menopauza w wieku 30 lat - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » menopauza w wieku 30 lat

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

Temat: menopauza w wieku 30 lat

witam,

Od dwóch lat mam brązowe plamienie przed okresem. Trwa dwa dni, później jest prawidłowy okres. W trakcie tych 2 lat po zrobieniu badań okazało się, że mam problemy z tarczycą - teraz się unormowała, bo biorę tabl. Lepiej się czułam dzięki tym tabl, bo wcześniej odczuwałam dużą senność, zerowe libido i zmęczenie. Po roku brania tabl, wyniki nadal są w normie jeśli chodzi o tarczyce ale...libido znowu opadło, zmęcznie jest - po pracy kompletnie nie mam ochoty nic robić. Mam huśtawkę nastrojów, stresuje się przyszłością np - starością moich rodziców. miewam napady gorąca. No i to plamienie przed okresem. Gdy byłam u endokrynologa, po wyjawnieniu tych objawów dostałam skierowanie na inne badania hormonalne w tym fsh. No i własnie ten wynik wskazał, że mogę mieć przedwczesną menopauzę. Norma tam jest do 12, ja miałam 11.9. To i tak jest dużo. Badanie mam powtórzyć. Niestety na to nie ma leków..A z tymi wszystkimi objawami czuję się faktycznie jak stara kobita zmęczona zyciem. hmm
Jeśli chodzi o płodność - tym jakoś się nie przejmuję, bo chyba wole żyć bez dzieci, ale martwi mnie to złe samopoczucie. Czy któraś z Was spotkała się z tym problemem?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: menopauza w wieku 30 lat

Nie wiem czy dobrze rozumiem co masz na myśli mówiąc o brązowym plamieniu przed okresem. Rozpoczęcie okresu od brudzenia kiedy wydzielina ma kolor brudno brązowawy a potem przechodzi w krew jest w normie.

Co do FSH, czy zwracano uwagę na fazę cyklu w jakiej pobrano ci krew? Poziom FSH zależy od fazy cyklu a poza tym od wielu czynników, np. od zaburzeń tarczycy, niewydolności jajników, guzów jajnika i jeszcze paru innych. Czy lekarz powiedział ci, że masz menopauzę? Czy masz regularnie okres, co by przemawiało przeciw menopauzie? I czy badano cię pod kątem innych możliwych przyczyn?

3

propo tej brązowej wydzieliny--- kiedyś tak nie miałam, mam tak od 2 lat. Wiem, że niektóre kobiety tak mają, ale zazwyczaj mają tak od zawsze.
Propo fsh - miałam robione w 3 dniu cyklu. Endokrynolog kazał mi to powtórzyć bo zazwyczaj te wyniki są niewiarygodne. I dodatkowo, żeby się upewnić w jakim stadium są moje "pęcherzyki" mam zrobić badanie hormonu anty- mullerowskiego (czy jakoś tak ).  Mnie przeraziła ta wstępna diagnoza hmm bo na serio kiepsko się czuję. Nie mam siły normalnie funkcjonować .
Okres mam regularny, a pod kątem innych zaburzeń nie byłam jeszcze badana. Wiec może faktycznie, za wcześnie padła ta diagnoza a ja sobie wkręcam hmm

4

Ja tak miewałam, z tym brudzeniem zamiast krwawienia ale teraz już nie więc nie musi to być stale. Pytałam wtedy ginekolożki o to, bo też mnie to zaniepokoiło, ale kazała się nie martwić.

Do diagnozy o menopauzie się nie przywiązuj. Niech cię dokładnie przebadają. Ja też zanim zaczęłam brac Euthyrox miałam dziwaczne objawy od czapy, których z niczym nie dało się powiązać, natomiast jak przyszła diagnoza, to wszystko ułożyło się w całość.

5 Ostatnio edytowany przez tajemnicza75 (2017-04-21 15:47:47)

Moja mama przeszła przedwczesną menopauzę. Z tym, ze do tego trzeba mieć sprzyjające warunki lub genetyczne obciążenie. To pierwsze to zwykle bardzo silny stres, nałogi, łykanie poważnych leków itp.
dodam, że te plamienia brązowe miałam przez większość cyklu i gin nawet nie umiał jasno odp co to jest. Ponoć kobiety niektóre tak mają wink. Mi przeszło, ale nie samo. Walczyłam i właściwie nadal walczę z kandydozą i odkąd ją podleczyłam, nie plamię, unormowały się miesiączki i są mniej bolesne. Tarczyca też moze mieć związek z kandydozą.

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » menopauza w wieku 30 lat

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024