Problem z miesiączką - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Problem z miesiączką

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

1

Temat: Problem z miesiączką

Kurde, czemu człowiek jest taki głupi i ma tendencję do szkodzenia samemu sobie?

Przez ostatnie dwa lata w ogóle nie miałam okresu. Po prostu zatrzymał mi się. Było mi tak dobrze, więc się ociągałam z pójściem do ginekologa, zresztą uznałam, że skoro moje miesiączki nigdy nie były regularne (odstępy co kilka miesięcy 3-5), pierwszą miałam w wieku 16 lat, to może sama sobie wróci. Ale nie wróciła, więc wybrałam się do lekarza, dostałam jakieś tabletki, luteinę i lek na tarczycę, bo na badaniach wyszło, że coś z nią nie tak. Brałam te tabsy i okres wrócił, ale tak masakrycznie bolesny i obfity, że jeszcze nigdy nie widziałam takiej rzeźni na oczy (nawet w dobrych horrorach ;P). A do tego coraz częściej zaczęłam wpadać w jakieś dziwne stany depresyjne (na jednej z ulotek wyczytałam, że może wystąpić coś takiego jako skutek uboczny).

Przestałam łykać to gówno i teraz zastanawiam się co zrobić, żeby wrócić do poprzedniego stanu... tzn. zatrzymać to cholerne miesiączkowanie. Badania nie wykazały żadnych nieprawidłowości (raków, guzków czy innego gówna), problem tkwił zdaje się w hormonach i tarczycy, bo lekarz stwierdził, że to mogło być przedwczesne wygasanie czynności jajników. Innymi słowy czułam się dobrze nie mając okresu, mój organizm nie dawał mi sygnałów chorobowych. Nawet czasami miałam różne objawy świadczące o przyjściu miesiączki (bardzo delikatny ból w dole brzucha, drobne plamienia śluzu itp), tyle że bez krwawienia. Teraz razem z krwawieniem zaczęłam wpadać w huśtawki nastrojów, których nie miałam nigdy. Przez ostatnie kilka dni nie czułam się sobą. Mój styl bycia na co dzień przypominał bardziej męski styl, zamknięta w sobie, nie mówiąca o uczuciach, nikt nie oglądał mnie płaczącej, miałam głupkowate poczucie humoru, co mi ułatwiało kontakty z facetami wink Czułam się jak zdobywca, królowa całego świata, pewna siebie, a teraz? Przez ostatnie dni czułam się jak jakaś łamaga, ofiara losu i płaczka która się nad sobą użala. Jak zwykłe małe śmierdzące i nikomu niepotrzebne gówno. No szlag mnie trafia. To nie byłam ja, dlaczego te tabsy pomieszały mi nie tylko w organizmie, ale i w głowie?! Najchętniej chciałabym to jakoś odwrócić, zatrzymać cykl miesiączkowy już na zawsze i żyć sobie tak jak przez ostatnie dwa lata, nie chcę mieć dzieci także no... Są jakieś sposoby, leczenie hormonalne, które zatrzyma tę machinę? A może któraś z Was miała podobną sytuację? Bardzo się boję, że po tym leczeniu moje miesiączki już zawsze będą takie potworne sad(

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problem z miesiączką

Brak miesiączki świadczy o tym, że w twoim organizmie dzieje się coś niedobrego, więc zakończenie procesu leczenia, zwłaszcza teraz, kiedy tak naprawdę jesteś dopiero na początku, bo samo pojawienie się miesiączki, to za mało, aby mówić o sukcesie, zdecydowanie nie jest dobrym pomysłem. Po prostu idź do lekarza, poinformuj jakie nowe objawy się pojawiły, skonsultuj to i poproś o pomoc. Być może wystarczy zmienić lek albo jego dawkę i będzie po kłopocie. Na pewno jednak nie rób niczego na własną rękę, bo z hormonami nie ma żartów. Chyba też nie bardzo jesteś świadoma, jak daleko idące skutki niesie ze sobą przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników i nie chodzi tu wyłącznie o brak możliwości zajścia w ciążę, ale o wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.

Nie wiem jak długo bierzesz przepisane leki, bo tego nie podałaś, ale w przypadku przyjmowania hormonów relatywnie często konieczny jest okres adaptacji, by organizm mógł się do nich przywyczaić, a wtedy mogą pojawiać się skutki uboczne, czasem niestety uciążliwe i wywołujące dyskomfort.

3

Odp: Problem z miesiączką

Jej, dzięki za taką szybką odpowiedź ; )

Tabletki biorę jakoś od miesiąca i w sumie na tym moje leczenie się kończy, bo wcześniej miałam brać tamte tabsy  i po dwóch tygodniach dołączyć luteinę przepisaną na 10 dni, a potem miałam przestać ją brać i czekać na okres. Powiem szczerze, że to po luteinie zaczęłam się gorzej czuć i czasem nawet pomijałam dawki, bo zwijałam się z bólu brzucha i zaczęłam wpadać w jakieś dziwne stany depresyjne. Przestraszyłam się tego, stąd też pomijanie dawek, ale okres i tak się pojawił. Wizytę u lekarza mam za 2 i pół tygodnia, więc mu o wszystkim powiem, ale póki co musiałam się kogoś zapytać, bo zaczęłam schizować i cierpieć na jeszcze większą depresję z powodu niewiedzy.

Właśnie jestem ciekawa jaki wpływ ma na organizm przedwczesne wygaśnięcie funkcji jajników. W Internecie znalazłam różne informacje, ale żadne na tyle poważne, żebym się wystraszyła  ; )

Bardzo mnie interesuje relacja brak miesiączki, a charakter kobiety. Czy jedno ma w jakiś sposób wpływ na drugie? No bo wcześniej, kiedy nie miałam okresu czułam się jakoś bliżej męskiego charakteru. Wiele razy przyłapałam się na tym, że stałam się bardziej szorstka i zgubiłam gdzieś swoją kobiecą empatię i wrażliwość. Koledzy mnie bardziej lubili, bo byłam lepszym kumplem niż przyjaciółką. Może mój organizm produkował za dużo takich hormonów czy coś? A teraz czuję się jak żałosna kupa. Słaby jest dla mnie fakt, że co miesiąc mają sterować mną hormony, mam mieć jakieś kretyńskie huśtawki nastrojów i czuć się właśnie tak paskudnie jak teraz - nie sobą. Wczoraj Jeckyll, jutro Mr Hyde... czemu życie kobiety musi być takie żałosne... Bo miesiączka to najbardziej idiotyczna rzecz na świecie. Nie daje mi niczego poza cierpieniem jak na razie, chyba że ktoś byłby na tyle miły i oświecił mnie czemu powinnam ją mieć i jakie skutki niesie za sobą jej brak, bo ja przez ostatnie dwa lata nic niepokojącego nie zauważyłam w swoim organizmie.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Problem z miesiączką

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024