Problem z koleżanką z pracy. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Problem z koleżanką z pracy.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Problem z koleżanką z pracy.

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Nasz problem (tak, mam na myśli większą część koleżanek z pracy oraz siebie) ma związek z dość specyficzną osobą pracującą z nami.
Krótka charakterystyka ów przypadku: około 40'ki, prawdopodobne problemy z akceptacją własnego wieku (ubiorem przypomina licealistkę), unikająca makijażu oraz wszystkiego, co kobiece, wyniosła, uważająca się za lepszą od innych kobiet (bo się nie maluje, bo faceci są niepotrzebni) oraz mężczyzn (to podgatunek, niewart zainteresowania).

Każdy ma prawo być tym, kim chce i ogólnie nie przeszkadza nam ona jako osoba, problem natomiast leży w jej zachowaniu, mianowicie:

Często krytykuje inne dziewczyny, w tym moje koleżanki :

- za makijaż (bo któraś akurat pomalowała sobie usta i paznokcie na czerwono - a to już coś znaczy),
- za sposób zachowania (moja koleżanka oglądała katalog z bielizną, chciała zrobić niespodziankę swojemu chłopakowi),
- za poglądy (niewarto się starać dla facetów, każda kobieta, która to robi się ośmiesza).

Ma prawo mieć takie poglądy, natomiast "dręczy" nimi inne osoby (są rozmowy na jej temat, koleżanki czują się niezręcznie).

Uważa się za inteligentną osobę, "chwali się" różnymi umiejętnościami, pozostając przy tym "fałszywie skromną", a prawie każdy dzień z jej udziałem zaczyna się od zwrotu:

"Ja to się nie maluję, ja to nie noszę butów na obcasie..." (z takich rozmów ją kojarzę, nic ponad to).

Uważamy, że ma poważny problem z akceptacją własnej kobiecości (wstydzi się krągłych pośladków, dużych ust), może była molestowana w dzieciństwie.

Jak sobie radzić z takim człowiekiem? Z osobą, która na każdy przejaw kobiecości w Twoim wydaniu patrzy z pogardą? Z wyższością?

Prosimy o pomoc,

serdecznie dziękuję smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Problem z koleżanką z pracy.
KoneserkaLudzkiejNatury napisał/a:

"Ja to się nie maluję, ja to nie noszę butów na obcasie..." (z takich rozmów ją kojarzę, nic ponad to).

Odpowiedz: "A ja sie maluje i nosze buty na obcasie".

Ciezka sprawa. Oczywiscie ma prawo miec swoje zdanie na dane tematy, moze miec swoje poglady i idealy. Ale no kurde to co piszesz to przesada. Tez mam kolezanke ktora nie znosi ,,damskich spraw" (malowanie sie i takie tam) wszyscy o tym wiemy powiedziala nam to raz i wystarczylo. Moze najlepiej bedzie sprobowac metody ,,miodu i toporka". Powiedziec, ze szanujecie jej oddmienny styl i poglady ale juz do was to dotarlo i nie macie ochoty tego sluchac. A jesli chodzi o krytyke innych to po prostu skuteczny bedzie prosty komentarz, ze to jest idndywidualna sprawa kazdej kobiety co nosi, jak sie ubiera i na jaki kolor maluje paznokcie. Osobiscie nie lubie sluchac takich wlasnie kocopolow ,,ojeju jak ona wyglada z tymi czerwonymi pazurami, to jest takie i takie" odrazu odpowiadam, ze jesli liczy na jakis komentarz i reakcje z mojej strony na ten temat to sie przeliczyla. A jesli powtarza sie to codziennie to poprostu mozna tez zwrocic uwage na to, ze istnieje o wiele wiecej lepszyh tematow na dyskusje i ze jak znajdzie jakis ciekawy , ktory nie bedzie dotyczyl wygladu zewnetrznego innych to chetnie sie go podejmiecie. Mozna tez zrobic taki myczek, powtorzony kilkukrotnie powinien dac jej do zrozumienia, ze nie bedziecie podejmowac dyskusji na te nieznosne tematy - wysluchanie tego co powie, podniesienie lekko ramion na znak niezainteresowania sie ta sprawa  i zmiana tematu na jakis przyjemniejszy. Tematy o polityce na przyklad takie sa big_smile
Tyle przychodzi mi do glowy jak na razie

4

Moim zdaniem najbardziej dyplomatycznie będzie, jeśli zgłosicie swój problem bezpośredniemu przełożonemu jej, albo wspólnemu, jeśli takiego macie. Taka kwestia obciąża atmosferę w pracy i przełożeni powinni się nią zainteresować, i porozmawiać z tą panią. Przy okazji nie musicie się personalnie ujawniać przed nią z tą uwagą. Wiem, że to dla niektórych brzmi to jak podpierdzielanie, ale w dobie wrażliwości na molestowanie itp. to osobiście unikałbym bezpośredniego zwracania jej uwagi. Co prawda jestem facetem i na pewno taka uwaga poczynione kobiecie byłaby inaczej odebrana, niż jeśli robi to kobieta, ale nikt nie powiedział, że kobieta może nie rozpętać afery drugiej kobiecie z powodu molestowania.

5 Ostatnio edytowany przez rh72 (2017-03-31 13:44:39)

Ja jednak bym zareagował 'przesadą' i ironią... Jeśli ona tak podkreśla swoje walory to reagujcie tak, aby jej głupio było... Jak mówi, że ona nie chodzi na wysokim obcasie, to mówcie jej coś typu 'a ja to durna jestem, że tak chodzę, albo ona to idiotka, że chodzi na obcasie...' Maluje się? 'No to jestem pustakiem / jest pustakiem, że się tak maluje...' Albo nawet gorsze przymiotniki... Jak inteligentna to powinna szybko załapać, że jej uwagi są 'tak' odbierane... a nie inaczej i że to ona wychodzi niepoważnie, bo nikt jej nie bierze poważnie... I że to przeszkadza. Jak się czepi, że za ostro, to można zawsze odpowiedzieć 'przecież to Ty powiedziałaś / insynujesz' albo 'ale to Ty zaczełaś' albo 'myślałam, że to masz na myśli'... powinno przejść...
Ale to moje... kiedyś poskutkowało, więc stosuję... wtedy druga strona zaczyna myśleć, co mówi i jak jest odbierana... Sam z raz tak byłem 'ustawiony'! Załapałem... smile Ale pewnie tutaj sposobów może być więcej... oby!

6

Wydaje mi się, że jej zachowanie to wołanie o pomoc w tych własnie kobiecych sprawach, może zacznijcie jej doradzać "w tym kolorze ci ładnie", jakbyś się podmalowała to by ci to pasowało, takie kobiety zwykle po prostu są niedowartościowane... może matka ja krytykowała albo w jej towarzystwie znajomych wszyscy krytykują takie zachowania (wierzcie sama mam do czynienia z osobami, które twierdzą, że baba to ma być baba rodzić dzieci siedzieć w domu na garncu męża i ciężko być wtedy kobiecą kobietą z paznokciami (bo damesa) z ładną zadbaną figurą (bo damesa) ładnie ubraną (bo damesa i do tego dzieci nie ma a na pierdoły wydaje) ciężko być sobą w tych czasach  sad

7

zawsze myślę jak ja bym chciała być w takiej sytuacji potraktowana i tak sobie myślę , że wyrozumiałość to jest klucz bo ta osoba już sama sobie robi krzywdę zamykając się w klatce własnych opinii, bardziej chyba nie trzeba jej dogryzać, delikatnie uświadomić, że nie podobają się wam jej słowa bo przez nie wyraża swoje przesadzone negatywnie zdanie i może spróbować ją jakoś podbudować?

8 Ostatnio edytowany przez Sylwia720 (2017-04-02 12:11:56)

Hej,

ja bym polecala asertywna rozmowe z kolezanka. Przeciez mozesz jej powiedziec "sorry, nie wiem jak mialas w poprzedniej pracy, ale tutaj obgadywanie kolezanek nie jest akceptowane". Gdyby pozniej probowala znowu kogos obgadac, to tez doradzam informacje wprost "wybacz, ale nie zycze sobie obgadywania kolezanki w mojej obecnosci". I koniec kropka. Moze ona sie tak przyzwyczaila do obgadywania w innym miejscu, I dopoki nie uslyszy komunikatu wprost, to nie bedzie wiedziala ze to co robi jest dla was nie okej.
Ja generalnie mam meskie podejscie do takich rzeczy - kawa na lawe I albo w te albo w te strone. Nie lecialabym do szefa, najpierw trzeba pogadac po prostu I tez sie traktowac jak ludzie.

Edit: teraz doczytalam ze nie zostala zawarta informacja ze kolezanka jest nowa (chyba automatycznie to zalozylam). Tak czy tak, doradzam komunikacje wprost, moze sie obudzi.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za pomoc.
Na pewno po kolei zastosujemy się do wszystkich rad, mam nadzieję, że uda nam się odnieść sukces.

10

Zignorować. Chyba, ze to Wasza szefowa to trzeba inaczej.

11

Chyba najlepiej nie dać się wciągnąć w tego typu rozmowy, tzn gdy ona mówi "ja to się nie maluję", odpowiedzieć coś neutralnie, typu "jak wolisz". Dobrą metodą byłoby jak ktoś wcześniej napisał powiedzieć jej asertywnie: już nam to mówiłaś, wiemy to i akceptujemy, Twoja sprawa, jak się nosisz" albo wprost, że nie życzycie sobie krytykowania stylu innych koleżanek, że ona ma prawo do braku makijażu i nikt jej za to nie krytykuje, tak samo Wy macie prawo do czerwonej szminki.

Możliwe, że dziewczyna ma jakieś traumy z przeszłości. Obstawiam nadmiernie krytykującą matkę, albo traumę z facetami.

12

O rany! a musicie rozmawiać o szminkach, butach i paznokciach?
Przeglądacie katalogi z ciuchami - co wy w jakiejś firmie odzieżowej pracujecie?

no, ale do rzeczy..
Jak koleżanka zaczyna dzień od słów: "Ja to się nie maluję, ja to nie noszę butów na obcasie..."  to schodźcie na tematy pracy, pogody bądź wydarzeń ze świata.
Stanowice większość, ona jest jedna - w końcu się albo połapie, że temat się oklepał albo będzie prowadzić monolog. 
Jej poglądów nie zmienicie a walką z nią stwarzacie jedynie podkład do uciążliwej dla was dyskusji.

ósemka napisał/a:

O rany! a musicie rozmawiać o szminkach, butach i paznokciach?
Przeglądacie katalogi z ciuchami - co wy w jakiejś firmie odzieżowej pracujecie?

no, ale do rzeczy..
Jak koleżanka zaczyna dzień od słów: "Ja to się nie maluję, ja to nie noszę butów na obcasie..."  to schodźcie na tematy pracy, pogody bądź wydarzeń ze świata.
Stanowice większość, ona jest jedna - w końcu się albo połapie, że temat się oklepał albo będzie prowadzić monolog. 
Jej poglądów nie zmienicie a walką z nią stwarzacie jedynie podkład do uciążliwej dla was dyskusji.

A to jakiś grzech?

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Problem z koleżanką z pracy.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024