Interpretacja oraz analiza.
Przedstawiam interpretację oraz analizę powyższego tekstu.
Mimo iż zadanie polega na interpretacji txt-u, niezbędna jest do tego analiza, w wyniku której pojawiają się pewne informację, które pomagają we właściwej interpretacji.
Zatem jest to opis pewnych wydarzeń dot. relacji damsko-męski. Ciężko wskazać formę wpisu, bliska jest tu forma sprawozdania, ale pytania pojawiające się na końcu sprawiają że można wskazać na zapis w formie dokumentalnej, wykazują na to również dialogi które opisane są w formie sprawozdania, które są również charakterystyczne dla tekstów mających na celu u dokumentalizowanie jakiś tam wydarzeń.
Pytania pojawiające się na końcu wskazują na cel dydaktyczny, dla tego forma dokumentalizowania wydaje się najbliższa, jednak narracja w formie pierwszoosobowej całkowicie wyklucza powyższe możliwości, zatem określam to jako zapis wspomnień, czyli forma dziennika chociaż nie całkiem klasyczna, za to wydaje mi się że jest najbardziej pasująca.
Jak pisałem narracja jest prowadzona w formie pierwszoosobowej, przez Autorkę, która jest również uczestniczką wydarzeń.
Chociaż brak konkretnych cytatów można wywnioskować, że akcja dzieje się we współczesnej Polsce, w bieżącej teraźniejszości.
W całej historii występują 3 osoby i są to:
2 kobiety
-Autorka
-ta dziewczyna
1 mężczyzna
-partner.
Kluczową rolę odgrywa Autorka i partner, ta dziewczyna występuje w tle, i przedstawiona jest jako czynnik komplikujący przedstawioną historię.
Brak jakichkolwiek danych określający wiek osób przedstawionych w tekście, jednak po analizie wydarzeń, można wysnuć konkluzję iż są to osoby dość młode, ewentualnie posiadające mentalność nastolatków.
Autorka tekstu przedstawia historię młodego wrażliwego mężczyzny, rozdartego między dwoma kobietami.
Z niewiadomych przyczyn ów mężczyzna wybiera jedną kobietę z którą już wcześniej tworzył związek. Niestety wybrał źle, ponieważ nie może być szczęśliwy, gdyż na drodze staje mu Autorka którą właśnie wybrał.
Całość można interpretować jako alegorię odwiecznej walki dobra ze złem, tu dobro przedstawione jest jako dążenie do szczęścia, zło to dziewczyna, która utożsamiana była właśnie jako to szczęście, prawda okazuje się jednak inna.
Można to również porównać do biblijnej walki dobra ze złem, szczęście tak samo dobro, zło to dziewczyna, którą w odniesieniu do Biblii, można porównać do Szatana który kusi, podszywa się, zwodzi, obiecuje szczęście.
W podobny sposób Biblia przedstawia kuszenie Jezusa przez Szatana; przy czym kiedy człowiek da się skusić, zaczyna być odsuwany coraz dalej od szczęścia. Również to że młodzieniec dał się skusić i wybrał zło sprawia że pojawia się kontekst chrześcijański.
Jezus oparł się Szatanowi, ale to Jezus, człowiek jako istota ułomna, nie zawsze jest wstanie obronić się przed siłami zła.
Cała przypowieść pozwala stwierdzić, że szczęścia nie da się osiągnąć łatwo i szybko, powrót młodzieńca do byłej to właśnie to łatwo i szybko. Szczęście często jest nie widoczne, trzeba ciągle go szukać, dążyć i trwać, a jeżeli się skończy czas ruszyć dalej w pooszukiwaniu, gdyż dobro to właśnie odnalezienia szczęścia. Czyli możliwe że szczęściem była ta dziewczyna, czyli nowa, a cofanie się to tego co było, zamiast iść dalej to ślepa uliczka, na końcu której czai się zło, czyli była dziewczyna do której wrócił chłopak, w wyniku czego stracił radość życia stał się obojętny, wskazuje na to cytat z jego wypowiedzi w której stwierdza że chce być szczęśliwy, ale już mu wisi czy z kimś czy sam. Człowiek nigdy nie będzie w pełni szczęśliwy kiedy zostanie sam na zawsze. Tu widać że zło wygrało.
Kolejną wartością dodatnią którą niesie ze sobą tekst jest fakt że jest dość krótki, przez co można go przeczytać.
Najważniejszy wniosek który się kreuje z powyższej historii to taki że byłe dziewczyny najczęściej zostają opętane przez siły zła, a powroty do byłych to alegoria piekła, jakie czeka nieszczęśnika który się na to zdecyduje.
Nie mniej jest to uniwersalna przestroga, również dla byłych dziewczyn, że pozwalając na powrót exa, wystawiają się złu, zostają opętane, niszcząc swoje szczęście jak i szczęście exa.
Także rozstanie to szczęście a powroty to rzucenie się na pastwę złu, a byłe to zawsze samo zło.
Mimo iż zło wygrało to starcie i tryumfuje, walka wciąż trwa
Dla tego pytania zadane na końcu przez Autorkę, sugerują że to jeszcze nie koniec, że zło wciąż czyha i prędzej czy później powróci by siać spustoszenie i finalnie wykończyć nieszczęśnika.
No cóż, tekst dość trudny i krótki mało danych, więc zinterpretowałem bardziej intuicyjnie, mogę jednak się mylić.
Pozdrawiam