Wypalenie, brak motywacji i inicjatywy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wypalenie, brak motywacji i inicjatywy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

Temat: Wypalenie, brak motywacji i inicjatywy

Witam, dlugo nie bylo mnie na forum, ale mam pewne zmartwienie i postanowilam zapytac was o rade...

W skrocie, od roku mieszkam za granica. Przyjechalam tu do narzeczonego, ktory zamieszkal tutaj rok wczesniej. Bycie samemu w innym kraju bylo dla niego trudne. Owszem praca ok, ale doskwierala mu samotnosc. Ja dokanczalam studia i zamieszkalam z nim, przyjechalam tu do niego. Naszym celem bylo zarobienie pieniedzy na slub i zyciowy start. Udalo sie, wyprawilismy nasz wymarzony slub 2 miesiace temu, to byl nasz cel. Nie szastalismy kasa, bo skupilismy sie na tym. Teraz jestesmy juz "wolni". Oboje pracujemy i zbieramy na nasza przyszlosc, jednak moj maz stal sie bierny. Nie ma w sobie inicjatywy, po pracy siada tylko do komputera, nie ma na nic ochoty. Dodam, ze nasze relacje sa dobre, nie chodzi tu o NAS, a o jego wypalenie. Zamiast cieszyc sie wolnymi chwilami, poznawac ludzi i organizowac sobie wolny czas on totalnie zdziadzial. Jedno o czym marzy to lot do Polski, a latamy czesto. Srednio co 3 miesiace. W Polsce jest soba, pelen energii, pomyslow i planow, wracamy tutaj i znowu zaczyna sie problem. Staram sie wymyslac rozne atrakcje dla nas, ale powoli czuje, ze wszystko jest na mojej glowie. Organizowanie calego zycia od zakupow i gotowania po wymyslanie jak spedzimy wolny czas. On ogranicza sie tylko do pracy i powrotu do swojego malego swiatka w domu. Chcialabym mu pomoc, ale juz nie wiem jak, bo ja tez tesknie za naszym zyciem w Polsce, ale nie chce sie poddawac zlemu nastrojowi i brac od zycia co nam daje.

Nie wiem czy do zwykly dol, czy wkrada sie depresja. Pomozcie mi mu pomoc, jak go poderwac na nowo do zycia rowniez tutaj. Nie planujemy tu zostac na stale, ale chcemy po prostu sie czegos dorobic. Jednak musimy tez nauczyc sie zyc tutaj i nie zatracic tylko w pracy i zarabianiu. Szkoda naszego zycia...

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wypalenie, brak motywacji i inicjatywy

Mysle, ze po prostu Twoj partner nie czuje sie jak u siebie w domu. Moze sprobuj z nim jakos szczerze pogadac, ze Wam obu jest ciezko, ale najwazniejsze, ze macie siebie.

3

Rozmawialam z nim o tym, teotetycznie on to wszystko wie, gorzej w praktyce. Chcialabym go zachecic do jakis nowych zainteresowan, pomoc soe otworzyc. Dopoki ja bylam tu zagubiona on wykazywal sie wieksza inicjatywa, a na przokor jak ja sie tu odnalazlam on "usiadl". A moze ja za bardzo zaczelam go wyreczac i on sie wycofal.

Jak pozytywnie go nastawic do calej sytuacji?

Chyba musisz powaznie z nim pogadac, czy chce zostac na emigracji, czy chce wracac do kraju. Dla mnie zachowuje sie tak, jakby chcial wrocic do kraju, tylko sie boi przyznac do tego.

5

Rozmawialam z nim i wiem, ze chcialby wrocic, ale jednoczesnie jedynym i rozsadnym dla nas wyjsciem jest zostac tutaj. Ma tu dobra prace, finansowo jest nam lzej. Za to w Polsce mamy rodzine i przyjaciol. Niestety nie da sie tego pogodzic. On to wie i powrotu nie planuje na chwile obecna, bo zna realia. Jednak chcialabym mu pomoc zeby odnalazl troche radosci tutaj. To chyba ciezki temat, moze nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi sad

6

amethyst_08 napisał/a:

Rozmawialam z nim i wiem, ze chcialby wrocic, ale jednoczesnie jedynym i rozsadnym dla nas wyjsciem jest zostac tutaj. Ma tu dobra prace, finansowo jest nam lzej. Za to w Polsce mamy rodzine i przyjaciol. Niestety nie da sie tego pogodzic. On to wie i powrotu nie planuje na chwile obecna, bo zna realia. Jednak chcialabym mu pomoc zeby odnalazl troche radosci tutaj. To chyba ciezki temat, moze nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi sad

Po prostu przy nim bądź i  go wspieraj. Najgorsze to co teraz może się wydarzyć co brak komunikacji oraz kłótnie i nieporozumienia. Widocznie twój mąż się wypalił i popadł w depresje. To dopiero początki. Nie wiem, może powinniście wracać skoro w Polsce czuje się lepiej.   
Rozmowy , rozmowy dużo rozmów.

Powodzenia.

7

APOLLO7 napisał/a:
amethyst_08 napisał/a:

Po prostu przy nim bądź i  go wspieraj. Najgorsze to co teraz może się wydarzyć co brak komunikacji oraz kłótnie i nieporozumienia. Widocznie twój mąż się wypalił i popadł w depresje. To dopiero początki. Nie wiem, może powinniście wracać skoro w Polsce czuje się lepiej.   
Rozmowy , rozmowy dużo rozmów.

Powodzenia.

Pracuje nad tym, caly czas staram sie zroboc mu jakas przyjemnosc, organizuje nam czas jak tylko moge.
Mam nadzieje, ze to tylko chwilowe i damy sobie z tym poradzic.
Trafil mi sie jak widac wrazliwiec, ale oczywiscie sie do tego nie przyzna.

8

Amethyst

Nie wiem dokładnie, co was trzyma na emigracji (napisałaś, ze to najrozsądniejsze), wez jednak pod uwagę, ze praca i pieniądze to nie wszystko. Jedni adaptują sie od razu, innym lat nie starczy i zawsze będą czuć sie obco. Pracuję poza Polską, ale mieszkać poza nią na stałe nie planuję.

Co Ciebie trzyma za granicą, a co Jego ciągnie do Polski?

9

misiando napisał/a:

Amethyst

Nie wiem dokładnie, co was trzyma na emigracji (napisałaś, ze to najrozsądniejsze), wez jednak pod uwagę, ze praca i pieniądze to nie wszystko. Jedni adaptują sie od razu, innym lat nie starczy i zawsze będą czuć sie obco. Pracuję poza Polską, ale mieszkać poza nią na stałe nie planuję.

Co Ciebie trzyma za granicą, a co Jego ciągnie do Polski?

To jest tak. Dorabiamy sie sami, totalnie sami. Rodzice niestety nie sa w stanie nas wspomoc. Zacznijmy od tego, ze zainwestowalismy w studia. Praca i studia zaoczne. Pieniadze z pracy szly na nauke i co zostalo starczalo na jakies wlasne potrzeby. Po studiach z praca bylo jak bylo. Praca jest JAKAS zawsze, ale zmeczylo nas pracowanie bez umow i za niskie pensje. Majac rodziny, ktore nie mogly nas wspomoc w przyslowioeym starcie doszlismy do wniosku, ze zeby wziac slub po dobrych kilku latach zwiazku dobrze by bylo wyjechac. Mielismy taka mozliwosc, zeby ktos pomogl mojemu juz teraz mezowi zalatwic prace za granica. Wiec on juz po studiach wyjechal, a ja przez rok jeszcze konczylam swoje i do niego dolaczylam. Pracujemy i zrealizowalismy nasz plan dotyczacy slubu. Teraz jeszcze nie chcemy wracac, bo wrocilibysmy niemal do punktu wyjscia. Wrocic do Polski bez wlasnych 4 scian nie bardzo, bo u rodzicow za malo miejsca. Perspektywa pojscia na wynajem i zycia od do nie jest tym co sobie zalozylismy. Marzy nam sie zarobic na mieszkanie, ewentualnie jakies zabezpieczenie, czy tez cos na rozruch w Polsce. Niby wszystko idzie zgodnie z planem, ale jednak facet mi tu gasnie.
Wiem tez, ze on chce wrocic, ale to nie jest tak, ze ja trzymam go tu na sile, bo on tez wie jak po powrocie teraz bedzie nam ciezko, jednak nie wiem co poradzic na jego zle samopoczucie.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wypalenie, brak motywacji i inicjatywy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024