Tracę zaufanie, proszę o opinie - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Tracę zaufanie, proszę o opinie

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1

Temat: Tracę zaufanie, proszę o opinie

Witam forumowiczki, chciałam się was poradzić.
Odkąd zmieniłam tabletki antykoncepcyjne wystepują u mnie pewne nieprzyjemne efekty uboczne. Wiedziałam o takim efekcie tych tabletek, mimo to jestem trochę zaniepokojona, wiecie, zawsze przychodzą myśli czy to na pewno z tabletek, czy nic złego się tam nie dzieje. Rozmawiałam o tym z partnerem, ot tak, zwykła rozmowa. Kilka dni później wyznał mi(zaczynając od słów "nie spodoba ci się to), że zapytał koleżankę w pracy o te tabletki. Nie widziałam w tym nic złego, on szybko zmienił temat. Ale zapytałam go chwile później ile powiedzial tej koleżance. Okazało się, że wszystko, a są to dla mnie sprawy intymne, prywatne. I tutaj jak dla mnie pojawia się problem, moim zdaniem nie powinien rozmawiać o moich intymnych problemach z obcymi ludźmi. Nawet jeśli to była by jego dobra koleżanka, to dla mnie jest to obca osoba, która wie o tak prywatnych dla mnie sprawach. Poza tym, mieliśmy podobne sytuację w przeszłości, kilka miesięcy temu opowiedział koledze w pracy z nudów o problemie w mojej rodzinie ( zrobił to dzień po tym jak mu o tym opowiedzialam). I nie zrobił tego, żeby się poradzić, po prostu nie miał innego tematu do rozmowy. Wtedy też zwróciłam mu uwagę, że nie podoba mi się takie zachowanie i obiecał mi, że więcej tego nie zrobi. Ale jak widzicie zrobił, a najgorsze jest to, że on nie widzi w tym żadnego problemu. Twierdzi, że ja robię widły z igły. A ja w tej chwili nie wiem, czy w ogóle powinnam się mu zwierzać, bo nie wiem, do kogo jeszcze takie informacje trafią. Ja jestem z tych, którzy bardzo poważnie traktują zwierzenia innych, a zwłaszcza w związku. Nie wiem już jak z nim o tym rozmawiać. Boję się, że jak nie dojdziemy do kompromisu, to stracę do niego zaufanie i na tym koniec. Co o tym myślicie? A może rzeczywiście wyolbrzymiam?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez summerka88 (2017-09-05 13:54:37)

Odp: Tracę zaufanie, proszę o opinie
U383 napisał/a:

Witam forumowiczki, chciałam się was poradzić.
Odkąd zmieniłam tabletki antykoncepcyjne wystepują u mnie pewne nieprzyjemne efekty uboczne. Wiedziałam o takim efekcie tych tabletek, mimo to jestem trochę zaniepokojona, wiecie, zawsze przychodzą myśli czy to na pewno z tabletek, czy nic złego się tam nie dzieje. Rozmawiałam o tym z partnerem, ot tak, zwykła rozmowa. Kilka dni później wyznał mi(zaczynając od słów "nie spodoba ci się to), że zapytał koleżankę w pracy o te tabletki. Nie widziałam w tym nic złego, on szybko zmienił temat. Ale zapytałam go chwile później ile powiedzial tej koleżance. Okazało się, że wszystko, a są to dla mnie sprawy intymne, prywatne. I tutaj jak dla mnie pojawia się problem, moim zdaniem nie powinien rozmawiać o moich intymnych problemach z obcymi ludźmi. Nawet jeśli to była by jego dobra koleżanka, to dla mnie jest to obca osoba, która wie o tak prywatnych dla mnie sprawach. Poza tym, mieliśmy podobne sytuację w przeszłości, kilka miesięcy temu opowiedział koledze w pracy z nudów o problemie w mojej rodzinie ( zrobił to dzień po tym jak mu o tym opowiedzialam). I nie zrobił tego, żeby się poradzić, po prostu nie miał innego tematu do rozmowy. Wtedy też zwróciłam mu uwagę, że nie podoba mi się takie zachowanie i obiecał mi, że więcej tego nie zrobi. Ale jak widzicie zrobił, a najgorsze jest to, że on nie widzi w tym żadnego problemu. Twierdzi, że ja robię widły z igły. A ja w tej chwili nie wiem, czy w ogóle powinnam się mu zwierzać, bo nie wiem, do kogo jeszcze takie informacje trafią. Ja jestem z tych, którzy bardzo poważnie traktują zwierzenia innych, a zwłaszcza w związku. Nie wiem już jak z nim o tym rozmawiać. Boję się, że jak nie dojdziemy do kompromisu, to stracę do niego zaufanie i na tym koniec. Co o tym myślicie? A może rzeczywiście wyolbrzymiam?

Nie bagatelizuj swoich odczuć. Jeśli czujesz, że twoje granice zostały przekroczone i ktoś nadużył twojego zaufania to tak jest. Twoje emocje mówią ci, że stało się coś, co jest dla ciebie niekomfortowe.
Na twoim miejscu bardziej niż to, czy twoje uczucia są adekwatne czy nieadekwatne do sytuacji, skupiłabym się nad tym, jak zareagował twój partner na twój sprzeciw. Naprawdę niewłaściwym wydaje mi się reakcja twojego partnera. On nie przyjął do wiadomości, że jego zachowanie jest dla ciebie raniące, że zachwiało ono twoim poczuciem bezpieczeństwa w relacji i zaufaniem do partnera, bo nie uznaje twoich odczuć za warte uwagi i zatroszczenia się o nie. On skupia się na swoich odczuciach i na tym, co dla niego jest właściwe i istotne. Zostawił sobie szeroko otwarte drzwi do tego, aby nie szanować twoich granic i wynosić na zewnątrz waszego związku to, co ty być chciała zatrzymać między wami. To oznacza, że on nie dba o twój komfort.
Podsumowując, można czasami się zagalopować i powiedzieć kilka słów za dużo i to już samo w sobie oznacza, że komuś trudno oddzielić sprawy, które dotyczą związku i partnera od tych rzeczy, które są poza związkiem i partnerem. Ale to, że na twoje protesty twój partner reaguje zaprzeczeniem twoich odczuć, ich ignorowaniem i lekceważeniem, to już dla mnie jest dyskredytujące go jako partnera.

3

Odp: Tracę zaufanie, proszę o opinie

Dziękuję za odpowiedź.  Czeka mnie trudna rozmowa, bo niestety jest tak, że jeśli on nie widzi problemu, to problemu nie ma, a ja "wyolbrzymiam". Cóż,  spróbuję chociaż. Pozdrawiam.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Tracę zaufanie, proszę o opinie

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024