Witam,
Opiszę w skrócie moją sytuację. Między mną a żoną ostatnimi czasy układało się dobrze. Nie wliczam problemów z posiadaniem potomstwa ale to nie istotne. Na początku czerwca żona oznajmiła mi że chce rozwodu i wyprowadza się. Byłem w takim szoku że odebrało mi mowę. Cały dzień i następne płakałem do poduszki. Tym bardziej że między nami układało się dobrze. Nie kłóciliśmy się, nasze życie intymne było ok, totalnie nic złego na co wskazywało by powody rozstania, dosłownie przykładne małżeństwo. Żona zaś odeszła. Przeprowadziła się do jakiegoś kutasa (przepraszam za słowa).
Mimo że ją nadal kocham chcę by rozwód był z jej winy. Problem polega na tym że nie mam totalnie żadnego dowodu prócz faktu że po rozstaniu przeprowadziła się to tego fagasa.
Czy mogę po prostu liczyć na to że żona przyzna się do winy?(nadmienię że powiedziała mi że "zapewne rozwód będzie z mojej winy")
Kolejna sprawa. Sąd z tego co w necie wyczytałem pytał będzie:
ustalenie okoliczności dotyczących rozkładu pożycia
ustalenie okoliczności dotyczących dzieci stron i ich sytuacji
w razie uznania powództwa - ustalenie przyczyn, które skłoniły do tego stronę pozwaną
Pytania, które sąd na pewno zada podczas sprawy rozwodowej:
1.Data zawarcia związku małżeńskiego / Kiedy małżonkowie się pobrali? – należy podać datę ślubu
2.Kiedy i dlaczego związek zaczął się psuć?
3.Kiedy nastąpił rozpad pożycia małżeńskiego (w sferze fizycznej, uczuciowej i gospodarczej)?
4.Proszę podać datę ostatniego pożycia małżeńskiego.
5.Czy któreś z małżonków ma dzieci pozamałżeńskie? – małżonkowie powinni złożyć oświadczenie o innych dzieciach pochodzących z innych związków, które muszą utrzymywać
6.Kiedy zanikła strona uczuciowa związku?
7.Od kiedy małżonkowie nie prowadzą wspólnego gospodarstwa? – należy podać od kiedy małżonkowie prowadzą osobne gospodarstwa, a w sytuacji, gdy małżonkowie nadal razem mieszkają, należy udowodnić, że osobno śpią, gotują, piorą, robią zakupy itd.
8.Czy małżonkowie zawierali umowę majątkową?
9.Czy małżonkowie mają wspólne małoletnie dzieci? - sąd powinien odebrać oświadczenia małżonków co do liczby i płci ich żyjących dzieci
10.Czy małżonkowie widzą szanse na pojednanie?
Szczerze nie będę wiedział co na rozprawie odpowiedzieć na pytania:
2. Nie zaczął się psuć. Ale tego raczej nie mogę powiedzieć.
3. Czy mogę odpowiedzieć że w momencie wyprowadzki żony?
4. Bladego pojęcia nie mam. Nie spisuje tego. Co powinienem odpowiedzieć.
6. Z mojej strony trwa nadal choć mocno zraniona. Czy tak mogę odpowiedzieć w sądzie?
7. Czy mogę odpowiedzieć że w momencie wyprowadzki żony?
10. Ja z jednej strony bym chciał by nam wyszło odbudować związek z drugiej strony straciłem do żony zaufanie. I sam nie wiem co powinienem odpowiedzieć.