W sumie tylko w Castoramie możesz otrzymać zwrot kasy za opłacony projekt pod warunkiem,że zakupisz z ich sklepu na 3 tysie.W sumie to te dwie stówy za projekt to nie są wielkie pieniądze.My zakupiliśmy za ponad piętnaście- bo na tyle opiewał projekt wiec jeszcze rzucili nam jakąś zniżkę.
Wiesz,widziałam wizualizację z takimi meblami jak mi się podobają-białymi z czarnymi dodatkami i tymi ścianami i wyglądało naprawdę nieźle.Jakoś od paru lat zupełnie odchodzę od jakichkolwiek odcieni brązu w meblach bo już nie mogę na nie patrzeć smile
No może prócz tych do sypialni,które opisywałam.Ale nie stać mnie smile

16

gojka102 napisał/a:
Snake napisał/a:

gojka102 napisał/a:

Wiesz,zauważyłam,ze usługa projektu pod wymiar nie jest w gratisie zazwyczaj-coś tam się za nią płaci.W sumie tylko w Castoramie możesz trzymać zwrot kasy za opłacony projekt pod warunkiem,że zakupisz z ich sklepu na 3 tysie. W sumie to te dwie stówy za projekt to nie są wielkie pieniądze.

smile Jeśli jesteś zadowolona, to wszystko ok. Cóż, markety też muszą oferować klientom taką usługę ale nie będę specjalnie odkrywczy sugerując kto idzie zarabiać projektując w markecie wink I tak nie szafowałbym nazwą "architekt" na kogoś kto ustawia mebelki z katalogu. Do tej czynności nie do końca pasuje nawet projektant wnętrz, może aranżator...

17

Snake-w Castoramie zamawiałam projekt dwóch łazienek-więc nie było to ustawianie mebelków:) tylko wybieranie kolorów i faktury glazury,terakoty,wielkości wanny czy kabiny a że jedna łazienka to właściwie pokój kąpielowy z balkonem to paniusia trochę robótki miała.
Nie byłabym sobą gdybym oczywiście paru znaczących zmian kolorystycznych nie wprowadziła do projektów smile

18

gojka102 napisał/a:

to paniusia trochę robótki miała

Nie czyni jej to architektem. Mój chłopak w Minecrafcie też potrafi ładnie wymyśleć i zaaranżować wnętrza. Sprzedałbym mu informację, że jest praca w Castoramie do wzięcia ale nawet on mając 12 lat wyśmiałby mnie za te 200 zł...

19 Ostatnio edytowany przez Averyl (2017-09-25 14:55:04)

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Nie czyni jej to architektem. Mój chłopak w Minecrafcie też potrafi ładnie wymyśleć i zaaranżować wnętrza. Sprzedałbym mu informację, że jest praca w Castoramie do wzięcia ale nawet on mając 12 lat wyśmiałby mnie za te 200 zł...

Mój syn też twierdzi, że dzięki grą strategicznym uczy się wielu strategicznych tongue umiejętności... uważałabym, obejrzyj te projekty może już stworzył WC z ekranem i jakimiś pulpitem pod klawiaturkę, co by siedząc na tronie móc władać wirtualnym światem big_smile

20

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

No to cudownie,Snake-ciesz się.Zapewne za Twym synem już teraz Castorama będzie się zabijać smile smile
Wiesz,w sumie nie interesuje mnie co i kim ją czyni.Bardziej fakt,że zrobiła mi projekty do przyjęcia.
No,z pewnością projektów łazienek,które zrobi Ci syn moje nie pobiją smile
Ale jest jedna róznica-ja swoje MAM a Ty-NIE smile smile

21

Averyl-a moje dziecko woli sobie na skrzypcach pograć niż na minecrafta.Ot,takie zboczenie genetyczne smile

22

gojka102 napisał/a:
Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

No to cudownie,Snake-ciesz się.Zapewne za Twym synem już teraz Castorama będzie się zabijać smile smile
Wiesz,w sumie nie interesuje mnie co i kim ją czyni.Bardziej fakt,że zrobiła mi projekty do przyjęcia.
No,z pewnością projektów łazienek,które zrobi Ci syn moje nie pobiją smile

Nie byłbym taki pewien

23 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-25 19:16:34)

gojka102 napisał/a:
Snake napisał/a:

Adiaphora napisał/a:

gwoli ścisłości - to ja pisalam o nielubieniu kwiatuszkow i koronek. Averylka może uwielbia, kto wie?

Wiesz,zauważyłam,ze usługa projektu pod wymiar nie jest w gratisie zazwyczaj-coś tam się za nią płaci.W sumie tylko w Castoramie możesz otrzymać zwrot kasy za opłacony projekt pod warunkiem,że zakupisz z ich sklepu na 3 tysie.W sumie to te dwie stówy za projekt to nie są wielkie pieniądze.My zakupiliśmy za ponad piętnaście- bo na tyle opiewał projekt wiec jeszcze rzucili nam jakąś zniżkę.
Wiesz,widziałam wizualizację z takimi meblami jak mi się podobają-białymi z czarnymi dodatkami i tymi ścianami i wyglądało naprawdę nieźle.Jakoś od paru lat zupełnie odchodzę od jakichkolwiek odcieni brązu w meblach bo już nie mogę na nie patrzeć smile

nawet jak coś się płaci to grosze i warto wydać. W dobie konkurencji to robi się już niemal standardowa usługa, że jak kupujesz wyposażenie w danym sklepie to Ci robia projekt i wizualizację jak to wszystko będzie wyglądać. W Ikei chyba tak od lat jest. I to mi się podoba.
W ogóle lubię ikeowskie aranżacje kuchni, wszystko jest tak przemyślane, że głowa mała. Kuchnie nieraz mikroskopijne a mieści się wszystko. Każdy centymetr wykorzystany. Tylko łazienki mają jakieś takie w stylu 'wszystko na wierzchu' i to mi się akurat nie podoba, bo ja optycznie muszę mieć porządek, wszystko pochowane. Jakieś relingi z wiszącymi kubkami, garnkami i akcesoriami czy otwarte szafki oraz półki to dla mnie największy koszmarek kuchenny i w ogóle. Przykład:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSgUNzB-VWk2FschYCJRkkk5g1HC5xb9WzCKsUugsiRoDAsMMR8yb4uwLUhttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRp7YbQa3_9aczj1EYaq3rEQCGlRlv4RLxh4KvKb00nlxk5AyDeWOqZ_eHXhttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3CdbM5gHNOrkA7n087mKmy9h2OK70X0EGXQbbxhDxFr_Pt78o16JtbYV-

24

adiaphora napisał/a:
gojka102 napisał/a:
Snake napisał/a:

Adiaphora napisał/a:

nawet jak coś się płaci to grosze i warto wydać. W dobie konkurencji to robi się już niemal standardowa usługa, że jak kupujesz wyposażenie w danym sklepie to Ci robia projekt i wizualizację jak to wszystko będzie wyglądać. W Ikei chyba tak od lat jest. I to mi się podoba.
W ogóle lubię ikeowskie aranżacje kuchni, wszystko jest tak przemyślane, że głowa mała. Kuchnie nieraz mikroskopijne a mieści się wszystko. Każdy centymetr wykorzystany. Tylko łazienki mają jakieś takie w stylu 'wszystko na wierzchu' i to mi się akurat nie podoba, bo ja optycznie muszę mieć porządek, wszystko pochowane. Jakieś relingi z wiszącymi kubkami, garnkami i akcesoriami czy otwarte szafki oraz półki to dla mnie największy koszmarek kuchenny i w ogóle. Przykład:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSgUNzB-VWk2FschYCJRkkk5g1HC5xb9WzCKsUugsiRoDAsMMR8yb4uwLUhttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRp7YbQa3_9aczj1EYaq3rEQCGlRlv4RLxh4KvKb00nlxk5AyDeWOqZ_eHXhttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3CdbM5gHNOrkA7n087mKmy9h2OK70X0EGXQbbxhDxFr_Pt78o16JtbYV-

Wiesz,ja też takich kuchni nie lubię: nie dość,że zagracona się robi to jeszcze to wszystko zbiera kurz więc zanim coś takiego użyje musiałabym umyć.Od dawna nie mam na wierzchu ani kubków,ani noży.Jedynie toster,chlebak,ekspres do kawy.Na relingu wisi u mnie obecnie suszarka do naczyń i ręcznik papierowy.
W nowej kuchni nie będzie relingów bo zamiast płytek na ścianie będzie szkło.

25 Ostatnio edytowany przez adiafora (2017-09-25 19:39:49)

szklane panele są świetne. Tyle pięknych wzorów... Uwielbiam taki design. W kuchni mam płytki które mi się przejadły i zastanawiam się, czy mogę na nie te panele położyć, bo zrywać płytek mi się nie chce, za dużo bajzlu będzie...  Problemy pierwszego świata wink

26

Kilka lat temu rozrysowałam i zleciłam stolarzowi zrobienie mebli. Chcieliśmy mieć duży (na całą ścianę) regał-witrynę na nasze książki, duży stół, barek na drinki, itp. Zaprojektowałam nawet fronty. Fajna sprawa - własny projekt, gorzej z wykonaniem - niektóre rzeczy wyszły super np. fronty, biblioteczka, a inne... brrr
Facet zrobił meble i poinformował mnie, że nie może zrobić otwieranego do dołu barku, tylko do góry - tak jak w kuchennych szafkach. Szalone poszukiwania właściwego siłowniczka. Stół - niby prosta rzecz, za prosta, gość zrobił po swojemu, coś tak szkaradnego, że musiał poprawiać.
Niestety z naszymi "fachowcami" nie jest łatwo, gdy wiesz czego chcesz, bo oni wiedzą lepiej wink.
Dlatego wydaje mi się, że fajnie jest mieć architekta, który zaprojektuje, a potem przypilnuję ekipę, która wszystko zrobi wg ustaleń.

27

Averyl napisał/a:

Dlatego wydaje mi się, że fajnie jest mieć architekta, który zaprojektuje, a potem przypilnuję ekipę, która wszystko zrobi wg ustaleń.

gojka102 napisał/a:

]

Snake napisał/a:

[Nie byłbym taki pewien

Telefon mi uciął sporą część wypowiedzi, może i dobrze wink Gojko o ile pamiętam w wątku o kupowaniu w Biedronce pisałaś, że zadajesz sobie trud wyszukiwania jajek ze zdrowego, naturalnego chowu itd. To w sumie będzie najlepsze odniesienie. Właśnie się cieszysz, że kupiłaś w promocji sztuczne jajka, nawet nie z chowu klatkowego. Z kurzego gułagu. Niektóre sklepy może i współpracują na stałe z jakimiś pracowniami zajmującymi się projektami wnętrz ale standard, to jacyś ludzie potrafiący obsługiwać któryś z tanich albo i darmowych programów wspomagających projektowanie. Dorabiający studenci, absolwenci, którzy nie mogą znaleźć pracy przy prawdziwym projektowaniu lub nie posiadający predyspozycji do samodzielnego zajęcia się tą profesją. Żeby zajmować się tym nie potrzeba żadnych uprawnień, dyplomów itp. Dlatego proszę nie wycierajcie sobie buź nazwą dumnego zawodu architekta omawiając taką działalność. Pomijam to, że taki firmowy designer, aranżator czy jak go tam zwać, ma wam wcisnąć to co na stanie ma sklep, a nie to co byłoby dla was najlepsze. Ja znam ludzi, którzy zawodowo zajmują się projektowaniem wnętrz i wiem ile muszą poświęcić czasu żeby znać ofertę wielu różnych sklepów, przeróżnych materiałów, wyposażenia, bibelotów itp. żeby zaproponować coś klientowi i to z uwzględnieniem budżetu, którym dysponuje. Do tego jeśli czegoś nie ma w sprzedaży, wiedzą jak zaprojektować coś indywidualnie i wiedzą kto to może wykonać. Lata pracy i doświadczeń, a wy tu się podniecacie, że jakaś panienka potrafi wrysować do programu waszą łazienkę i wstawiać meble czy wyposażenie jakie ma w bibliotece tego programu.

28

jak na razie to Ty się Snake tu podniecasz. Przyczepiłeś się do słowa architekt i coś próbujesz tu udowodnić.  Architekci z pewnością mają to glęboko w nosie, że Gojka nazwała architektem panią która "ustawia mebeleki z katalogu". No i co z tego, że się cieszy? Ma fajny projekt to jest zadowolona. Za to Ty przeżywasz jakby ktoś Ci na odcisk nadepnął.

29 Ostatnio edytowany przez Averyl (2017-09-25 21:02:57)

Architektka, która współpracowała ze stolarzem zaprojektowała takie ładne (chociaż wielkiego zachwytu nie było), ale niefunkcjonalne pomieszczenie.

Co komu w duszy gra - ja nie lubię designu z Ikei, ale lubię funkcjonalność tych mebli . Myślę, że można stworzyć dobry projekt ustawiając gotowe moduły. Ważne, by by się podobał tym, którzy będą korzystać z mebli (i nie ma znaczenia, czy to architekt wnętrz, student dorabiający w sklepie, czy  samemu wykona się projekt).

Druga sprawa to wykonanie - gotowce mają tę przewagę, że wiesz, jak będzie coś wyglądać po złożeniu, w przypadku "fachowców" - nie zawsze, mimo projektu.

30

adiaphora napisał/a:

jak na razie to Ty się Snake tu podniecasz. Przyczepiłeś się do słowa architekt i coś próbujesz tu udowodnić.  Architekci z pewnością mają to glęboko w nosie, że Gojka nazwała architektem panią która "ustawia mebeleki z katalogu". No i co z tego, że się cieszy? Ma fajny projekt to jest zadowolona. Za to Ty przeżywasz jakby ktoś Ci na odcisk nadepnął.

Jajka z Biedry też są bardzo smaczne i chlebek mrożony też.

31

Snake napisał/a:
Averyl napisał/a:

gojka102 napisał/a:

]

Snake napisał/a:

[Nie byłbym taki pewien

Telefon mi uciął sporą część wypowiedzi, może i dobrze wink Gojko o ile pamiętam w wątku o kupowaniu w Biedronce pisałaś, że zadajesz sobie trud wyszukiwania jajek ze zdrowego, naturalnego chowu itd. To w sumie będzie najlepsze odniesienie. Właśnie się cieszysz, że kupiłaś w promocji sztuczne jajka, nawet nie z chowu klatkowego. Z kurzego gułagu. Niektóre sklepy może i współpracują na stałe z jakimiś pracowniami zajmującymi się projektami wnętrz ale standard, to jacyś ludzie potrafiący obsługiwać któryś z tanich albo i darmowych programów wspomagających projektowanie. Dorabiający studenci, absolwenci, którzy nie mogą znaleźć pracy przy prawdziwym projektowaniu lub nie posiadający predyspozycji do samodzielnego zajęcia się tą profesją. Żeby zajmować się tym nie potrzeba żadnych uprawnień, dyplomów itp. Dlatego proszę nie wycierajcie sobie buź nazwą dumnego zawodu architekta omawiając taką działalność. Pomijam to, że taki firmowy designer, aranżator czy jak go tam zwać, ma wam wcisnąć to co na stanie ma sklep, a nie to co byłoby dla was najlepsze. Ja znam ludzi, którzy zawodowo zajmują się projektowaniem wnętrz i wiem ile muszą poświęcić czasu żeby znać ofertę wielu różnych sklepów, przeróżnych materiałów, wyposażenia, bibelotów itp. żeby zaproponować coś klientowi i to z uwzględnieniem budżetu, którym dysponuje. Do tego jeśli czegoś nie ma w sprzedaży, wiedzą jak zaprojektować coś indywidualnie i wiedzą kto to może wykonać. Lata pracy i doświadczeń, a wy tu się podniecacie, że jakaś panienka potrafi wrysować do programu waszą łazienkę i wstawiać meble czy wyposażenie jakie ma w bibliotece tego programu.

Rozumiem,że jesteś po lubelskiej polibudzie i tak strasznie Cię rusza,że ja architektem nazywam kogoś kto pracuje w Castoramie:).Wiesz,nie wchodzę do sklepu i nie proszę o pokazanie dyplomu:)
Spoko,każdy ma pracę-Ty masz i ona-pani z Castoramy tez.
Wiesz,to tak jakby mnie ruszało,że ktoś po CAE robi tłumaczenia.No jak to,ja mam specjalizację translatorską a ten nawet studiów nie skończył?? Ale mnie to nie rusza-nie moja broszka.
Ja nie znam się na projektach,projekt domu mam z Archonu-pewnie też zaraz napiszesz,ze tam gówniani architekci:) i jest ok.
Łazienki,kuchnia,biblioteka i przedpokój też mi się podobają.Prócz łazienek inne projekty mam z dwóch sklepów meblowych-jeden znany,drugi chyba taki lokalny.
Porównanie do jaj jest kiepskie.Ty jesz jaja z Biedry-bo może nie masz na uwadze własnego zdrowia.Ja wiem,że dla mnie zdrowiej będzie jak zjem jaja od sprawdzonej wsiowej kobitki.
Fakt,że mam projekt łazienek z Castoramy-nie oznacza,że mi się ta łazienka za chwilę zawali:) Materiały są dobrej jakości,nie mieliśmy limitu budżetowego więc można było poszaleć.Raczej nie emitują szkodliwych gazów,nie rozpadną się po tygodniowym używaniu wiec ja nie widzę problemu.
Ty widzisz? Serio? smile

Averyl-fakt,z gotowcami od razu widzisz jak co wygląda.Ale w sklepach,w których wybierałam projekty widziałam podobne meble w aranżacjach,o które mi chodziło wiec chyba źle nie będzie.

32

Snake napisał/a:
adiaphora napisał/a:

co do jaj...Miej jaja i napisz po prostu, że masz dzisiaj muchy w nosie i szukasz, do kogo by tu się przypie*dolić smile

33

adiaphora napisał/a:
Snake napisał/a:
adiaphora napisał/a:

co do jaj...Miej jaja i napisz po prostu, że masz dzisiaj muchy w nosie i szukasz, do kogo by tu się przypie*dolić smile

Nie chciałabym żeby kiedykolwiek ktokolwiek mi tak na forum napisał,ze próbuje się odgrywać po złym dniu.Zatem będę ważyć słowa smile
A teraz idę kończyć oglądanie z moją panna Więźnia labiryntu :)Czego i Państwu życzę smile
Ps,wyskakuje Wam internal server error?

34

gojka102 napisał/a:

Rozumiem,że jesteś po lubelskiej polibudzie i tak strasznie Cię rusza,że ja architektem nazywam kogoś kto pracuje w Castoramie:).Wiesz,nie wchodzę do sklepu i nie proszę o pokazanie dyplomu:)

Nie, po dużo bardziej szacownej uczelni wink

gojka102 napisał/a:

Ja nie znam się na projektach,projekt domu mam z Archonu-pewnie też zaraz napiszesz,ze tam gówniani architekci:) i jest ok.

Nie, czemu? Jest popyt na masówkę, to ją trzaskają ale oni żeby trzaskać taką masówkę muszą umieć trochę więcej niż pani z Castoramy.

gojka102 napisał/a:

Porównanie do jaj jest kiepskie.Ty jesz jaja z Biedry-bo może nie masz na uwadze własnego zdrowia.Ja wiem,że dla mnie zdrowiej będzie jak zjem jaja od sprawdzonej wsiowej kobitki. [...]Materiały są dobrej jakości,nie mieliśmy limitu budżetowego więc można było poszaleć.

Tego właśnie do dziś nie zrozumiałem. Dbać o poziom różnych aspektów życia, czy jajka zdrowe, czy lekarz do którego idę jest dobrym fachowcem, itp., a potem wydając na budowę domu w którym spędzi się pół życia kilkaset tysięcy złotych przyoszczędzić parę tysięcy na projekcie. Albo nie mając limitu na remont chodzić po darmowych projektantach z marketów. A nie, 200 zł trzeba było dopłacić... ale dobra, nie męczę smile I tak wiem, że to się nieprędko w narodzie zmieni.

35

Snake napisał/a:

Tego właśnie do dziś nie zrozumiałem. Dbać o poziom różnych aspektów życia, czy jajka zdrowe, czy lekarz do którego idę jest dobrym fachowcem, itp., a potem wydając na budowę domu w którym spędzi się pół życia kilkaset tysięcy złotych przyoszczędzić parę tysięcy na projekcie. Albo nie mając limitu na remont chodzić po darmowych projektantach z marketów. A nie, 200 zł trzeba było dopłacić... ale dobra, nie męczę smile I tak wiem, że to się nieprędko w narodzie zmieni.

Też mi się wydaje, że ludzie łapią się na pozorną oszczędność, która odbywa się kosztem otoczenia, w którym później przyjdzie im przebywać przez długie lata.
Sama jestem po architekturze, ale przy urządzaniu domu skorzystałam z fachowej pomocy zaprzyjaźnionej i sprawdzonej projektantki. Umiem dobrać kolory, ustawić meble i urządzenia, ale nie zajmując się aranżacją wnętrz na co dzień, nie mam pojęcia o dostępnych nowoczesnych rozwiązaniach. Niekoniecznie tych, na które target ma aktualnie dany sprzedawca.
Ponadto korzystając z usług projektanta, który zajmuje się wnętrzem całościowo (nie tylko poszczególnymi pomieszczeniami) zyskuję pewność, że mój dom będzie tworzył spójną całość zamiast misz-masz smile

36

gojka

jeśli jesteś w 100% zadowolona z projektu, to nie ma co mieszać, ale jeśli masz wątpliwości, to warto go poddać ocenie na Forum Muratora. Tam użytkownicy mają naprawdę duże doświadczenie.

Projektanci na etatach w marketach i sklepach lubią wciskać w projekty jak najwięcej elementów dekoracyjnych, co podbija cenę materiału.

37

Summerka, piszesz tak, jakby korzystanie z usług projektanta było jakąś koniecznością. Nie rozumiem w ogóle takiego podejścia. To trochę tak, jakby zarzucac dziewczynie  czy drwic z niej, ze  oszczedza na stylistce bo poszla na zakupy z koleżanką.  No a przecież stylistka zna się lepiej w której bluzce będzie  jej do twarzy.
Ja nigdy nie korzystałam z usług architektów ani projektantów przy urządzaniu domu i nie uważam żeby to było passe. Za to chętnie korzystałam z programów do wizualizacji wnętrz żeby mieć jakis ogląd koncepcji. Snake czepil się Gojki, ze korzysta z nedznych projektów równie nedznych architektów nieudacznikow, którzy siedzą w jakiejś Castoramie czy innej Ikei za pieniądze, za ktore jego synowi nie chciałoby kiwnac się palcem w bucie. No rzeczywiście, co za wstyd i poruta przyznać się publicznie, ze kupując meble w markecie, korzysta się z usług aranzacyjnych, które oferują. Bo przecież powinno się ogłosić najlepiej miedzynarodowy konkurs na projekt kibla, żeby potem, defekując, mieć blogi uśmiech na twarzy, iz tworzy on spójną całość ze strychem na przyklad. Śmieszne trochę.

38 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2017-09-26 11:15:02)

adiaphora napisał/a:

Summerka, piszesz tak, jakby korzystanie z usług projektanta było jakąś koniecznością.

Nie wiem skąd u ciebie to doszukiwanie się ukrytych treści.
Jest dokładnie tak jak napisałam, czyli korzystanie z usług projektanta jest WEDŁUG MNIE inwestycją w funkcjonalność i spójność wnętrza. Na szczęście nie wspomniałam jeszcze o kilku zaletach, bo chyba byś mnie zjadła za to, że posiadam własną opinię big_smile

39

summerka88 napisał/a:

Ponadto korzystając z usług projektanta, który zajmuje się wnętrzem całościowo (nie tylko poszczególnymi pomieszczeniami) zyskuję pewność, że mój dom będzie tworzył spójną całość zamiast misz-masz smile

No właśnie, łazienka "zaprojektowana" w sklepie z płytkami, kuchnia na dziale z meblami kuchennymi, reszta na dziale z wypoczynkami...

mallwusia napisał/a:

Projektanci na etatach w marketach i sklepach lubią wciskać w projekty jak najwięcej elementów dekoracyjnych, co podbija cenę materiału.

Jak dostajesz grosze z etatu, to żyjesz z prowizji od materiałów jakie wciśniesz klientowi. Żeby nie było, wszyscy wnętrzarze mają prowizje od sklepów, w których ich klient kupił towar. Póki jednak jego myślą przewodnią jest zadowolenie klienta, a nie żeby kupił w sklepie, gdzie projektant ma najwyższe prowizje, to nie ma w tym nic zdrożnego. Ale jak się idzie do tej przykładowej Castoramy, to wiadomo, że nie zaproponują tam czegoś, czego nie mają, a ma konkurencja.
To jest ogólnie kwestia pewnego modelu funkcjonowania społeczeństwa. W tym modelu ludziom wydaje się, że coś zrobią taniej. Nie zrobią smile Na przykład taki projekt typowy domu. Faktycznie na pierwszy rzut oka jest kilkukrotnie tańszy niż projekt opracowany dla nas indywidualnie. Ale projekt jest typowy, do stosowania wszędzie, a konkretnie trzeba go adaptować do warunków naszej działki. Trzeba za to zapłacić projektantom miejscowym. Nie planujemy zmian w projekcie typowym, to koszt takiej adaptacji zamknie się powiedzmy w 2-krotności ceny projektu typowego. Dalej taniej niż indywidualnie i przy takim podejściu projekt typowy się kalkuluje. Tylko, że ludzie kupują te projekty typowe, a potem chcą zmian. Oj przesuniemy tą ścianę żeby pokój był trochę większy... leci w niebyt typowy projekt stropu i dachu. Projektant adaptujący musi je zaprojektować od nowa i tak też liczy honorarium. Na koniec inwestor drapie się po głowie, że kurczę wyszło w zasadzie tyle ile mówił mu kiedyś architekt za ile mu zrobi projekt indywidualny. Architekt litościwie nie dodaje, że gdyby mu się chciało (czytaj ktoś mu za to zapłacił) obciął by z tego projektu typowego koszty realizacji na co najmniej równowartość swojego indywidualnego honorarium. No ale przecież inwestor przychodzi tylko żeby mu "podklepał" adaptację, to co jego projektanta obchodzi ile inwestora będzie kosztować realizacja budynku? Kupił, ma, zadowolony, że "zaoszczędził", to niech buduje smile Na dodatek ludzie w ogóle nie szanują swojego czasu. Nie liczą ile godzin, dni marnują na szukanie po forach, sklepach, znajomych. Czas to pieniądz. Jak ktoś jest nauczony rozliczać swój czas pracy i wie ile kosztuje godzina jego pracy, to wie czy opłaca mu się za tym latać samemu czy lepiej zapłacić za to projektantowi. Tak samo przy budowaniu. Jak ktoś ma projekt indywidualny, to wie, że może dzwonić do autora i w środku nocy, bo na budowie jest jakiś problem, ktoś czegoś nie wie itd. Przy projekcie typowym do kogo się zadzwoni? Do autorów projektu typowego? Oni siedzą gdzieś na drugim końcu Polski i nie odbierają w środku nocy wink Może w końcu coś odpowiedzą, może im się nie będzie chciało. Projektant od adaptacji? A co jego to obchodzi, pani się pyta tych od typówki! Ach więc zostaje cudowne forum muratora lol

40

summerka88 napisał/a:
adiaphora napisał/a:

Summerka, piszesz tak, jakby korzystanie z usług projektanta było jakąś koniecznością.

Jest dokładnie tak jak napisałam, czyli korzystanie z usług projektanta jest WEDŁUG MNIE inwestycją w funkcjonalność i spójność wnętrza. Na szczęście nie wspomniałam jeszcze o kilku zaletach, bo chyba byś mnie zjadła za to, że posiadam własną opinię big_smile

zjesc Ciebie?  Chyba miałabym  straszna zgage big_smile

41

adiaphora napisał/a:
summerka88 napisał/a:
adiaphora napisał/a:

zjesc Ciebie?  Chyba miałabym  straszna zgage big_smile

Pewnie piekielną i ognistą zgagę wink

42

Projektant wnętrz ma tę przewagę, że zna nowosci techniczne, trendy na rynku, potrafi funkcjonalnie zaprojektować- bo to jego zawód.
I wie gdzie co kupić by nie było niespodzianki.
ale ja lubię wnętrza urządzane przez przyjaciół, gdzie odbija się ich osobowość, są jakieś spersonalizowane..
Można to osiągnąć z projektantem, jeśli jest to projektant elastyczny i słucha klienta i inwestor ma czas się z nim spotykać.

43

Ela210 napisał/a:

ale ja lubię wnętrza urządzane przez przyjaciół, gdzie odbija się ich osobowość, są jakieś spersonalizowane.

Zgadzam się z tym.
Mam znajomego architekta, który robi domy dla bardzo bogatych ludzi i wszystko musi być najwyższej klasy. Co zabawne, czasem tym ludziom brakuje gustu, dlatego zlecają architektowi, by zaprojektował wszystko łącznie z bibelotami, obrazami. Pierwszy raz jak usłyszałam to, nie chciałam wierzyć - jak można żyć w takiej "obcej" przestrzeni, ale jak masz kilkaset m2 to przecież nie mieszkasz we wszystkich pokojach jednocześnie, niektóre pomieszczenia są po to, by ładnie wyglądały, gdy będziesz popijać drinka ze znajomymi, albo gdy wpadniesz na pomysł by pobiegać na bieżni, to by się nie nudzić możesz pooglądać coś w mega-telewizorze.

44 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2017-10-10 10:03:32)

snake napisał/a:

Tego właśnie do dziś nie zrozumiałem. Dbać o poziom różnych aspektów życia, czy jajka zdrowe, czy lekarz do którego idę jest dobrym fachowcem, itp., a potem wydając na budowę domu w którym spędzi się pół życia kilkaset tysięcy złotych przyoszczędzić parę tysięcy na projekcie. Albo nie mając limitu na remont chodzić po darmowych projektantach z marketów. A nie, 200 zł trzeba było dopłacić... ale dobra, nie męczę  I tak wiem, że to się nieprędko w narodzie zmieni.

Nie jestem typem,który planuje pól życia spędzić w domu,dlatego tylko,że mi szkoda go sprzedać,albo,że go zbudowałam albo,że muszę coś dzieciom w spadku zostawić.
Jeśli PiS wygra  kolejne wybory,moja noga w kraju prędko nie postanie smile
Ty jesteś tego typu człowiekiem co do końca życia będzie mieszkał w tym co sobie kupił/wybudował. Dlatego nie zrozumiesz.
Moim naczelnym marzeniem nie jest posiadanie domu,który będzie domem z moich marzeń od A do Z bo ja po prostu takich marzeń nie mam.Nie mam takich materialnych marzeń po prostu smile
Widzisz,taki burak ze mnie-kupuję dziecku XVIII wieczne skrzypce a projekt łazienki mam z Castoramy big_smile
Aha-wczoraj porządkowałam papiery i zobaczyłam,że jednak nie dwie stówy za projekt się płaci a trzy big_smile big_smile

Adiaphora napisał/a:

No rzeczywiście, co za wstyd i poruta przyznać się publicznie, ze kupując meble w markecie, korzysta się z usług aranzacyjnych, które oferują. Bo przecież powinno się ogłosić najlepiej miedzynarodowy konkurs na projekt kibla, żeby potem, defekując, mieć blogi uśmiech na twarzy, iz tworzy on spójną całość ze strychem na przyklad. Śmieszne trochę.

Cieszę się,że rozumiesz,że są ludzie,którzy naprawdę nie marza o domu marzeń smile Dla mnie to nie ma wielkiego znaczenia gdzie mieszkam.Ważne by można było klamotry poupychać,przyjąć gości z noclegiem czy mieć trochę miejsca dla siebie.Nie projektuję swojej przyszłości na długie lata tu i teraz bo mam tu dom.Dziś go mam,za rok czy dwa sprzedam i wyjadę tam gdzie się fajnie zyje,co w moim pojęciu nie oznacza-w świetnie zaprojektowanym wnętrzu stworzonym specjalnie pode mnie przez przyszłych światowej klasy architektów co to na razie uczą się projektować w minecrafcie smile

summerka88 napisał/a:

Na szczęście nie wspomniałam jeszcze o kilku zaletach, bo chyba byś mnie zjadła za to, że posiadam własną opinię

No tak,summerko,Ty jedyna masz własną opinię-cała reszta nas to klony Adiaphory powielające jej poglądy smile Że sama w to uwierzyłaś nie oznacza,że my też  smile

45

gojka102 napisał/a:

Ty jesteś tego typu człowiekiem co do końca życia będzie mieszkał w tym co sobie kupił/wybudował. Dlatego nie zrozumiesz.

Jesteś jaka jesteś ale jasnowidzem na pewno nie. Przez 20 lat mieszkałem w 3 mieszkaniach i jednym domu. Nawet to mieszkanie, w którym mieszkałem 10 lat opuszczałem bez większych sentymentów.  Mam teraz dom, w który włożyłem dużo pracy ale nie wiem co będzie za 5 lat. Wręcz zakładam, że jak mi się już nie będzie chciało, a dzieci podrosną, to sobie kupię mieszkanie w centrum. Drogie skrzypce dla dziecka do łazienki mają się nijak. Drogie płytki do projektu łazienki za 200 zł jak najbardziej. Ale już naprawdę ci się nie wcinam, każdy wydaje pieniądze jak lubi wink

46

Snake napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Jesteś jaka jesteś ale jasnowidzem na pewno nie. Przez 20 lat mieszkałem w 3 mieszkaniach i jednym domu. Nawet to mieszkanie, w którym mieszkałem 10 lat opuszczałem bez większych sentymentów.  Mam teraz dom, w który włożyłem dużo pracy ale nie wiem co będzie za 5 lat. Wręcz zakładam, że jak mi się już nie będzie chciało, a dzieci podrosną, to sobie kupię mieszkanie w centrum. Drogie skrzypce dla dziecka do łazienki mają się nijak. Drogie płytki do projektu łazienki za 200 zł jak najbardziej. Ale już naprawdę ci się nie wcinam, każdy wydaje pieniądze jak lubi wink

Wybacz,ale jeśli napisałeś:

Snake napisał/a:

wydając na budowę domu w którym spędzi się pół życia kilkaset tysięcy złotych przyoszczędzić parę tysięcy na projekcie. Albo nie mając limitu na remont chodzić po darmowych projektantach z marketów. A nie, 200 zł trzeba było dopłacić... ale dobra, nie męczę  I tak wiem, że to się nieprędko w narodzie zmieni.

to miałam prawo tak sądzić.Bo nie znasz mnie ale zakładam,że znasz siebie smile
Wiesz,drogie skrzypce tak samo mają się do projektu za 300 stówy (tak,tak,sprawdziłam wczoraj porządkując papiery smile ) jak jedzenie zdrowych rzeczy od sprawdzonych dostawców.
To,że dbam o zdrowie swoje i swojej rodziny nie oznacza,że realizując projekt łazienki za trzy stówy narażam ich na niebezpieczeństwo zatrucia organizmu czy jakichś uszczerbków na zdrowiu smile
Tak,że nie ma czego przeżywać.
A co do tego:

Snake napisał/a:

Ale jak się idzie do tej przykładowej Castoramy, to wiadomo, że nie zaproponują tam czegoś, czego nie mają, a ma konkurencja

nie masz racji.
Zamówiłam armaturę z firmy Ravak,której nie ma w ofercie Castoramy ale obiecali mi sprowadzić ją w ciągu dwóch tygodni-i tak się stało.

47 Ostatnio edytowany przez Olinka (2017-11-08 17:28:03)

Jak ktoś szuka inspiracji co do wystroju wnętrz, to polecam zajrzeć na stronę [spam] - to firma, która robi projekty wnętrz, w zupełnie innym stylu niż już tak bardzo oklepany styl skandynawski, czy chłodny minimalizm:). Mają dużo zdjęć oraz porad - więc można skorzystać, a jak kogoś stać, to może sobie nawet zamówić u nich projekt - ja nie wnikam:) Niech każdy żyje jak mu się podoba:)

48 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-11-13 10:34:56)

W każdym moim mieszkaniu sama wybierałam styl wnętrza, kolory i meble. Ostatnio przeprowadziłam się do Warszawy i postanowiłam skorzystać z usług profesjonalisty. Wiem, że dla niektórych może się to wydawać stratą pieniędzy, ale w końcu kupując nowe mieszkanie czy budując dom, wydajemy mnóstwo pieniędzy, taka jest prawda. Więc warto trochę dołożyć i mieć urządzone wnętrze na wysokim poziomie. W końcu to inwestycja, która w dużym stopniu może wpłynąć na nasze codzienne życie, samopoczucie. Szukałam architekta wnętrz z Warszawy, w internecie znalazłam biuro SPAM. Jeśli ktoś marzy o ponadczasowym i funkcjonalnym wnętrzu to będzie zadowolony.

49

Internet to jedno wielkie zbiorowisko projektów i inspiracji. Jednak większość tych "wymuskanych" zdjęć ni jak ma się do rzeczywistości. W necie możemy zobaczyć co nam się podoba! Potem trzeba się umówić ze stolarzem który nasze wizje sprowadzi do wymiarów pomieszczenia, funkcjonalności i możliwości finansowych.

50

Najlepiej to przed wybudowaniem:))) żeby .można było nanieść zmiany (położę je drzwi, ścianek itp. Bo później przeróbki albo zale). Dodatkowo ogromną ulga jak mieliśmy projekt hydrauliki i elektryki i nie trzeba było ad hoc pokazywać palcem gdzie mają być gniazdka. Jedyne czego żałuję to że nie zorientowałam się że aż tyle instalacji j sprzętów będę mieć w pomieszczeniu gospodarczym- bym je zrobiła większe:))

Od siebie mogę polecić aby zerknać sobie na to biuro projektowe wnętrz z Krakowa https://marengo-architektura.com/ Mają tam wiele ciekawych pomysłów na aranżacje wnetrz.

51

Moim zdaniem wszystko co naturalne będzie ponadczasowe, kolory ziemi biel, drewno, kamień zawsze się obroni. Uważam ze ściany podłoga, sufity to baza, jeżeli wprowadzam kolor to w dodatkach- łatwo zmienić nie dużym kosztem wink

Wśrod ponadczasowych elementów wnętrza muszę tutaj wymienić ceramikę Bolesławiecką:
https://andyceramika.pl/kubki
Na przykład kubki ceramiczne. Które z czasem wręcz będą zyskiwały na wartości.

Posty [ 51 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Projekty wnętrz,projektanci

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024