Wczesne USG, nieprawidlowosci a jednak ciaza zakonczona pomyslnie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Wczesne USG, nieprawidlowosci a jednak ciaza zakonczona pomyslnie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Wczesne USG, nieprawidlowosci a jednak ciaza zakonczona pomyslnie?

Mialyscie tak? Mam dwoje dzieci, obecnie jestem w trzeciej ciazy, 8 tydzien, ale pierwszy raz podczas wczesnego USG uslyszalam tyle zlych rzeczy i powatpiewanie, czy z ciaza jest wszystko ok. Uslyszalam ze "prosze sie przygotowac na poronienie" (!!!!) Po przejrzeniu internetu natknelam sie na tysiace takich historii... ginekologowie pitalacy farmazony po USG w bardzo wczesnej ciazy, ze pecherzyk ciazowy ma zly ksztalt, ze jest zbyt maly, ze serce nie bije a juz powinno, ze sa zylaki macicy, ze to nie wyglada dobrze (!!!!!!)... i tym samym kobietom po 7-8 miesiacach rodza sie zdrowe dzieci, i niepotrzebnie stresowaly sie kilka tygodni po pierwszym USG.

Jak to mozliwe, ze ginekolog moze bezkarnie straszyc pacjentke podczas, kiedy w bardzo wczesnej ciazy naprawde obraz USG moze sie bardzo roznic od innego i dobiegac od standardowych zalozen? Jestem wstrzasnieta ta wizyta... szok i niedowierzanie. Staram sie tym nie przejmowac, bo wiem ze wiele z tych rzeczy, ktore mowil ten zje((ny lekarz, sa nieprawda. Ze zdarza sie na USG nie widziec zarodka w pecharzyku w 8 tyg, a po tygodniu juz widac. Ze nawet niewielki rozmiar pecherzyka nie musi swiadczyc o nieprawidlowosciach, ale np. o opoznionej owulacji i tym samym mlodszej ciazy niz wynika z ostatniej miesiaczki...

Czuje sie dobrze, mam wszystkie ciazowe objawy. Przyrost betaHCG idealny. Umowilam sie oczywiscie na wizyte do innego lekarza. Za rada wielu forumowiczek z innego forum, na za tydzien, aby sie spieszyc, bo prawdopodobnie owulacja mogla byc opozniona.

Zapraszam do dzielenia sie historiami o pierwszych USG i sposobach interpretacji obrazu przez lekarzy. Tez Was tak straszyli, choc ciaza byla bardzo wczesna?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wczesne USG, nieprawidlowosci a jednak ciaza zakonczona pomyslnie?

Ja nie rozumiem - Wlasnie PO TO wykonuje sie wczesne USG - jezeli nie chcesz wiedziec czy sa jakies watpliwosci co do stanu ciazy to PO CO tam poszlas?

Lekarz ma sklamac, ze wszystko wyglada ok, zebys mogla poczuc sie lepiej?

Poszlas na badanie USG, ktore robi sie po to, by wykryc wczesne nieprawidlowosci i w zwiazku z tym ewentualnie podjąć odpowiednia profilaktyke lub leczenie .

Lekarz nie powiedzial ci, ze. a pewno poronisz, tylko, ze widiz nieprawidlowosci, ktore moga doprowadzic do poronienia.

Lekarz wykonal badanie i poinformowal cie o jego wyniku na podstawie swojej wiedzy i doswiadczenia. Gdyby postapil inaczej to postapilby wbrew etyce lekarskiej bo musialby SKLAMAC.

wiec - wez gleboki oddech, uspokoj, a potem umow sie na kolejne USG - ktore albo rozwieje twoje obawy, albo je potwierdzi.

3

To nie jest tak, ze lekarz na podstawie wczesnego USG wie wszystko. Idac na USG chce sie zobaczyc co i jak, ale czasem tego zwyczajnie nie widac.

Jesli lekarz zwyczajnie malo widzi, najlepszym komentarzem jaki moze kobiecie sprezentowac jest po prostu "przykro mi, bardzo malo moge jeszcze stwierdzic". "Przepraszam, ale na razie niczego Pani nie powiem, wszystko moze sie zmienic, prosze przyjsc za dwa tygodnie".

Co jest oburzajace, nader czesto (dopiero teraz zdalam sobie z tego sprawe przeszukujac mnostwo forow) lekarze wysuwaja bardzo pochopdne i zbyt daleko idace wnioski. Nie wiem, na jakiej podstawie i czemu takie czarnowidztwo ma sluzyc. Kilka obiet uslyszalo ze "z ciazy nic nie bedzie, nie widze pecherzyka" bo lekarz go nie widzial w 6 tygodniu (!!!). Po tych przeczytanych historiach moje zaufanie do jakiechkolwiek lekarzy spada prawie do zera.

Dziekuje za komentarz, ale mimo wszystko prosze o opisanie swoich historii kobiety, ktorym to wlasnie sie zdarzylo, ze bardzo dlugo (do 9 tygodnia) na USG bylo widac bardzo malo, a urodzily swoje dzieci.

4

Dla mnie Twój post jest kompletnie nielogiczny.. wybacz. Jeśli lekarz nie zauważył pęcherzyka przykładowo w 6 tyg - no to poinformował o tym pacjentkę. Jakby zobaczył - to także by jej o tym powiedział. Niestety takie sytuacje się zdarzają, a jeśli się okazuje że pęcherzyk jednak jest - to tylko się cieszyć i dziękować Bogu. Obowiązkiem lekarza jest ocenić daną sytuację w momencie badania i poinformowanie pacjentki o tym, jeśli nastąpi pozytywny zwrot akcji to super, jeśli nie - byłaś o tym uprzedzona. Jak masz wątpliwości co do diagnozy - idź do drugiego lekarza. Zaufanie do lekarzy spadło Ci do zera? To idźcie najlepiej rodzić do strumyka, co ostatnio stało się bardzo modne. Brak wyobraźni ludzkiej nie zna granic.

5

Ja tez nie do końca rozumiem Twoje wzburzenie. Nie widać więc Ci powiedział, ma nieprawidłowy kształt, powiedział. A co miał powiedzieć? U mnie tez poczatkowo nie było widać, potem juz było "ale kształt lekarce się nie do końca podobał" i to mi powiedziała. Uprzedziła, że może być rożnie, za to jej dziękuję. Niestety miała rację, wierz mi , oni maja na co dzień mnóstwo takich sytuacji więc wiedzą co mówią.  Mi sie nie udało, podobnie było u innej bliskiej mi osoby, za każdym razem uprzedzała że może być różnie bo widzi nieprawidłowości, no i miała rację. Zawsze możesz iśc do innego lekarza jesli Twój nie wzbudza zaufania, ale jeśli nie widać nic to drugi tez nic nie zobaczy.. No chyba że pójdziesz do innego po tygodniu i coś się zmieni.  Czas pokaże jak to się skończy...

6

chomik9911 napisał/a:

Dla mnie Twój post jest kompletnie nielogiczny.. wybacz. Jeśli lekarz nie zauważył pęcherzyka przykładowo w 6 tyg - no to poinformował o tym pacjentkę. Jakby zobaczył - to także by jej o tym powiedział. Niestety takie sytuacje się zdarzają, a jeśli się okazuje że pęcherzyk jednak jest - to tylko się cieszyć i dziękować Bogu. Obowiązkiem lekarza jest ocenić daną sytuację w momencie badania i poinformowanie pacjentki o tym, jeśli nastąpi pozytywny zwrot akcji to super, jeśli nie - byłaś o tym uprzedzona. Jak masz wątpliwości co do diagnozy - idź do drugiego lekarza. Zaufanie do lekarzy spadło Ci do zera? To idźcie najlepiej rodzić do strumyka, co ostatnio stało się bardzo modne. Brak wyobraźni ludzkiej nie zna granic.

Byc moze nie przeczytalas uwaznie, badz nie widzsz roznicy pomiedzy informowaniem pacjentki ze pecherza sie nie widzi, a "prosze sie przygotowac na poronienie". lekarz ma udzielic rzetelnej informacji, bo jest lekarzem, a nie kur%a wrozbita. Komentarz dot. strumyka tak niedelikatny, nietrafiony i nie na temat, ze dziwie sie doprawdy ze taka osoba w ogole jest redaktorem jakiegokolwiek dzialu...Zenujace. Nie popisalas sie kochana.

7

Jescze przed zgloszeniem twojej osoby do redakcji naczelnej, chcialabym zapytac, bo ciekawosc mnie zzera - masz w ogole dzieci?

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Wczesne USG, nieprawidlowosci a jednak ciaza zakonczona pomyslnie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024