Witam. W maju złożyłam pozew rozwodowy. Narazie bez odezwu ze strony Sądu. Z ,,mezem" mamy 2 letniego syna. Mam trudną sytuacje finansową dlatego chciałabym wyjechać zagranice. Mam przyjaciółke,która zaoferowała mi przyjazd do niej. Niestety mąż nie wyraza zgody na wyjazd dziecka. Pracuje w delegacji. Zjeżdża co 2 tygodnie, widuje syna na weekendy. Daje mi 200 zł alimentów. Jak mam zawalczyć o zgode na wyjazd z dzieckiem? Niestety tutaj nic mnie nie trzyma. Chce zapewnic dziecku lepsze zycie bo tutaj klepie biede. Czy jesli wyjade z dzieckiem bez jego zgody czy czekaja mnie problemy prawne?
na dzień dzisiejszy jesteście małżeństwem.Jeżeli dziecko ma paszport(do wyrobienia którego jest potrzebna zgoda obydwojga rodziców)to nie musisz póki co mieć zgody na wyjazd z dzieckiem.
Ale powinniście ustalić jak często ojciec będzie chciał spotykać się z dzieckiem,jak to zorganizujecie.
Ojcie dziecka nawet jeżeli Tobie zostaną przydzielone prawa do opieki, to ma prawo współdecyzji o zasadniczych sprawach dotyczących wychowania dziecka. Wyjazd za granice na dłuższy pobyt jest taka sprawa.
Musisz uzyskać jego zgodę na wyjazd, inaczej będzie to uprowadzenie dziecka.
Nawet jeżeli dziecko ma paszport, jeżeli nie ma ojciec musi podpisać się pod wnioskiem.
Rozwodzisz się z mężem , ale masz z nim dziecko, nie możesz rozwieść męża z jego dzieckiem.
Uzgodnicie wyższe alimenty , cokolwiek z myślą o dobru dziecka.
Dziecko potrzebuje obojga rodziców .